Home

Nieuws 29 reacties

Rutte: laat je niet op stang jagen door PvdD

Laat je niet op stang jagen door de Partij voor de Dieren. Dat advies gaf premier Mark Rutte tijdens een bezoek aan de Aeres Hogeschool in Dronten.

Studenten van de agrarische hogeschool blijken zich zorgen te maken over de maatschappelijke opinie over de veehouderij. Rutte vindt dit niet nodig. “De partij van de dieren is een fenomeen. Ze hebben 4 zetels van de 150. Ik denk oprecht dat het overgrote deel van Nederland een heel positief beeld heeft van de Nederlandse landbouw. Maar dat moeten we wel vasthouden, en dat kan alleen door te blijven innoveren. Als er serieus zorgen zijn over het te intensief gebruik van land of de omgang met dieren, even los van de Partij voor de Dieren, maar volgens de gemiddelde Nederlander, dan moet je innoveren. Maar ik zou me niet op stang laten jagen door de Partij voor de Dieren”, zegt Rutte.

Lees verder onder de tweet.

Kritiek is normaal, geweld en inbraak onacceptabel

De premier waarschuwt de jonge ondernemer dat hij zich niet uit het veld moet laten slaan door mensen die een andere mening over de landbouw hebben. “Het is de vraag of jij er alles aan doet om zoveel mogelijk in harmonie met de natuur te werken en zo beschaafd mogelijk met dieren om te gaan. Als het antwoord daarop ja is, zou ik me niet laten opnaaien. Dat er dan ondanks alle maatregelen die je neemt nog steeds mensen zijn die vinden dat het anders moet, is dat volstrekt normaal. Kritiek hoort erbij.”

De minister-president benadrukt dat daarbij wel grenzen zijn, verwijzend naar de illegale filmopnames in stallen. “Geweld en inbraak zijn totaal onacceptabel en slaan helemaal nergens op”, vindt Rutte. Kamerlid Helma Lodders onderschrijft dit en roept ondernemers die het meemaken op om aangifte te doen. “Van mening verschillen, is prima. Maar je blijft van elkaar en elkaars spullen af.” Rutte zegt dat dit soort zaken bij politie en Openbaar Ministerie prioriteit heeft.

Rutte had wederom een vaas meegenomen. Hij ziet de Nederlandse samenleving als tere vaas die we samen moeten vasthouden. Ook het verduurzamen van de landbouw en de klimaatmaatregelen voor deze sector ziet hij als een tere vaas. “Je moet het slim doen om het vaasje bij elkaar te houden. De concurrentie zit ons op de hielen. Wil onze landbouwsector toonaangevend blijven, dan moeten we innoveren”, zegt hij.
Rutte had wederom een vaas meegenomen. Hij ziet de Nederlandse samenleving als tere vaas die we samen moeten vasthouden. Ook het verduurzamen van de landbouw en de klimaatmaatregelen voor deze sector ziet hij als een tere vaas. “Je moet het slim doen om het vaasje bij elkaar te houden. De concurrentie zit ons op de hielen. Wil onze landbouwsector toonaangevend blijven, dan moeten we innoveren”, zegt hij.

Er zal ruimte voor innovaties blijven

De landbouwstudenten zijn ook bezorgd over de verschuiving naar steeds minder consumptie van dierlijke producten, onder andere door de klimaatdiscussie. “We moeten niet voorschrijven hoe mensen moeten gaan leven, laten we ze keuzevrijheid geven”, zegt Rutte. Als jij er dan voor zorgt dat je de melk en het vlees op een slimme manier produceert met zo min mogelijk schade aan milieu en klimaat, dan kunnen we daar ook als Nederland geld aan verdienen.”

Rutte wil met de politiek niet te veel kaders stellen voor innovaties. Jonge ondernemers moeten vooral zichzelf afvragen of ze verstandig bezig zijn en van hun omgeving nog het recht hebben om dit te blijven doen, omdat ze fatsoenlijk met de dieren om gaan.”

Studenten vragen zich ook af of het wel efficiënt is om klimaatmaatregelen in Nederland te nemen, omdat de Nederlandse productie efficiënt is en de emissies per kilo vlees of melk in andere landen vaak hoger zijn. Rutte verwijst hierbij naar zijn opmerking dat Nederland een tere vaas is en dat maatregelen slim genomen moeten worden.

Innovatie moet Nederlandse koppositie beschermen

“In de staalindustrie zie je hetzelfde. In Nederland hebben we Tatasteel. Natuurlijk vervuilt dat bedrijf. Maar het is een van de schoonst producerende staalbedrijven ter wereld. Zou je nu, los van wat rest van Europa doet, zeggen dat je die staalindustrie niet meer wilt, weet je een ding zeker: die staal blijft geproduceerd worden, net zoals vlees en melk geproduceerd blijven worden, en dan gaat de productie naar landen waar ze er niet zo goed op letten waardoor er per saldo meer uitstoot zal zijn. Dat betekent niet dat we kunnen zeggen: we doen het al aardig, dus we hoeven niet meer te innoveren, want de concurrentie zit ons op de hielen. Wil onze landbouwsector toonaangevend blijven, dan moeten we blijven innoveren”, redeneert hij.
Rutte wil niet dat de landbouw in Nederland krimpt. “Hier in Nederland moet een prachtige, bloeiende sector blijven. Dat is voor ons als economie belangrijk”, zegt hij. Rutte wil een landbouw die goed kan blijven produceren en die het landschap beheert.

Lees verder onder de tweet.

Hij riep de studenten van de Aeres Hogeschool in Dronten op om met innovatieve ideeën te komen voor klimaatmaatregelen die de landbouwsector kan nemen, waarmee de landbouwsector ook geld kan blijven verdienen. “Als je de klimaatmaatregelen slim doet, kan je daar als Nederland ook weer het volgende concurrentievoordeel uit halen”, zegt Rutte.

Laatste reacties

 • Koehoortindewei

  Rutte wil een landbouw [..... die het landschap beheert.]
  Landschap beheren???
  Kijk eens naar al die lege weilanden. Het is prima weer; de koeien hunkeren om naar buiten te gaan om zich normaal te kunnen bewegen.
  Maar nee. Gedwongen stil staan op een paar m2.
  Een echte boer onwaardig!!!
  En....
  Zo kweek je steeds meer vegetariërs.

 • ENDE902

  @Koehoortindewei
  Ik krijg de indruk dat u weinig verstand hebt van de natuur en het boerenbestaan. De weilanden zijn inderdaad leeg, maar ik zie ook nog verdomd weinig gras staan, ondanks de opwarming van de aarde. Bovendien is de draagkracht van de weilanden in het westen van het land ook nog een punt om in de gaten te houden, zeker in deze tijd van het jaar.
  Derhalve neem ik uw opmerking totaal niet serieus.

 • J.W. de Kloet

  ben je wel eens land in gelopen halve zool. kan nog geen koe naar buiten is veel te nat. laat het boeren nou gewoon aan ons over. ik bemoei me toch ook niet met hoe jij je huisdieren moet verzorgen

 • kleine boer

  @ koeindewei moet een koe de wei nu in om het gras langer te gaan trekken of wat moeten ze anders nu in de wei doen?

 • Firma Vellenga

  Koehoortindewei , Ik ben al 35 jaar vegetarier maar uw uitspraken passen hier totaal niet bij. Er is geen koe die nu naar buiten wil. Ja, als je de stal deur dicht doet dan moeten ze wel. Dat is pas dierenmishandeling.

 • cornelis 22

  Ik ben het niet met Rutte eens, de PVDD is in de peilingen bijna net zo groot als het CDA , Groen Links doet in haat tegen boeren weinig onder voor PVDD , bij een volgende coalitie kan een forse krimp in de veestapel zomaar uitgeruild worden voor steun aan een regering , VVD heeft in het verleden de nertsenhouders ook al eens een keer geslachtofferd op deze manier.

 • ENDE902

  Ik was in eerste instantie een beetje afgeleid, maar in het artikel lees ik ook de zin: "Rutte wil niet dat de landbouw in Nederland krimpt". Volgens mij is deze uitspraak niet waar te maken, als je in ogenschouw neemt dat er jaarlijks landbouwgrond wordt opgeofferd voor woningbouw, industrie, infrastuctuur en natuur. Zeker onder de huidige wensen ten aanzien van milieu en dierenwelzijn. We zullen deze uitspraak derhalve maar als een verkiezingsleus zien.

 • Jan-Zonderland

  Wat een slap verhaal van Rutte. innovatie, slim, innovatie, slim, veel verder komt hij niet. En hij is niet bang voor een partijtje met nu 4 zetels. Kijk eens hoe de peilingen zijn dan praat je wel anders. En dan die immitatie van yussuf Klaver zo met opgerolde hemdsmouwen. Kleed je eens fatsoenlijk aan man.

 • schooteind1

  Ik vind de algemene lijn van zijn verhaal wel goed. Ik hoor te vaak; als wij het niet doen dan doet een ander (overheid) het wel ,en dan wordt het nog veel erger. Je moet uitgaan van je eigen kracht en niet je oren laten hangen naar relatief kleine clubs. Campina geeft wat dat betreft het slechte voorbeeld.

 • farmerbn

  VVD-er Rutte wilde begin vorig jaar nog 'groen rechts' zijn maar nu blijkt dat zijn achterban wel groen wil lullen maar niet wil betalen voor een beter klimaat. Hij krabbelt wat terug. Graag ziet hij iemand die een schoffelrobot maakt en die duur in de markt zet. Geld verdienen met innovatie. Gebruikers van die robot uitknijpen past wel bij Rutte en zijn VVD.

 • Attie

  Mooie spreker die Rutte.., maar best zorgelijk die linkse bedoening hier in NL.

 • fransrosink

  Wat een lul die rutte, de Pvdd afkraken, een ding is , de volgende kamerverkiezingen gaat de vvd naar 4 zetels, met al die leugens van hem

 • piethermus1

  Ik zie teveel huilie-huilie bij ons boeren. Wees moediger!

  <>

 • Maas1

  @Koehoortindewei.
  Als je vanavond thuis kom is je bed opgemaakt niet!
  Heb je jou bed zelf opgemaakt!

 • Kelholt

  Ik heb het gevoel dat Koehoortindewei een broer is van boer Niels van Campina kunnen beide veel onzin vertellen

 • Attie

  En wat doen we met Frans..?? 🤔🤔
  Nou vooruit die mag blijven! 🐮🐮

 • koestal

  Boeren vragen ook Mark Rutte om hulp bij de fosfaatwet,veel boeren in de problemen,maar je ziet Mark niet bij de boeren.

 • koestal

  Innovatie is het toverwoord.

 • koestal

  Waar is de cavia-politie ?

 • Piet J Rijk

  Rutte wil niet dat de landbouw krimpt? Waarom moeten de nertsenhouders dan stoppen? Het buitenland lacht zich rot: zij nemen alle productie over. Dit terwijl het dierenwelzijn van de nertsen in andere landen minder is dan in Nederland. Over zulke zaken is de PvdD dan blij. Maar ook de huidige regering, incl. VVD laat dit gebeuren. Door die uitbreiding elders zakt het totale dierenwelzijn van de nertsen. Hoe dom kun je zijn?

 • oeleboele

  waarom innoveren? dat is slap gelul, hij bedoelt aanpassen aan wat men op 3 hoog vind.
  nee, dat is nou net niet hoe het werkt.
  Want wie weet nou beter dan de boer zelf hoe het werkt op een boerderij, en wat het beste is voor de dieren??

 • deB.


  Krijgt natuurlijk geen enkele steekhoudende vraag op deze meeting. Die jochies zijn al wat blij dat Rutte onder hen is, woooow!

 • b.brink1

  deB dan ken jij de jeugd dus niet. Juist zij zijn zeer kritisch en steken niets onder stoelen of banken en hebben een frisse blik. Ik denk dat een oudere generatie meer onder de indruk zal zijn.

 • Yasje

  Wat een hypocriet is die Rutte toch! Ik stem pvdd maar ik zie ook nog wel dat boeren in NL, voornamelijk worden tegengewerkt en uitgeknepen door de overheid, banken, de melkfabriek, en de voedselproducenten en supermarkten.

 • Bennie Stevelink

  @Yasje, dus door iedereen behalve de consument die alleen geïnteresseerd is in fysieke kwaliteit tegen de laagste prijs?

 • Maas1

  @Yasje dat mag jij allemaal wel zo vinden,en daar in is zeker ook een hoop te verbeteren,dat wel! Maar vanaf de zijlijn klinkt trom geroffel van een partij waar jij dan je zelf bij aangesloten hebt, die het geensinds nalaat om de boeren op welke manier dan ook een trap na te geven. Als we het hier over hypocrisie hebben kijk dan ook eens naar binnen en voor de spiegel! De markt en de banken dat kunnen we zelf wel hendelen,we zijn daar immers zelf deelgenoot van!

 • emre151

  @koehoortindewei ja, een koe kan het hele jaar buiten staan. Het is maar hoe wij voedselproductie ontwerpen. Minder koeien op een groot stuk grasland met bosachtige randen. Kijk maar naar Roggebotstaete, daar staan prachtige roodbont koeien het hele jaar buiten. Als we geen onverzadigbaar begeerte hebben naar elke dag vlees komt dit systeem uit. "Omdat het lekker is" vind ik ook geen goed genoeg reden. Ik eet twee keer per maand vlees, dat is meer dan genoeg.

 • veldzicht

  @emre.Het is beter dat U wat vaker vlees eet,waarschijnlijk gaat u dan ook wat verstandiger praten .Soms vitamine B12 tekorten ?

 • Alco

  De hele vlees en zuivel consumptie doet niets verkeerds. Uitstoot staat altijd in evenwicht met wat voedsel voor de dieren door foto synthese terug zet.

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.