Home

Nieuws 5 reacties

OM vraag om stillegging veehouderij

Het Openbaar Ministerie (OM) vraagt de Rechtbank Zwolle om de stillegging van een veehouderij. Op het bedrijf stonden meer dan 100 runderen en 80 schapen en lammeren, deze werden gehouden onder, volgens het OM, erbarmelijke omstandigheden.

Het betreft een bedrijf in Steenwijkerland (Ov.), waar inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij een controle zagen dat de dieren niet de nodige zorg kregen. De veehouder heeft toen dieren moeten laten afvoeren, anders had de autoriteit dit zelf gedaan.

Slechte lichamelijke conditie

Bij de controle bleek dat de dieren niet konden beschikken over een schone en droge ligplaatsen. Runderen waren bevuild met natte of opgedroogde mest. Zieke dieren zouden niet op gepaste wijze zijn verzorgd. Daarnaast zat in de voerbakken onvoldoende of beschimmeld en verrot voer. Veel schapen en runderen verkeerden in een slechte lichamelijke conditie en bij jonge dieren werd een groeiachterstand geconstateerd. Meerdere dieren leken kreupel. Twee kalveren hadden ademhalingsproblemen en bij veel dieren waren de poten of klauwen niet goed verzorgd.

Lees verder onder de tweet.

Stillegging van 6 maanden

De veehouder heeft al eerder de regels rondom dierenwelzijn overtreden, in 2013 zijn tientallen dieren afgevoerd door uitvoeringsorganisatie RVO.nl. Om te voorkomen dat deze boer het vee terugkoopt of nieuwe dieren aankoopt, wil het OM nu een stillegging van 6 maanden. De rechtbank doet op 20 april hierover uitspraak.

Vorige maand werd eenzelfde verzoek gedaan door het OM voor een bedrijf in diezelfde regio.

Laatste reacties

 • Farmas

  Triest voor de dieren.
  Eerder ingrijpen is voor iedereen het beste.

 • Alco

  Het mag gewoon niet zover komen.

 • Gradje 1966

  Komt er nooit iemand op het erf , deze probleemgevallen worden door de media uitvergroot om de veehouderij kapot te maken. Deze situatie s komen ook voor in verzorgingshuizen en daar loopt nog meer mensen rond . Ik zou zeggen eerst bij de
  verzorgingshuizen alles op orde maken en pak dan deze excessen hard aan en zonder media en help de eigenaar met zijn problemen

 • Bolder01

  Gradje1966, ik deel jou mening 👍

 • Tuig

  Koeien die slecht verzorgt worden en dan beginnen te zeuren over verzorgingstehuizen. Flauwekul natuurlijk. Deze veehouder ging al eerder in de fout blijkbaar. Stoppen dus.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.