Home

Nieuws 21 reacties

Sovon: predatie weidevogels neemt toe

De predatie van weidevogels (druk van roofdieren) en andere grondbroeders neemt toe.

Dat bevestigt een nieuw rapport van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Sovon onderzocht de rol van predatie in de populatieontwikkeling omdat de discussie over predatie de afgelopen tijd sterk is toegenomen.

Afnemende populatie boerenlandvogels

Volgens het onderzoek is niet alleen predatie de oorzaak van het afnemen van de populatie boerenlandvogels. De vogels zouden minder schuilplaatsen en voedsel hebben door het veranderende landschap, waardoor de predatiedruk is gestegen.

De Vogelbescherming reageert dat de organisatie wil voorkomen dat de focus van de weidevogels nu eenzijdig op predatoren komt te liggen. “Met het vangen of doden van roofdieren breng je de achteruitgang van de weidevogels namelijk niet tot staan. Verbetering van leefgebied blijft absoluut essentieel en de belangrijkste voorwaarde tot herstel van de weidevogels”, aldus de Vogelbescherming. Totdat het leefgebied is verbeterd, wil de Vogelbescherming gericht predatorenbeleid.

Lees ook: Weidevogels beschermen met moderne techniek

Laatste reacties

 • hollandagri

  verbetering van het leefgebied, betekend dat teruggaaf van landbouwgrond wat b.v. de laatste 50 jaar is volgebouwd??? zowel wegen, industrie als woning bouwgronden ?

 • kleine boer

  hollandagri en wat dacht je van de natuurgronden daar wil geen vogel zitten gewoon boeren grond willen ze. Maarja ze willen geen boeren in nederland....

 • klein boertje

  sovon droom lekker verder,in arkenheem polder ook bedroevend lage broedresultaten dankzij predatoren.

 • f.p.zomer

  Nou is predatie weer de schuld van de boeren.Volgens mij zitten de meeste predatoren in natuurgebieden en komen ze lekker eten op boerenland.

 • Bloemestein

  Goed van Sovon, maar dat wisten buitenmensen allang. Jacht in nepnatuur verbieden helpt ook niet echt, daar komen vossen groot. Hollandagri heeft ook een punt, wanneer wordt het velies van landbouwgrond eens gecompenseerd?

 • Gat

  Vroeger toen groenbemesters niet bestonden en kale akkers had in het voorjaar!! Juist kale akkers, daar zit de kievit.
  milieu en dierenwelzijnsbeleid zijn gewoon elkaars tegen polen

 • koestal

  spaar de predatoren,dan kan de natuur z,n gang gaan,het is vechten tegen de bierkaai,zo krijgen de naieve burgers hun zin.

 • frl

  Door de landbouw word de weidevogel met uitsterven bedreigd, krijgt de boer te horen.
  Maar de boer staat machteloos bij weer een leeggeroofd nest , hij ziet het aan de sporen.
  Ach wat maakt het uit.
  Boer en weidevogel zitten in de zelfde schuit.
  Want de groene heren op kantoor , zijn de grootste predatoren.

 • Alco

  Krankjorum zijn ze.

 • Henk Tennekes

  Door bemesting zijn weiden vergeven van bestrijdingsmiddelen. Drijfmest is in de regel verontreinigd met meer dan 50 bestrjdingsmiddslen afkomstig van veevoer. Vogelkuikens zijn ten dode opgeschreven door een gebrek aan insecten, Dat predatie dan toeneemt is nogal wiedes.

 • kleine boer

  henk dan zou het in de natuurgebieden toch vol moeten zitten met de vogelkuikens daar komt geen drijfmest.... en oostvaardersplassen daar wemelt het van de insecten natuurlijk ....die smullen van de kadavers.....

 • farmerbn

  Hoe komt Tennekes aan die 50 bestrijdingsmiddelen en waarom zullen er dan minder insecten zijn?

 • kleine boer

  Zou Henk ook altijd op de site van een winkel zeuren over de insektenlamp de anti muggen spray enz enz ...

 • Alco

  Die Henk moet je niet meer serieus nemen.

 • kanaal

  ik heb sovon al jaren de oorlog verklaart ,ze willen het gewoon niet snappen.

 • hollandagri

  henk, dus drijfmest is in de regel verontreinigd met meer dan 50 bestrijdingsmiddelen afkomstig van veevoer ?? veevoer komt van akkerbouwers, speciaal uit het buitenland. dan zitten er in het buitenland geheel geen weidevogels meer op die gronden. ( ze zijn daar gelijk vergiftigt als ze een half uur fourageren op die betreffende gronden) ik neem aan dat die bestrijdingsmiddelen verdunnen, in kracht afnemen voordat de mest ( bestrijdingsmiddelen op grasland hier uitgereden worden) ? maar moeten we niet overwegen om direct de grenzen te sluiten voor de vergiftigde akkerbouw levensmiddelen uit het buitenland?

 • koestal

  Veel nieuwbouwwijken,wegen en industrieterreinen staan op het vroegere leefgebied van weidevogels. Hoezo minder weidevogels ?

 • Alco

  Strijd met debielen is altijd zinloos.

 • Jan-Zonderland

  Overal waar mensen (lees "natuurbeschermers) ingrijpen in de natuur, gaat het op den duur mis. Men gaat bepaalde dieren een beschermde status geven of brengt ze in in een ecosysteem (bvb Oostvaardersplassen) en het hele ecosysteem raakt ontwricht. Bescherm de vos: teveel vossen, fok ooievaars: teveel ooievaars, zet herten en paarden uit: teveel herten en paarden, bescherm uitheemse ganzen: het is een grote plaag. Nu is men oh zo blij met de wolf maar ook dat gaat geheid fout, daar kun je op wachten. Teveel van het ene soort gaat altijd ten koste van een andere soort en zo worden de weidevogels de dupe van dit (achteraf) stompzinnige beleid. Had men dit allemaal van te voren kunnen weten, misschien wel, misschien niet. Maar eigen fouten toegeven is voor idealisten nu eenmaal erg moeilijk en daarom worden er allerlei excuses gezocht om het eigen falen te verbloemen. Het is de boeren te prijzen dat zij nog zoveel willen doen om de weidevogels te beschermen. Boeren willen ze niet missen, die vogels horen er gewoon bij. Er is niks mooiers om over je land te wandelen op een mooie voorjaarsdag, omringt door buitelende kieviten en boven je hoofd scherende grutto's. Maar zolang de "natuurbeschermers" weigeren hun fouten toe te geven door o'a' de vossenpopulatie uit te dunnen dan blijft het dweilen met de kraan open, helaas.

 • koestal

  De vossen zijn de overheid te slim af.

 • Alco

  Vandaag op al mijn land kunstmest gezaaid.
  Geen kievit, geen grutto, geen wulp gezien.
  Wel een scholekster paar.
  En duizenden kraaiachtigen en drie buizerds.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.