Home

Nieuws 3 reacties

Mestbon blijft verplicht, insturen alleen digitaal na 31 maart

De papieren mestbon blijft nodig bij vervoer van dierlijke mest. Vanaf 1 april 2019 kunnen vervoersbewijzen dierlijke meststoffen (VDM) alleen nog digitaal verstuurd worden.

Dit bericht is een update. In de eerste versie van dit bericht is ten onrechte in de kop en intro aangegeven dat de papieren mestbon zou verdwijnen per 1 april.

Bij vervoer van dierlijke mest is een mestbon nodig. Dat geldt bij afvoer door een loonwerker of intermediair, maar bijvoorbeeld ook bij boer-boertransporten. De mestbonnen, formeel Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen (VDM), kan met ingang van 1 april alleen nog digitaal worden verstuurd naar uitvoeringsorganisatie RVO.nl.

Wijzigingen uitvoeringsregeling Meststoffenwet

Digitaal insturen van de mestbonnen geldt voor alle mesttransporten, dus ook voor het doorgeven van boer-boertransport bijvoorbeeld. De maatregel is 1 van de wijzigingen in uitvoeringsregeling Meststoffenwet die dit jaar worden doorgevoerd.

Boeren of loonwerkers die nog een transport van mest met een papieren mestbon willen melden, moeten ervoor zorgen dat het formulier uiterlijk op 31 maart door RVO.nl is ontvangen.

2 manieren

Vanaf 1 april kunnen gegevens van het VDM alleen nog digitaal verstuurd worden. Dat kan op 2 manieren:

 1. via de pagina Vervoersbewijs dierlijke meststoffen op RVO.nl of;
 2. via de zogenoemde webservice waarbij gegevens worden doorgeven via een bedrijfsmanagementsysteem.

Meerdere voordelen

Volgens RVO.nl zijn er meerdere voordelen. Indieners krijgen direct een ontvangstbevestiging en de kans op fouten is kleiner. Als iets niet goed wordt ingevuld, dan wordt dat direct zichtbaar en kan dat meteen hersteld worden volgens RVO.nl. Zodra de gegevens zijn geregistreerd, zijn ze direct in te zien via ‘mijn dossier’.

Een groot deel van de jaarlijkse mesttransporten wordt al digitaal doorgeven en verwerkt. Maar vooral transporten door boeren zelf of via boer-boertransporten werden nog in veel gevallen op papieren formulieren doorgegeven.

Laatste reacties

 • J.Bogers

  Papieren mestbon verdwijnt..... hmmm. Hoe kan er dan onderweg nog gecontroleerd worden?? Of lees ik iets over het hoofd?

 • Artikel kop klopt gewoon niet het vervoersbewijs dierlijke meststoffen (VDM)verdwijnt niet, de gegevens ervan moeten digitaal worden ingezonden

 • Wim Esselink

  Papieren mestbon verdwijnt inderdaad niet zoals in de kop wel vermeld is.
  Alleen het melden via het insturen van de papieren mestbon kan niet meer na 31 maart. Wordt aangepast met toelichting.

Of registreer je om te kunnen reageren.