Home

Nieuws 6 reacties

Inzet varkens tegen overlast grauwe ganzen

Provincie Utrecht is een proef gestart met de inzet van varkens om de grauwe gans te beheren. Het is de bedoeling om de varkens de eieren op te laten eten. Zo wordt het broedsucces verminderd.

Provincie Utrecht is op zoek naar meer natuurlijke en diervriendelijke methoden om de grauwe gans te beheren. In de Biezenvelden in Houten (U.) ligt een grote broedplaats voor ganzen. Tot nu toe werden de eieren hier geprikt. Ondanks de emotie die deze proef gaat oproepen, vindt de provincie de actie noodzakelijk om de ganzenoverlast en -schade te verminderen.

Proef tot half september

De proef start op maandag 11 maart en duurt tot half september 2019. Als de ganzenpopulatie op het gewenste niveau is, gaat de provincie intensiever gebruikmaken van alternatieve middelen als deze.

Laatste reacties

 • agratax.1

  Dit kan een interessante proef worden, want de ganzen zullen niet zonder slag of stoot hun eieren laten pikken door varkens en als er dan nog kuikens komen (geredde nesten) dan hebben de varkens de kans om op kuikens te jagen. Ik moet nog zien dat hier geen protesten tegen komen.

 • Jan-Zonderland

  En dan gaan die varkens fokken als konijnen en is het volgende probleem geschapen. Wat is nu eigenlijk het probleem om die eieren te prikken ?

 • Nieuw.

  Misschien dat de nieuwe wolven de varkentjes gaan opeten. Heel spannend allemaal en dat in Nederland, wat is de natuur boeiend. Helaas zitten de meeste jongeren elke dag met hun telefoon of tablet te spelen, who cares ?

 • Bloemestein

  @ Jan Zonderland, Bij zowel de provinciale, als gemeente bestuurders en ambtenaren zijn de links-groene luchtfietsers nogal oververtegenwoordigd. Varkens is toch veel diervriendelijker als prikken, bovendien haal je met prikken de pers niet. Reken maar dat dit een succes wordt.

 • jan4072

  Dit succes wordt net zo groot als het idee om koolmezen de processierupsen op te laten eten. Wat dan nog het allerdomste is als voor 2 jaar geleden de 2 projecten mislukt zijn. Vorig waren er 5 of 6 gemeenten die het opnieuw probeerden en alles mislukt en dat er nu 2019 nog weer een gemeente is die €10.000,- uittrekt om 80 koolmezenkasten op te hangen om de processierups te verdelgen. Om terug te komen op het project met de varkens; wie heeft deze varkens getraind om geen grasland om te woelen maar alleen naar de eieren te zoeken.

 • vosjun

  komt een nieuw sprookje de wolf en de drie biggetjes

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.