Home

Nieuws 7 reacties

OM verdenkt boeren van mestfraude

Vrijdag 5 april staan voor de rechtbank in Zwolle 4 personen terecht die door het Openbaar Ministerie (OM) worden beschuldigd worden van mestfraude in 2014 en 2015.

Volgens de tenlastelegging wordt de boeren verweten grondgebruikersverklaringen te hebben vervalst. Tientallen hectares grond werden in de praktijk gebruikt door anderen dan volgens de grondgebruikersverklaring het geval zou zijn. Ook is de Gecombineerde opgave over de jaren 2014 en 2015 niet overeenkomstig te feiten ingevuld, stelt het OM.

Daarnaast wordt hen verweten dat op zo’n 10 vervoersbewijzen dierlijke meststoffen zijn vervalst. Hierdoor leek het dat rond de 600 ton aan mest werd afgevoerd, terwijl in werkelijkheid de mest op het bedrijf was gebleven, en dus niet is vervoerd of gelost op een losplaats.

Ernstige vorm van fraude

Volgens een woordvoerder wordt mestfraude als een ernstige vorm van fraude gezien door het OM. “De bodem, ons grondwater en de lucht raken vervuild door de overbemesting. Dit leidt tot een afname van de soortenrijkdom in de natuur en vergaande gezondheidsgevolgen voor mens en dier. Daarnaast zorgt het voor concurrentievervalsing”, aldus de OM-woordvoerder.

Welke straffen het OM gaat eisen, moet vrijdag duidelijk worden.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Sjonge sjonge.Grondwater ,de bodem en de lucht raken vervuild.afname van soortenrijkdom en vergaande gezondheidsgevolgen voor mens en dier.Hoe krijgt dat OM het bij elkaar. 40 jaar terug bestonden er helemaal geen regels groeide en bloeide alles weelderig, stikte het nog van de insecten en was er niks aan de hand.

 • DJ-D

  Veel minder kunstmest nodig, dus minder co2 uitstoot vooral uit lange kringloop en organische stof in bodem beter. Het zijn gewoon progressieve boeren. Waren de tijd vooruit. Pilot in achterhoek doet precies het zelfde. De regels zijn onjuist.

 • Iedereen heeft zich aan de wet te houden. Dus niet een alleen de goedwillende boeren. De niet integere boeren verpesten het voor de goedwillende!

 • schell

  600 ton. 10 vervoersbewijzen?
  60 ton per vervoersbewijs?

 • @Schell; Nog nooit van een verzamelbon gehoord?

 • Bennie Stevelink

  Iedere vracht gaat vergezeld van een vervoersbewijs. Een vracht is maximaal 37 ton.

 • @Bennie; er bestaat ook zoiets als boer-boer transport met een verzamelbon.
  Ik dacht dat je zoveel wist; valt me wat tegen van je Bennie.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.