Home

Nieuws 5 reacties

EU: kredietinjectie van € 2 miljard voor landbouw

Lagere rentetarieven voor leningen met een langere looptijd (tot 15 jaar). Dat is de inzet van een nieuwe op de landbouw gerichte kredietfaciliteit die de Europese Commissie samen met de Europese Investeringsbank (EIB) opzet. Daarmee komt € 2 miljard aan geld beschikbaar voor kredieten, waarvan een deel wordt gereserveerd voor jonge boeren.

Dat hebben de Europese Commissie en de Europese Investeringsbank bekendgemaakt. Europees landbouwcommissaris Phil Hogan, die op maandag 29 april in Nederland is, licht de instelling van het zogenoemde Young Farmers’ Initiative in Hulst toe op een verkiezingsbijeenkomst van het CDA.

10% voor jonge boeren

Het programma van de EIB is zo opgezet dat elke deelnemende bank ervoor moet zorgen dat minimaal 10% van het beschikbare bedrag aan jonge boeren wordt besteed. Volgens Hogan blijkt uit een eerste markttest dat het percentage wel kan oplopen tot 30 tot 40%.

1 van de grootste financieringsinitiatieven uit eigen middelen

Het jonge-boereninitiatief is 1 van de grootste financieringsinitiatieven uit eigen middelen van de Europese Investeringsbank. De uitvoering van het programma ligt in handen van lokale banken. Met het financieringsplan moeten er meer kredietmogelijkheden komen voor de landbouw.

In een persverklaring meldt de Europese Commissie dat het opzetten van een landbouwbedrijf een forse investering vereist en dat het voor jonge boeren moeilijk is die op te brengen en terug te verdienen.

Laatste reacties

 • agratax.1

  Waarom weer een financiele regeling voor (jonge) boeren? Denken de beleid makers dat ze zo de bedrijfsopvolging veiligstellen? is de jonge boer gebaat bij een startsubsidie, die hem daarna geen garantie geeft op een kosten dekkende prijs. De jonge boer en de boer in het algemeen is meer gebaat bij een kostende prijs zodat hij zijn leven kan inrichten als alle andere mensen gemiddeld 40 uur werken per week en geen standaard van 50 + uren tegen minimum loon. Waarom mag een boer na aftrek van een vergoedinkje voor eigen kapitaal geen fatsoenlijk uurloon over houden? Voedselzekerheid is alleen te organiseren als de boeren overal ter wereld een voor hen kosten dekkende prijs krijgen en geen last hebben van de invloeden van de Vrije Wereld Handel. Handel heeft nl. niets op met voedselzekerheid, zij zij gebaat bij voldoende omzet met kosten dekkende marges. Hier bijten het mondiale voedselzekerheid ideaal en de vrije wereld handel elkaar.

 • mts_kuijpers

  O jippie, kunnen we ons goedkoper dieper in de schulden steken! Waarom een regeling voor goedkoper lenen? Een betere marktprijs zou vele malen beter helpen.

 • veldzicht

  @mts-kuijpers.Een betere markt prijs?Makkelijker gezegd dan gedaan.Zo gauw de prijzen even beter zijn wordt er weer op los geproduceerd met als gevolg overschotten en automatisch lagere(lees rot)prijzen,zo niet hier dan wel in het buitenland,ik ben bang dat daar weinig aan te veranderen is en je moet zorgen dat je goedkoper produceert dan het gemiddelde.trouwens in veel andere sectoren is het niet veel anders,als je te duur bent lig je er uit.

 • pinkeltje

  De rente is historisch laag, of gaan ze nog bij betalen als een jonge boer geld leent?

 • koestal

  Zitten er niet weer te veel haken en ogen aan deze kredietfaciliteit ?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.