Home

Nieuws 1 reactie

Duits landbouwministerie wil preventief afschot wolf

Het Duitse Ministerie van Voedsel en Landbouw wil dat preventief afschot van individuele wolven mogelijk wordt.

Dat vraagt om een aanpassing van de landelijke natuurbeschermingswet. Daarvoor pleitte staatssecretaris Michael Stübgen van Landbouw afgelopen vrijdag op een wolfsymposium van de politieke partij CDU in Saksen-Anhalt, zo meldt het Duitse landbouwvakblad TopAgrar.

Roedels verjagen

Stübgen vindt dat er gehandeld moet worden, voordat er problemen optreden. Onder de huidige wetgeving moet bij elke daad van de wolf DNA verzameld worden. Als het om continu hetzelfde individu gaat en preventieve maatregelen effectloos zijn, is afschot mogelijk. Stübgen noemt dit principe ‘praktijkvreemd’, en vindt dat jagers ten onrechte rechtsonzekerheid aangemeten wordt. “Individuele wolven moeten preventief geschoten kunnen worden om roedels te verjagen”, aldus de staatssecretaris. Hiermee kan volgens hem schade aan vee bij boeren en dreiging voor burgers voorkomen worden.

Effectieve bescherming van mens en dier

Stübgen benadrukt dat de instandhouding van de wolf er niet mee in gevaar komt en dat het uitmoorden ook zeker niet het plan is. “Het gaat om effectieve bescherming van mens en dier.”

Ontheffing

In de Duitse deelstaat Nedersaksen geldt sinds februari dit jaar een ontheffing voor het afschieten van de mannelijke wolf met code GW717m. De ontheffing is al 2 keer met een maand verlengd, maar blijkt nog niet succesvol. Daarom heeft het Nedersaksische ministerie van Milieu dinsdag de ontheffing opnieuw verlengd tot en met 31 mei dit jaar.

Lees ook: Gelderland stelt leefgebied wolf vast

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.