Home

Nieuws 35 reacties

Kabinet wil grotere klimaatbijdrage landbouw

Het kabinet wil dat de landbouwsector een grotere bijdrage gaat leveren aan het klimaatakkoord en stelt daar extra geld voor beschikbaar. Dat zegt premier Mark Rutte in reactie op de doorrekeningen van PBL en CPB van het klimaatakkoord. In het regeerakkoord staat dat de landbouw in 2040 3,5 Mton CO2 moet realiseren.

Hoeveel extra CO2-reductie de landbouw gaat leveren, is onderdeel van gesprek. De sector heeft zelf aangegeven 6 Mton reductie te kunnen leveren voor 2030. “De sector heeft gezegd dat ze meer reductie kunnen leveren, maar dat dit ook geld kost; zowel structureel als eenmalig. Daar moeten we dan dekking voor vinden”, zegt Rutte. Hoeveel geld het kabinet hiervoor uittrekt, is nog niet bekend.

Premier Mark Rutte en minister Eric Wiebes van Economische Zaken reageren op de doorrekening van het klimaatakkoord. - Foto: ANP
Premier Mark Rutte en minister Eric Wiebes van Economische Zaken reageren op de doorrekening van het klimaatakkoord. - Foto: ANP

PBL berekende dat de kosten voor het huidige totale klimaatakkoord met € 1,6 miljard tot € 1,9 miljard in 2030 aanzienlijk lager uitvallen dan de eerder geraamde € 3 miljard tot € 4 miljard per jaar.

Meer geld beschikbaar voor grotere ambitie landbouwtafel

Het is een ambitie van de landbouwtafel om 6 Mton CO2-reductie te realiseren. De ‘extra’ reductie kan vooral bij maatregelen in de veehouderij (stalsystemen, mest en veevoer) en in de glastuinbouw worden gerealiseerd, verwacht de landbouwtafel van het klimaatakkoord.

Landbouwminister Carola Schouten complimenteert de sector met de grotere ambities. “Als we aan willen sluiten bij de ambitie van de landbouwtafel, moeten we daar wel geld voor vrijmaken. Dat gaan we ook doen. We gaan daarmee ook kijken hoe we een combinatie kunnen maken met de kringlooplandbouw. Het is een mooie mogelijkheid om de visie ook verder te brengen, waarbij alles uiteraard wel haalbaar en betaalbaar moet zijn voor de boer”, reageert Schouten.

Lees ook: Boer moet willen investeren om klimaatdoel te halen

Subsidies nodig bij ontbreken verdienmodellen

De minister benadrukt dat als je wil dat boeren iets gaan doen, dat je ze ook in staat moet stellen om iets te gaan doen. “Er moet een goed verdienmodel onder liggen, zodat ze er ook een boterham mee kunnen verdienen”, aldus Schouten. Ze pleit voor slimme combinaties, zoals bijvoorbeeld het saneren van asbestdaken combineren met aanleg van zonnepanelen.

Het kabinet wil vooral kijken naar voorstellen die de landbouwtafel heeft gedaan voor CO2-reductie. “Maar het denken staat niet stil”, zegt Schouten.

Het kabinet heeft PBL ook gevraagd op welke manier de landbouw een CO2-reductie van 6 Mton zou kunnen realiseren. Hier kan PBL geen concreet antwoord op geven, vanwege de vele onzekerheden rondom de plannen. PBL zegt dat het beschikbaar worden van verdienmodellen om CO2-reductie te verwaarden cruciaal is om de klimaatinvesteringen te kunnen terugverdienen. “Als het niet mogelijk blijkt om via verdienmodellen voldoende privaat geld aan te trekken, dan vraagt dit wellicht om extra subsidie voor boeren die CO2-reductie of -opslag leveren”, aldus PBL.

Laatste reacties

 • Alco

  Kan iemand het de regering nog uitleggen hoe er gemanipuleerd wordt door PBL.

 • jaanen1

  en we blijven uitbreiden op schiphol, waarom zulke hoge verwachtingen van de landbouw ?

 • boerderij12

  flikker het maar bij de landbouw neer gaat toch nergens over

 • john***

  landbouw mag vuile werk voor de industrie opknappen. De industrie gaat betalen voor de inspanningen van de landbouw.

 • lammetje

  Landbouw{grasland} legt heel veel co2 vast, daar hoor je niemand over. Industrie stoot alleen maar uit.

 • Zuperboer

  Landbouwtafel. Hoeveel boeren zaten daar bij?

 • eenvoudige boer

  Als je echt iets wilt bereiken dan verwacht ik wat concretere plannen.
  Bijv. 100 euro per ha als je niet meer doet ploegen.
  100 euro per ha als je bieten teelt. ( Kampioen co2 vangen ) e.d.

 • farmerbn

  Komt niet vaak voor dat je 3.5 moet doen en je aangeeft wel 6.0 te willen doen. Maar diegene die die 6.0 wil doen doet zelf waarschijnlijk niks.

 • grolschzetor

  Het is zo krom als wat...net zo krom als adblue(vloeibaar kunstmest) in uitlaat spuiten en ammoniak creëren...en wij maar luchtwassers plaatsen om ammoniak te binden met water...vloeibaar kunstmest te creëren. Ons nog afrekenen op de ammoniak uitstoot van al het verkeer....... per hectare grond een co2 terugheffing

 • deB.

  De meest groene sector, krijgt het weer op z'n dak, terwijl de grote jongens rustig doorgaan en uitbreiden!!

  De grondgebonden landbouw, heeft gewoon een sluitende korte kringloop!
  Het is een keer klaar!!!!

  Wij moeten een vergoeding krijgen voor alle bindingen op en in onze gronden, niet te zeggen zoveel, vandaar hoor je er niemand over!!!

 • koestal

  Schiphol hoeft niet te betalen ,want het moet concurreren met andere Europese vliegvelden,boeren zijn altijd de klos. Weg met dit kabinet.

 • koestal

  Rutte en [k] Wiebes draaien de boeren de nek om ,niet slim voor de verkiezingen.

 • mtseshuis

  Wat een idioten, zeker degenen die hebben geclaimed wel 6 Mton te kunnen verminderen, laten die het zelf maar betalen...

 • Gat

  Rutte denkt, hoe meer de landbouw doet, hoe minder de infustrie. Hoe meer boeren ermee stoppen, hoe meer grond voor industrie en woningbouw vrijkomt. Overheid wil je als boer alleen in lucht laten investeren, fosfaatrechten, co2. Iets wat morgen met simpele handeling niks waard is maar je geld in zakken van anderen zit.
  Trap er niet in!

 • koestal

  Rutte wilde ook aal de dividendbelasting afschaffen,hij is het geld nog hard nodig,hij moet er achteraf nog hard om lachen,wat een clown,is ook een dikke vriend van Shell en Unilever.

 • 112

  een ding is zeker stem niet op de VVD

 • koestal

  Ik las ne, Dijkhof van de VVD coordineert de klimaat maatregelen ,dat is niet best voor boeren,de VVD laat de boeren vallen.

 • koestal

  De boeren worden gebruikt om het klimaat te redden,ze kunnen beter de vliegtuigen aan de grond houden.

 • koestal

  Niet stemmen op regeringspartijen,de boeren worden toch belazerd.

 • famboenink@hetnet.nl

  loop nou niet zo te falen bouw gewoon een extra kerncentrale

 • koestal

  ze laten de boeren weer voor opdraaien ,die zijn erg gewillig,protesteren niet

 • Maas1

  Ik zie ook dat het belachelijk is dat wij van alles moeten terwijl de uitstoot van het ( vlieg) verkeer op gebieden verzuring gevoelige elementen waar wij voor afgestraft worden bij bedrijfsontwikkeling op bedrijfs niveau.Wij moeten van alles en die zogenaamde waarde volle habitat wordt vervolgens met de ketting zaag tegen de vlakte gewerkt.Hoe de belangen door elkaar lopen en het een grote warboel is geworden.
  Aan de andere kant zou ik zeggen laat maar eens zien welke verdien modellen men in het vat heeft zitten laat maar eens zien of er meerdere gezonde financiële poten in de bedrijfsvoering verwerkt kunnen worden.Er ontstaan dan wel meerdere takken van sport met verdieping en verbreding,zo sta ik er dan wel weer in.De KLM is geworden tot een troetel kindje, willen ze wat van ons dan zal er wel waardering en een mate van bescherming moeten worden geventileerd en worden geactiveerd,anders kunnen ze het gewoon vergeten.We hangen al lange tijd in de touwen waar de klappen vallen,dat moet afgelopen zijn.

 • Jan K.

  Nu plotseling vallen de totale klimaatkosten opeens mee( voor het stemmen) hoelang (na het stemmen) zal het duren voor het opeens weer blijkt tegen te vallen?........... Nou ja tot ziens na het stemmen dan maar.

 • tinusje

  het effectiefste is als boeren niet meer op vliegvakantie gaan...kunnen we dat niet afspreken met elkaar?

 • Maas1

  @23:41... Hartelijk dank voor u eleutcelletni plaats bepaling!

 • hollandagri

  niet alleen vliegtuigen ook scheepvaart is buiten schot, samen mega bijdrage

 • Kelholt

  @Redactie
  De bijgeplaatste foto hoort niet bij dit artikel over het klimaatakkoord maar bij een artikel over aardbevingen in Groningen. Op de foto toont minister Wiebes aan premier Rutte hoe de getroffen bewoners in het noorden van het land, ver weg van de Randstad, de steunbalken van hun huis omhoog proberen te houden om instorting te voorkomen.

 • 112

  met dank aan LTO die hebben aangegeven wel meer te kunnen . de club voor de ondergang van de boeren. wat een afgang

 • benrhag

  Asbest er af zonne panelen er op
  Vast pinnen op die uitspraak

 • jan4072

  Ik stem nooit op de VVD maar ben wel voor marktwerking. Als er meer aanbod aan (potentiele) kamerleden is dan stoelen beschikbaar kan het salaris omlaag.

 • veldzicht

  .Gisteravond bij Pauw en Jinek.Een melkveehouder en een varkenshoudster,ze verwoorden zich best wel goed,Maar waarom sloegen ze niet keihard terug toen Thieme weer eens begon hoe vervuilend de veehouderij is en 1 of 2 dagen geen vlees per week een groot deel van de problemen is opgelost en bla bla bla.Nee ,gelijk maar weer in de verdediging dat we al goed bezig zijn en al zo veel hebben gedaan.Ze moeten dat mens publiekelijk laten weten dat ze liegt dat ze barst en de boel loopt te belazeren zodat ze van schaamte onder de tafel kruipt.

 • bluemink


  Dit klimaatakkoord.
  Legale boerenmoord.
  Doe je ogen open het is onhaalbaar en niet onderbouwt ze willen alleen de landbouwgrond in handen maar is nog te duur .Eerst de boeren laten smachten en hersenspoelen stelletje viezerikken .

 • Alco

  @Veldzicht. Ik heb het ook gezien. En de twee boeren kwamen nog wel redelijk goed uit het debat.
  Maar waarom werd er niet ingegaan op het feit dat het voedsel en de uitstoot een jaarlijkse kringloop kent en delfstoffen triljoenen jaren. Dat je dat dus niet met elkaar kunt vergelijken.
  En wat de 70 % export betreft. Geef een waarschuwing wat betreft de Nederlandse economie. Wij importeren zoveel in. Dat moet ook terug verdiend worden.

 • veldzicht

  @alco.Dat bedoel ik ook.

 • koestal

  Heeft Schouten al zonnepanelen op het ministerie ?

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.