Home

Nieuws 19 reacties

LTO scoort onvoldoende in enquête

Belangenorganisatie LTO scoort lage waarderingscijfers in een enquête uitgevoerd door Geelen Consultancy in opdracht van uitgeverij Agrio.

Een kleine 2.000 boeren vulde de online enquête in, waarvan bijna de helft lid van LTO. De ZLTO krijgt een 5, LTO Noord en LTO/NOP een 5,4 en de LLTB een 5,7. Regionale organisaties en bestuurders scoren beter dan landelijke en de sectorale vakbonden scoren beter dan het grote LTO.

Staat van de boer

De uitkomst lijkt in lijn met een grote enquête die dagblad Trouw vorig jaar hield onder de titel ‘De staat van de boer’. Daaruit bleek ook een kritische stemming onder de achterban tegenover de grootste agrarische belangenorganisatie.

LTO zegt ‘met interesse kennis te nemen van het onderzoek’ en wijst erop dat het zelf ook met regelmaat ledentevredenheidsonderzoeken uitvoert. Daaruit zou een positiever beeld blijken.

LTO zou vertrouwen hebben uitgesproken

Afgelopen winter presenteerde LTO een representativiteitsonderzoek gemaakt door Wageningen ER. Daaruit bleek dat de organisatie 53% van de sector vertegenwoordigt als je kijkt naar het aandeel in de productiewaarde van de aangesloten bedrijven.

De woordvoerder van LTO ontkent dat de organisatie haar vertrouwen heeft uitgesproken in het onderzoek van Agrio en Geelen Consultancy. In de publicatie van het onderzoek staat dat de opzet van het onderzoek en de vragen van tevoren zijn voorgelegd aan en gelezen door de belangrenorganisaties, waarbij LTO haar vertrouwen zou hebben uitgesproken.

Laatste reacties

 • HJ O R

  Dit is geen verrassing.

 • mariapeel

  Dat krijg je als de beleidsmedewerkers niet meer luisteren naar de achterban

 • wienbemelmans

  terecht .

 • koestal

  De slager had liever z,n eigen vlees gekeurd

 • koestal

  LTO is ook te duur als je een advies vraagt,dure ,,specialisten '' net zo duur als een advocaat.

 • RonaldB

  Zelfs nu durven ze glashard te liegen. Er is vooraf een vragenlijst aangeleverd aan de lto en die is goedgekeurd.

 • Bennie Stevelink

  Hetzelfde beeld als in de politiek: het CDA staat pal achter de boeren, toch is een deel van de boeren overgelopen naar FvD die nog nooit aan enig landbouwdebat heeft meegedaan.
  Ook in Groningen hebben flink wat mensen op FvD gestemd die als enigste partij wil doorgaan met de gaswinning. Andere, reguliere partijen, die zich al jaren sterk maken om de gaswinning te beëindigen hebben verloren.

  De reden van dit gedrag is dat mensen geen vertrouwen hebben in de gevestigde orde. Als dan iemand opstaat die zich uitspreekt tegen die gevestigde orde wordt hij alleen daarom als positief beoordeeld. Ook als hij standpunten heeft die notabene schadelijk zijn voor jouw belang. Hij spreekt zich uit tegen de gevestigde orde dus hij is jouw vriend, ook al presteert hij niets.

  Deze manier van reageren heeft LTO ook last van. Hoe is het anders mogelijk dat de alternatieve bonden, die nog nooit iets voor elkaar hebben gekregen, hoger gewaardeerd worden dan LTO?

 • HJ O R

  Beste Bennie: Jouw reactie loopt behoorlijk mank. Ten eerste is het beter niets te bereiken dan het verkeerde te bereiken. Ten tweede FvD is iets nieuws en heeft mede daardoor aanhang. Ten derde de diverse vakbonden bestaan rond de 20 jaar en volgens de (niet) leden hebben ze het goed gedaan, wat blijkt uit het waarderingscijfer ,dat jij daar een andere mening over hebt doet daar niets aan af.

 • Bennie Stevelink

  @HJOR, je voert niets aan wat mijn analyse tegenspreekt.
  -Je erkent dat de alternatieve bonden niets bereikt hebben.
  -Je erkent dat FvD aanhang heeft omdat het zich afzet tegen de gevestigde orde.
  -Je erkent dat leden van alternatieve bonden tevreden zijn met niets.

 • kleine boer

  Bennie er is nog nooit zoveel onderlinge onrust geweest als nu. Dus hoog tijd voor vernieuwing. Zo blijft de lto plaat hangen de langspeel plaat moet een cd worden maar had al een USB stikkie moeten zijn....

 • farmerbn

  LTO is eigenlijk hetzelfde als wnf, natuurmonumenten en andere organisaties. Opgericht met een goed doel maar vast komen zitten in een grote dure organisatie met een management team en financiele doelen die gehaald moeten worden. Voor opdrachten moet het lobbyen bij opdrachtgevers als boerenleden maar ook de overheid. LTO kan niet meer bestaan zonder die opdrachten van overheden en zit dus in de tang.

 • Peet1212

  Ben het met Benny eens dat de vakbonden wel hard hebben geroepen maar geen gehoor hebben gekregen in Den Haag. Dat boeren het gehoord hebben en waarderen zal dan ook niemand verbazen, maar je hebt er verder weinig aan.
  Ik denk dat de fosfaatreductie en de zgn. "IenR fraude" veel goodwill heeft gekost onder de koeienboeren
  Daarnaast is het hard nodig dat bestuurders gekozen worden in plaats van benoemd!!!

 • Bolder01

  Weggegooid geld contriebutie lto diegene die nu nog lid zijn denken die nog wel na. Om heden de dage nog lid te zijn ...Misschien zitten zij kort bij het vuur of hebben korte leinen met bestuurders (( ZOALS MET VOORKENNIS )) koeien invoeren uit het buitenland

 • wadevries

  Eigenlijk ben ik best tevreden over LTO, waarom hebben ze mij niet benaderd in dit onderzoek? Het is weer het bekende trappen tegen LTO.

 • 112

  peet 1212 de i en r fraude was een afleiding voor het fosfaat plan. en de vakbonden hebben niets gedaan als alleen de boeren in de zijk te zetten er zijn 7500 frauderende boeren en uit eindelijk maar een paar gevallen . en ja ronald B liegen dat kunnen ze als de beste . en als je kijkt naar de topic van jos Verstraaten ik had maar wat vaarzen gekocht want ik zag dat een aantal bestuurders om mijn heen aan het anticiperen waren op de pijl datum . walgelijk en dat voor een bestuurder van LTO . ze spreken altijd over leden voor deel maar in deze hebben ze de leden daar geen voordeel mee gedaan . dat is waarschijnlijk allen maar een bestuurders voordeel geweest . en ja het leden aantal ze kunnen ze nog steeds niet geteld krijgen .we zullen ze een telraampje toe sturen dan lukt het ze mogelijk wel . alleen al het feit dat ze het leden aantal niet bekent maken zegt meer dan zat . er heerst daar een zelf verrijkende cultuur .

 • Peet1212

  @112 overal kritiek op hebben levert weinig op als je niet met oplossingen komt die zoiets in de toekomst voorkomen of in ieder geval het negatieve effect verminderen. Dat bestuurders met voorkennis zouden handelen hoor ik ook vaak en daarvoor zou binnen LTO een onafhankelijke commissie ingesteld moeten worden die dat onderzoekt!!!

 • polsbroek

  Heeft een bestuurder voor kennis of is hij of zij gewoon wat slimmer

 • 112

  polsbroek slimmer zijn mag. maar met voorkennis handelen tegenover de leden vindt ik rond uit schandalig en dat heeft niets met slimmer te maken. en als hij of zij slimmer zijn waar om kunnen ze de leden niet geteld krijgen en graag de actieve leden niet de rustende leden . en peet 1212 een onafhankelijke commissie oké maar niet binnen lto want dan weet ik het wel .

 • koestal

  Hier heeft Marc Calon zelf schuld aan .

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.