Home

Nieuws 19 reactieslaatste update:8 mrt 2019

Gewasbeschermingsmiddel dringt door tot woningen

In en om woningen nabij landbouwpercelen worden hogere concentraties gewasbeschermingsmiddel gevonden.

De concentraties aan gewasbeschermingsmiddelen zijn in en om burgerwoningen rond landbouwpercelen hoger dan in vergelijkbare woningen op grotere afstand. In urinemonsters van bewoners (volwassenen en kinderen) is ook sprake van verhoogde concentraties gewasbeschermingsmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in het kader van het Onderzoek Bestrijdingsmiddelen en Omwonenden. Het onderzoek is via het tv-programma Zembla voortijdig geopenbaard.

Debat in Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft donderdag op initiatief van Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) besloten een debat te houden over de blootstelling van omwonenden aan landbouwgif. De Kamer vraagt de ministers van volksgezondheid en landbouw om het RIVM-rapport op korte termijn, met een kabinetsreactie daarop, aan de Kamer te sturen.

Lees verder onder de tweet

LTO verontwaardigd

Het RIVM verwacht dat het rapport in april zal worden afgerond. LTO Nederland reageert verontwaardigd op de openbaarmaking van delen van het onderzoek. LTO zegt dat de context mist. Uit de nu gepubliceerde onderzoeksgegevens blijkt wel dat de gevonden concentraties bestrijdingsmiddelen in de omgeving van landbouwpercelen hoger is, maar niet dat daarbij de veiligheidsnormen worden overschreden.

Uit de onderzoeksgegevens, die niet inhoudelijk worden betwist, blijkt dat in lucht en huisstof bij woningen binnen 250 meter van landbouwpercelen hoge concentraties gewasbeschermingsmiddelen worden aangetroffen.

Geen gezondheidseffecten

Eerder heeft het RIVM al een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat er geen gezondheidseffecten in de omgeving van landbouwpercelen kunnen worden vastgesteld. In dat rapport werd niet specifiek gekeken naar bestrijdingsmiddelengebruik, maar naar gezondheid van mensen die wonen in de nabijheid van landbouwpercelen.

Uit dat onderzoek bleek dat mensen in de omgeving van maispercelen wel een hogere kans op luchtwegaandoeningen hebben, maar een verband met gebruik van bestrijdingsmiddelen werd daarbij niet aangetoond.

Lees ook: 'Waterkwaliteit onder druk door landbouw'

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Ik blijf me erover verbazen dat de mensen die met deze middelen werken niet massaal sterven? Zoals omwonenden ook meer ziekten op zouden lopen van een boerenbedrijf dan de mensen die er dagelijks werken?

 • Alco

  Ze kunnen alles wel beweren.
  Ik hoorde dat von Martels over bestrijdingsmiddelen ging in de kamer.
  FF afwachten dus voor een repliek.

 • farmerbn

  Ik zou als burger gewoon in de schone stad blijven wonen en nooit een huis kopen op het platteland. Wat zijn eigenlijk hoge concentraties? Is dat hetzelfde als één vlieg in huis is normaal en twee vliegen een grote ramp?

 • Nieuw.

  Lijkt me logische conclusie, in steden ook hogere concentraties verkeer met hoge concentraties nox en fijnstof, ook hogere pollenconcentraties in bossen met berken of dennen. RIVM geeft aan dat het geen gezondheids risico is, dus svp LTO meteen een jurist inschakelen wegens stemming makerij of anders Geert Wilders PVV , die heeft ervaring in het publiekelijk roepen meer of minder ...

 • farmerbn

  LTO gaat niet bijten want dan mag ze niet meer op schoot zitten. Maar wel helemaal eens met Camps

 • breukers1

  Het schijnt dat heer Braakman ook al niet kan wachten op de einduitslag van het raport.
  op het 8 uur nieuws duidelijk uitgesproken,. Het betreft geen bestrijdingsmiddel of gewasbeschermingsmiddel maar het moet de titel "landbouwgif" krijgen. Jammer dat er zo geklooid wordt door de media.
  Afstandvergrotend!!!
  we zijn weer goed bezig in de media

 • veehouders

  Het is ook niet toevallig dat Zembla dit naar buiten brengt.

 • Kelholt

  De heer Braakman is ook geen kritische journalist maar een parlementair verslaggever. Dus waar ze in het parlement over praten daar doet Jan verslag van.

 • dklok

  Ja, maar als je dichtbij een weg woont waar veel auto’s rijden zal meer last hebben van CO2 en fijnstof

 • maxisprint

  Als hoofdonderzoeker Roel Vermeulen van het RIVM een vooringenomen standpunt heeft en over een nog niet afgerond onderzoek de media gaat rapporteren hebben we een wel heel sensatiebewust onderzoeksinstituut dat de politiek wil beinvloeden

 • kleine boer

  Kijk eens een keer naar de spoorrails en de ballast van paar jaar oud of de nieuwe ballast dan weet je toch ook dat er veel in de lucht hangt rond het spoor je zal er maar naast wonen......

 • koestal

  Er wordt zelfs drugsafval gedumpt op landbouwgronden. Daar kraait blijkbaar geen haan naar.

 • koestal

  Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die op een boerderij op groeien minder last van allergieen hebben dan andere kinderen.

 • agratax.1

  Als dit onderzoek inderdaad aantoond dat er gewasbescherming residuen in en om de woningen zijn is dit nog geen reden om de gewasbescherming te verbieden. Het is dan zaak te onderzoeken waar ze vandaan komen. Is het onoordeelkundig gebruik, drift veroorzaakt door "ouderwetse" spuittechniek of een andere oorzaak.
  Als de Kamer gaat debatteren over dit onderwerp, wordt het een ramp. De stedeling (meerderheid van de Nederlanders) is tegen ieder gebruik van chemie in de Nederlandse landbouw, ze eten liever import waarvan we de chemie toediening niet kennen evenals het chemie gehalte van bewerkte voedingsmiddelen. Deze consumenten zijn zelf niet vies van chemische toevoegingen (additieven) naast hun bordje havermout en de spuitbussen met geurtjes in huis en auto of toegevoegde smaak versterkende chemie in hun bordje magnetron maaltijd .

 • Alco

  @Camps. Lto een jurist inschakelen????
  Ken jij het spelletje nog niet?

 • a van Gerwen

  Omarm als landbouw het rapport en doe er nog een schepje bovenop, maak het minimaal Europees, en er breken gouden tijden aan voor de landbouw als er na jaren van overvloed schaarste ontstaat aan alles wat met de eerste levensbehoefte te maken heeft.

 • heeeee

  Wat zullen die mensen die in de buurt wonen van schiphol wel allemaal niet in ademen.dat is constant dag en nacht.365 dagen per jaar.dat zal wel niets geven. En dan nog al die geluidsoverlast.

 • johanvudwi

  het duurde even maar men heeft de uitslagen dan toch openbaar gemaakt.
  Natuurlijk is het niet helder wat het allemaal betekent. Maar een ding viel me op. Er stond meerdere keren: cafeïne gevonden. Van cacaodoppen. Afkomstig uit koemest.
  Cacaodoppen zijn in grote hoeveelheden en zakken te koop bij de Gamma als tuindecoratie.
  Verder van de initiatiefnemers geen enkele naam. Het rammelt aan alle kanten maar de bom is weer gelegd.
  Verder is het zo dat in de gemeente Westerveld een omgevingsvisie moet worden vastgesteld. Dit groene college heeft haar kiezers belooft de lelieteelt aan te pakken met scherpere afspraken. De afspraken zijn wel degelijk gemaakt maar het gaat de groene kiezers nooit ver genoeg. En dus zit de zaak wat vast.
  Met grof geschut deze actie. En de media slikt alles voor lieve koek.

 • Jan-Zonderland

  Als het allemaal zo erg zou zijn dan zou er geen spuitmachinechauffeur meer in leven zijn. Men noemt zich allemaal "onderzoeker" maar tegenwoordig kun je "onder" er beter af laten. Spijkers op laagwater zoeken.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.