Home

Nieuws 44 reactieslaatste update:21 mrt 2019

Forum voor Democratie grote winnaar verkiezingen

Forum voor Democratie is de grote winnaar geworden van de Provinciale Staten-verkiezingen. Kabinet Rutte heeft geen meerderheid meer in de Eerste Kamer.

De verkiezingen voor Provinciale Staten hebben een grote verschuiving tot gevolg in de Eerste Kamer. Landbouwminister Carola Schouten zal steun moeten zoeken buiten de coalitie om in de Eerste Kamer een meerderheid te krijgen voor de wetten die ze heeft ingediend.

Van de 4 regeringspartijen heeft alleen ChristenUnie, de partij van Schouten, winst geboekt. Volgens de voorlopige uitslagen verliest VVD nipt, maar blijft op 12 zetels. CDA en D66 kregen hardere klappen, zij gaan respectievelijk van 12 naar 9 en van 10 naar 6 zetels. ChristenUnie krijgt 4 zetels.

Tekst gaat verder onder de tabel.

Opvallend is dat de partijen die tegenovergestelde standpunten innemen op het gebied van het klimaatbeleid (Forum voor Democratie en GroenLinks) beide winst boeken ten opzichte van 4 jaar geleden.

Forum voor Democratie van 0 naar 13 zetels

Forum voor Democratie is de grote winnaar van de verkiezingen met een sprong van 0 naar 13 zetels in de Eerste Kamer. Daarmee is Forum voor Democatie groter dan VVD. De partij van Thierry Baudet profileert zich sinds begin dit jaar in de landbouw. Forum voor Democratie zal zeker in een aantal provincies betrokken worden bij de collegevorming, al is de zittende orde in Gelderland en Noord-Brabant nog huiverig. Landbouwgedeputeerde Annemarie Spierings (D66) en Gelderse VVD‘er Jan Markink sluiten samenwerking met Forum voor Democratie niet uit, maar ze zeggen eerst kennis te willen maken met de mensen en de provinciale programma’s van de nieuwe partij.

De huidige coalitie heeft volgens de eerste prognoses in de Eerste Kamer nog 31 van de 75 zetels. Dat betekent dat minister Schouten 7 extra Eerste-Kamerleden moet vinden om wetsvoorstellen door de Senaat te krijgen. Forum voor Democratie kan de coalitie aan een meerderheid helpen. Meer voor de hand ligt dat de meerderheid wordt gezocht bij PvdA of GroenLinks. Met alleen PvdA komt de coalitie nipt aan een meerderheid, met GroenLinks ruim.

Tekst gaat verder onder de taartdiagram.

Gevolgen voor klimaatbeleid

De uitslag van de verkiezingen zal vooral bij de uitwerking van het klimaatbeleid effect hebben voor de landbouw. Jesse Klaver van GroenLinks gaf vorige week al aan graag gedoogpartner te worden voor het klimaatdossier. Maar daar wil Klaver wel wisselgeld voor. GroenLinks zal het klimaatbeleid willen aanscherpen, waarbij niet alleen de invoering van de CO2-heffing op het wensenlijstje staat. GroenLinks ziet krimp van de veestapel als onvermijdelijk om de klimaatdoelen te halen. De partij wil de warme sanering van de varkenshouderij uitbreiden ten opzichte van de huidige plannen. Hoe hard dit punt van GroenLinks is, moet bij de onderhandelingen blijken.

Verkiezingsuitslag geen gevolgen voor kringlooplandbouw

Voor de uitwerking van de toekomstvisie voor de landbouw – naar kringlooplandbouw – zal de nieuwe politieke situatie weinig gevolgen hebben. Voor de plannen van Schouten is brede steun in Den Haag, ook van oppositiepartijen. Het is niet te verwachten dat de minderheid in de Eerste Kamer hier belemmerend zal werken.

Landbouwminister Schouten staat voor de taak om de wetsvoorstellen Plantgezondheid en de Aanvullingswet natuur Omgevingswet door beide Kamers te loodsen. Beide wetten zijn vooral technisch van aard en lijken zonder politieke kleerscheuren de eindstreep te kunnen halen.

Veel provinciale coalities verliezen

Op grond van de voorlopige uitslagen kan worden geconcludeerd dat de bestaande colleges in veel provincies hun meerderheid verliezen. Dat geldt voor de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland, waar de coalitie van VVD, SP, D66 en PvdA de meerderheid verloor.

Opvallend is dat de VVD de koppositie is kwijtgeraakt in 5 provincies. De liberalen hebben in 2 provincies (Gelderland en Noord-Brabant) nog het voortouw bij de college-onderhandelingen. CDA blijft de grootste in 4 provincies: Friesland, Overijssel, Limburg en Zeeland. PvdA is de grootste in Groningen en Drenthe, GroenLinks in Noord-Holland en Utrecht en Forum voor Democratie in Flevoland en Zuid-Holland. De grootste partijen hebben traditioneel het initiatief bij de collegebesprekingen.

De Provinciale Staten kiezen op 27 mei de nieuwe Eerste Kamer.

Rutte: land blijft goed bestuurbaar bij deze uitslag

Premier Mark Rutte zegt niet verrast te zijn dat de coalitie de meerderheid verliest in de Eerste Kamer. Maar hij benadrukt dat het land hiermee niet onbestuurbaar is geworden. “Het wordt nog meer koffiedrinken en bellen”, zegt hij, verwijzend naar het onderhandelen met oppositiepartijen om meerderheden te smeden.

Medeauteur: Jan Braakman

Laatste reacties

 • kleine boer

  Nu niemand een reactie?

 • Attie

  Gaat het nu beter worden met hulp van GL ?

 • kleine boer

  Attie kunt ook vragen gaat het nu slechter worden 😜

 • Bennie Stevelink

  Rutte moet samenwerken óf met GroenLinks óf met FvD. In het eerste geval zal de veestapel moeten inkrimpen zogenaamd voor het klimaat. In het tweede geval door het wegvallen van afzetmarkten.

 • BO(skabout)ER

  hou toch op Bennie. De VVD gaat nu samen werken met Groenlinks...de gevolgen..2e kamer verkiezingen nog veel meer stemmen naar Forum.

 • BO(skabout)ER

  Acuto homine nobis opus est, qui pervestiget quid sui cives cogitent

 • Alco

  Rutte hoeft niet meer te slijmen met de linker flank.
  Dat is de conclusie:
  GL stemmen komen gewoon bij de SP vandaan en dat is één pot nat.

 • Trot

  Is niet wie wat waar het is een teken van onvrede en onbehagen kijk maar na groningen

 • Gat

  Wegvallen afzetmarkten. Je bedoelt rusland bennie? Daarbij ook fvd zegt gewoon eerlijk dat ze moeten middelen. Dat is gewoon in een democratie. Alleen groenlinks kijkt puur naar producent, terwijl die in dienst vam consument werk. Dus totaal domme insteek. Komt toch via omweg op bordje van consument

 • xw

  Doe maar gewoon Nederland beste Bose Kabouter. Vreemde talen horen we al genoeg.

 • Bennie Stevelink

  @Boskabouter, ik denk dat het gros van de mensen die wat voelen voor FvD er al naar toe zijn. De andere helft is naar GroenLinks. Welk beleid moet je daar op voeren? Opvallend is dat veel FvD-stemmers Baudet niet volgen in zijn anti-EU standpunt.
  Ik heb de indruk dat de meeste FvD-stemmers zich aangetrokken voelen door zijn anti-immigratie standpunt. Op de tweede plaats door zijn anti-regelgeving standpunt.

  Zijn verkiezingstoespraak heb ik helemaal afgeluisterd. Het kwam op mij behoorlijk megalomaan over. De superioriteit van onze cultuur en de toekomstvisioenen die hij heeft deed mij denken aan Der Führer.

 • xw

  Bose Kabouter, ik vergeet de s.
  Zet die er zelf maar bij, dat kun jij wel.

 • xw

  En nu slaat Bennie weer door, oh oh wat moet dat toch worden.

 • kleine boer

  We heffen het glas deden een plas en alles bleef zo als het was....

 • Bennie Stevelink

  Boskabouter probeert Baudet na te doen; die sprak Latijn in de Tweede Kamer.

 • schooteind1

  Nou nou Bennie, ik begrijp het ook niet waarom collega's op Baudet stemmen.
  Maar om deze man nu in verband te brengen met Der Furhrer ???
  Echt een ondermaatse opmerking!! Lijkt nergens op.
  En Bennie.....verder gaat het wel goed met jouw ?

 • varken23

  Die emotionele uitspattingen zijn idd nergens voor nodig houd je liever bij de feiten.

 • Alco

  Nou @Bennie. Ik vond het jammer dat de toespraak van Baudet onderbroken werd.
  Ik dacht. Nu leren we de ware FvD kennen.
  Het was een heel andere toespraak als alle gejuich bij GL waar zelfs al voorbedachte leemtes in gebouwd waren.
  Trouwens. Ik heb gewoon CDA gestemd hoor.
  Ik ken zoals gezegd de ware FvD ( nog ) niet.

 • agratax.1

  Hoe we het ook wenden of keren, Nederland zou wel eens een stuk minder links zijn dan onze Linkse broeders ons steeds deden geloven. Als het FvD lukt om de exorbitante milieu wensen / eisen van GL af te vlakken zijn we met zijn allen beter uit dan met de huidige Stadse Groen Links fratsen. Dat Baudet ook een nazaat is van een immigrant, zullen we hem maar vergeven. Zo zijn er meer politieke kopstukken met niet Nederlandse wortels.

 • farmerbn

  Nederlandse boeren moeten hopen dat de regering geen enkele wet door de Eerste Kamer krijgt. Geen extra wetten in de komende jaren zou geweldig zijn.

 • veldzicht

  Volgens mij is de verkiezings uitslag nog niet zo slecht voor agrarisch Nederland.
  Gr.links heeft dan wel gewonnen maar wel ten koste van D66 en SP.2 bepaald geen boervriendelijke partijen,jammer het verlies van het CDA.En nu maar kijken of Baudet het echt zo goed meent met de boeren en of het geen verkiezings praatjes waren waar beloftes makkelijk worden ingeruild ten nadele van de boeren.In ieder geval zal die overdreven klimaat hype (hopelijk) wel een stap(je) terug moeten doen en zien die klimaat drammers tenminste wel dat een groot deel het veel te ver vind gaan voor iets waar een klein toch al schoon land en toch geen invloed op het wereld gebeuren heeft veel ,teveel geld gaat kosten.

 • Johnny Hogenkamp

  Prima uitslag! In belangrijke veehouderijprovincies als Brabant, Gelderland en Overijssel zijn VVD, FVD en CDA veruit de grootste partijen. In de Eerste Kamer ook, al deelt daar het CDA de derde/vierde plaats met Groen Links. In Limburg komt de PVV nog voor de VVD, Wilders is één van hen. Groningen is als altijd een groot links communistisch bolwerk en leverancier dito LTO voorzitter. De eerste drie (VVD/FVD/CDA) zijn in essentie tegen de klimaatgekte en verstikkende regelgeving, doen vooral water bij de wijn vanwege compromissen met coalitiepartners. Al moet er in de drie eerstgenoemde provincies op alle plekken een 4e/5e coalitiepartner bij gezocht worden, deze zullen vanwege grootte geen prominente plaats op kunnen eisen.

 • wimpie2

  Prima. Eens kijken wat het brengt.

 • Bennie Stevelink

  In de toespraak van Baudet zat wel op verschillende punten misleiding, loze beloftes en tegenspraak.
  Om bij dat eerste te beginnen: hij haalde het Oekraïene-referendum nog een keer aan. Een meerderheid had tegen gestemd. Wat hij er niet bij zei was dat minstens 65% van de bevolking het referendum niet nodig vond.
  Hij zei er ook niet bij dat hij de bevolking heeft opgeroepen om tegen te stemmen terwijl hij zelf niet tegen was; hij wilde het referendum gebruiken voor een ander doel. Daarmee werd meteen het gevaar van het referendum duidelijk: een middel in handen van volksmenners die het volk gebruiken als stemvee voor een ander doel dan het volk denkt.
  Ten tweede de loze belofte een bindend referendum in te voeren. Daar is echter een wijziging in de Grondwet voor nodig die een tweederde meerderheid vereist. Dat krijgt hij nooit.
  Ten derde een tegenspraak: hij sprak over de hoogstaande beschavingen in Europa. Hij vergeet erbij te zeggen dat veel andere landen zoals China hun achterstand hebben ingelopen en China alleen, groter is dan de EU, VS en Canada samen. Dat vereist samenwerking in Europa om onze cultuur en waarden overeind te houden in de wereld. Baudet wil echter een Europa wat verdeeld is.

 • BO(skabout)ER

  ik vind de vergelijking van Bennie geheel ongepast en beneden alle peilen. Op deze manier laat jij je erg kennen Bennie. Valt me heel erg tegen

 • veldzicht

  @Bennie Stevelink.Daar heb je wel gelijk in wat je zegt,maar moeten VVD en CDA dan maar meerderheden bij Gr.Links gaan halen in de 1e kamer.ben bang als die 2 partijen teveel tegen Gr.l. en andere linkse partijen aanschurken er nog veel meer mensen naar FvD gaan met de volgende 2e kamer verkiezingen,ik tenminste wel terwijl ik nu nog CDA heb gestemd,wel met enige aarzeling.

 • Bennie Stevelink

  @Boskabouter, ik heb getwijfeld of ik de vergelijking wel of niet zou maken. Het probleem is dat ik bij het beluisteren van de toespraak van Baudet precies dezelfde grootheidsideëen voorbij zag komen als die ik ken van filmbeelden. Ik heb overwogen om erover te zwijgen maar dan zou ik liegen tegenover mijzelf.

  De gelijkenis die er NIET is, is de rassenwaan uit het verleden. Dat heeft Baudet beslist niet. Dat staat dan ook geheel buiten mijn vergelijking.

 • Bennie Stevelink

  Wat er moet gebeuren @Veldzicht, is dat de VVD, CDA, CU eventueel met steun van FvD een REALISTISCH klimaatbeleid moeten voeren. De “klimaatkapers” (Thieme en trawanten) die het klimaatprobleem op een onzinnige manier invullen ten dienste van hun eigen politieke agenda moeten buiten spel worden gezet.
  Ten tweede moet er op Europees én nationaal niveau een effectief immigratie beleid komen waarbij mensen het gevoel hebben dat we weer baas zijn over eigen land.

 • veldzicht

  Bennie ,ik moet het weer met je eens zijn.Net zag ik nog een kleine opsteker: SGP zakt niet van 2 naar 1 en PvdD stijgt niet van 2 naar 3.Ik kan vannacht weer rustig slapen.

 • pinkeltje

  Zoals gewoonlijk bij nieuwkomers in de politiek: een hoog Boerenpartij gehalte. Benoemen wat er niet deugt en dat het anders moet, dan we anders kopje onder gaan, maar ook bar weinig oplossingen waar je echt verder mee komt.....

 • Firma Vellenga

  Het is niet zo dat Baudet nu aan de macht is. Als hij er nuchter in staat en de boel wat kan afvlakken dan komen we misschien tot goede besluiten. Hij is niet dom en de rest van de partijen heeft nu toch wel kunnen zien dat we het niet met al die onzin eens zijn. Ik denk dus dat ze wel een middenweg gaan vinden.

 • Bennie Stevelink

  Ik ben het met @Pinkeltje eens; een hoog Boerenpartijgehalte. Het spreekt mensen aan die ontevreden zijn. Maar welke oplossingen heeft FvD? Zijn die oplossingen uitvoerbaar? En zijn de voordelen van de oplossingen groter dan de nadelen? Ieder voordeel heeft immers een nadeel.
  Het verstandigste wat de VVD en CDA kunnen doen is dat ze FvD bij het beleid gaan betrekken. Dan kunnen ze laten zien tot wat voor oplossingen zij in staat zijn en welke complicaties dit oplevert.

 • bankivahoen

  Maak je borst maar nat Benny, deze overwinning is nog maar het begin van iets wat heel groot kan gaan worden , Baudet gaat Fortuin in het kwadraat achterna. Jammer dat jij hem zo stigmatiseert met je onderbuikgevoelens. Je weet waar dit toe kan leiden. Hopelijk herhaalt de geschiedenis dit keer niet.

 • Alco

  @Bennie.
  Wat heb jij liever.
  Zoals het nu is of de stemmen van Baudet bij SP, GL,PvdD en PvdA?

 • Maas1

  @ J.Hogenkamp 👍

 • Jeannettedekker@hotmail.com

  Mark hoeft in ieder geval niet meer bij Jesse en rob op schoot...En Klaas kan gewoon weer zeggen hoe hij er over denkt.

 • veldzicht

  @jeannetdekker.Ik ben bang dat Mark wel bij Jesse en Rob op schoot moet,anders wordt Robje boos.Ik zou zeggen lekker boos laten worden en anders het kabinet maar laten klappen,de meesteCDA en VVD aanhangers vinden ze toch al een veel te linkse koers aan houden .nieuwe verkiezingen en verder gaan met Baudet eventueel met nog een partij er bij.

 • Maas1

  @Bennie Europa om onze cultuur en waarden overeind te houden in de wereld.

  Je zegt het zelf Bennie ons land en onze cultuur en onze waarden.
  Je kunt je afvragen of dat met het huidige Europa en de stortvloed aan regels uit Brussel de eenheid en onze cultuur van ons land gewaarborgd blijft.
  Ik vind het niet verstandig Bennie dat jij de racistische kaart trekt of een vergelijking met strekking tot dat kan labiele mensen aan zetten tot! We leven in een democratie.

 • Bennie Stevelink

  @Maas, de dominantie van China in de wereld neemt in snel tempo toe. Het wordt steeds zichtbaarder, ook in Europa. Hier weerstand aan bieden om voldoende ruimte te houden voor onze eigen waarden vereist een vergaande samenwerking in Europa. China is immers groter dan de gehele EU, VS, Canada, Nieuw Zeeland en Australië bij elkaar. We kunnen ons in Europa niet permitteren verdeelt te zijn.
  Baudet is een charlatan die grote woorden spreekt over de “Boreale” cultuur (Arische cultuur) die beschermd moet worden maar tegelijk de EU wil opheffen.
  Hij heeft meer van dit soort vreemde tegenstrijdigheden.

 • bankivahoen

  Leg het uit zoals je het wilt lezen Benny, maar boreaal betekent letterlijk: noordelijk. Het enige wat jij doet is Baudet in een hoek duwen waar hij niet thuishoort. Hij is gewoon democratisch verkozen tot de plek waar hij nu belandt is, als je enigszins democratisch aangelegd bent accepteer je een uitslag of je het er mee eens bent of niet.

 • xw

  Stevelink, je bent aan het doorslaan. Ook jij demoniseert. Daar moet je eens mee ophouden

 • Bennie Stevelink

  @xw, ik wijs op de irrationaliteit van Baudet. Hij spreekt grote woorden over de EUROPESE cultuur en beschaving, NIET over de NEDERLANDSE cultuur en waarden. Hij gebruikt zelfs woorden die ook in extreem rechtse kringen gebruikt worden. Zijn zorgen over het behoud van onze waarden deel ik met hem. Ik ben het op dit punt dus met hem EENS.
  Om onze Europese waarden veilig te stellen in beperking van immigratie nodig en Europese samenwerking om een blok te vormen tegenover China. Hoe irrationeel is het dan om een NEXIT te willen? Wat is in hemelsnaam de rationaliteit in beleid wat hij voorstaat in relatie tot de problemen die hij ziet?

 • Maas1


 • Maas1

  @Bennie. Waar jij aan refereert is eten of gegeten worden.Jij wilt jou melk de grens over zetten en terecht,maar wat zul je als jou eigen sector binnenlands wordt gedecimeerd waarin toekomstige generaties het voor gezien houden. Die melkplas droogt vanzelf op en ja dan komen de Chinezen,logische toch.
  Je wordt hiermee direct de veredelde boswachter van de lage landen.

  Zoals dhr Rutte zei de doelen moeten gehaald worden,u hoort nog van ons!

  Nee we voelen ons belazerd bezopen en bedonderd!
  Het gaat niet meer over eten of gegeten worden, het gaat over naaien of genaaid worden.
  Zoiets leeft er en ook dat is logisch.
  De tijd zal het uit wijzen wat FvD zal betekenen voor ons land.

Laad alle reacties (40)

Of registreer je om te kunnen reageren.