Home

Nieuws 4 reacties

Fresco aan de slag bij Syngenta

Louise Fresco gaat aan de slag als onafhankelijk, niet-uitvoerend bestuurder bij zadenhandelaar en producent van bestrijdingsmiddelen Syngenta. De functie is vergelijkbaar met een commissariaat.

Fresco is momenteel voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen University & Research. Ze heeft eerder een vergelijkbare functie bekleed bij Unilever, van 2009 tot april 2017.

Innovatie en duurzaamheid

Vorige week presenteerde het bedrijf haar innovatieplannen op het gebied van duurzaamheid. Op deze manier wil de agrogigant bijdragen aan de uitdagingen die de agrarische sector wereldwijd voor de kiezen krijgt. Onderwerpen als klimaatverandering, bodemerosie en biodiversiteitsverlies staan op de agenda. Dit in combinatie met veranderende verwachtingen van consumenten en opvattingen over technologie in de landbouw.

Kleine boeren

Syngenta-voorzitter Frank Ning laat in de persverklaring weten dat de ervaring van Fresco op het gebied van duurzame en gezonde voedselproductie een waardevolle aanvulling van het Syngenta-bestuur is. Op haar beurt zegt Fresco vooral geïnteresseerd te zijn in het beantwoorden van de vraag hoe de beste wetenschap kleine boeren kan helpen om hun opbrengsten duurzaam te verhogen.

Verenigde Naties

Fresco bracht 10 jaar van haar carrière door als adjunct-directeur-generaal van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Ze is lid van 8 wetenschappelijke academies en heeft in de raden van bestuur van de Rabobank en Unilever gezeten. Haar boek ‘Hamburgers in het paradijs, voedsel in tijden van schaarste en overvloed’, is in 13 talen vertaald.

Laatste reacties

 • Bertus Buizer

  Ik zie het al helemaal voor me. De lokale zaden die de kleine boeren in de wereld verzameld hebben, worden opgekocht en daarvoor in de plaats worden ze afhankelijk gemaakt van Syngenta-zaden en misschien ook wel van Syngenta-bestrijdingsmiddelen.

  'Om de kleine boeren te helpen hun opbrengsten duurzaam te verhogen', zo verdedigt Fresco haar dubieuze nieuwe aanstelling bij Syngenta. Ik dacht juist dat dat een taak was van WUR (Wageningen Universiteit & Research).

  Is dit geen ordinaire volksverlakkerij?
  Onvoorstelbaar dat mw. Louise O. Fresco deze functie van zogenaamd onafhankelijk, niet-uitvoerend bestuurder bij Syngenta mag combineren met haar functie van bestuursvoorzitter van WUR. Lijkt me een reden voor kamervragen.

 • Beste Louise Fresco
  Groenteman in Overloon had vertrouwen in U werk Rabobank en ook Unilever
  Wageningen zijn wij meerdere keren geweest uitnodigt voor Nieuwe innovatie Snack aardappel Groenten was er een van
  Unilever eens mee denkt voor Boeren en Tuinders Nederland zoals bedrijf uit Overloon
  Mooie aanvulling voor een Nederlandse Snack Gezond van Nederlandse Boeren en Tuinders kan komen

 • farmerbn

  Kamervragen? Die hebben toch wel belangrijkere dingen te doen? Fresco mag toch naast haar werk doen wat ze zelf wil? Syngenta of PvdD of Natuurmonumenten is toch hetzelfde?

 • pinkeltje

  Niemand is verplicht om zaden van Syngenta af te nemen. Als het je niet bevalt dan zaai je gewoon zaad van een ander als dat zoveel beter is. Hoe raar is het dat Syngenta mensen met verstand van zaken aan boord wil hebben en hoe raar is het dat een universiteit ook enig idee heeft van hoe het er in de boze buitenwereld aan toe gaat? En helaas pindakaas, de ideale wereld bestaat niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.