Home

Nieuws 2 reacties

Alleen akkerbouwer meer geld in kas dan jaar terug

Akkerbouwers hebben eind maart meer geld in kas dan eind maart 2018.

In de melkveehouderij en varkenshouderij hebben bedrijven gemiddeld minder geld op de bankrekening staan dan een jaar geleden. Dat blijkt uit de liquiditeitsmonitor van ABN Amro. Die geeft een overzicht van de gemiddelde waarde van de rekening courant van bedrijven.

Ontvangsten voor gewassen duidelijk hoger

In de akkerbouw is het gemiddelde saldo (liquiditeit) € 54.000 eind maart 2019, een jaar eerder was dat € 30.000. De ontvangsten voor gewassen waren duidelijk hoger, tegelijkertijd is er in het eerste kwartaal ook meer afgelost. Volgens de analyse is er door de gemiddeld lagere oogst in 2018 in combinatie met hogere prijzen mogelijk een deel van de producten eerder verkocht.

Lees verder onder de foto

Het zaai- en pootseizoen is vroeg begonnen, maar ook is er al vroeg een neerslagtekort waardoor meer beregend wordt. - Foto: Ruud Ploeg
Het zaai- en pootseizoen is vroeg begonnen, maar ook is er al vroeg een neerslagtekort waardoor meer beregend wordt. - Foto: Ruud Ploeg

De verwachting is dat de gemiddelde liquiditeit aan het eind van het tweede kwartaal duidelijk lager zal zijn. Het zaai- en pootseizoen is vroeg begonnen, maar ook is er al vroeg een neerslagtekort waardoor meer beregend wordt.

Melkveehouderij € 7.000 onder vorig jaar

In de melkveehouderij is de liquiditeit beter dan een half jaar gelden, maar met gemiddeld € 7.000 altijd nog lager dan de € 17.000 van eind maart 2018. Ondanks lagere melkprijzen nam het saldo in de eerste maanden toch toe. Onder meer door uitbetaling van duurzaamheidstoeslagen over het afgelopen jaar. In maart ging het saldo wel omlaag door meer investeringen en hogere toegerekende kosten. De aflossingen stegen deels door de aankoop van fosfaatrechten waarvoor in het eerste kwartaal de aflossingen starten. De vooruitzichten zijn onzeker.

De melkprijs lijkt zich verder te herstellen, maar de grote vraag is wat de ruwvoerprijzen gaan doen. Het voorjaar is nu al droog en de meeste ruwvoervoorraden zijn in de nasleep van de droogte in 2018 al aangewend.

Slechte financiële situatie op zeugenbedrijven

Op varkensbedrijven stond de rekening courant eind maart gemiddeld € 14.000 in het rood. Op zeugenbedrijven is de financiële situatie ronduit slecht met een negatief saldo van € 85.000 gemiddeld, dat was een jaar gelden ook al negatief met een min van € 25.900. Op vleesvarkensbedrijven was het saldo wel positief met € 23.000, maar dat is ook beduidend lager dan de € 47.000 een jaar eerder.

Lees verder onder de foto

Op zeugenbedrijven is de financiële situatie ronduit slecht met een negatief saldo van € 85.000 gemiddeld. - Foto: Anne van der Woude
Op zeugenbedrijven is de financiële situatie ronduit slecht met een negatief saldo van € 85.000 gemiddeld. - Foto: Anne van der Woude

Afrikaanse varkenspest

Verbetering lijkt in zicht nu de varkensprijzen flink aan het stijgen zijn als gevolg van de crisis in China door uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Daar profiteren de biggenprijzen ook van volgens ABN Amro. Tegelijkertijd daalt de prijs van soja en andere veevoeringrediënten nu er minder vraag is vanuit China door de gedaalde productie van varkensvlees.

De liquiditeitsmonitor is een samenwerking tussen Wageningen Economic Research, het ministerie van LNV, Agrifirm en ABN Amro.

Laatste reacties

  • agratax.1

    Meer op de rekening is prachtig, maar wat zijn de boekhoudkundige prognoses in dezen. Als de schuren leeg zijn, dan komt er ook niets meer binnen door verkoop en zou de omzet door de lage opbrengsten wel eens weinig kunnen afwijken van vorige jaar. Als boer zijn we ons hiervan bewust, maar de argeloze lezer uit de grachtengordel leest dit bericht ook in zijn dagblad en dan zonder commentaar. Laat het duidelijk zijn wat er dan voor reactie komt uit die hoek en je als boer weer verdedigen zonder resultaat.

  • eenvoudige boer

    Een verhaaltje zonder toegevoegde waarde

Of registreer je om te kunnen reageren.