Home

Nieuws 7 reacties

Discussie over effect vleesloze week

Milieubureau Blonk heeft het effect berekend van vleesloos eten op het milieu.

Van 11 tot en met 17 maart is de Nationale Week Zonder Vlees, uitgeroepen door een stichting met diezelfde naam. Deze heeft milieubureau Blonk gevraagd het effect te berekenen van vleesloos eten op het milieu. Over de interpretatie van de uitkomsten daarvan is al meteen discussie losgebarsten.

Stichting Agri Facts (Staf) eist rectificatie van een uiting van de True Food Price Coalition, een organisatie met vooraanstaande figuren uit de wereld van duurzame voeding, die zegt te streven naar eerlijke prijsberekening van vlees. Deze zou gerekend hebben met een te hoge gemiddelde vleesconsumptie per persoon, en daardoor een te grote besparing toekennen aan vleesloos eten. Ook zou die ten onrechte het effect van vleesvervangers niet meewegen.

Effect vleesvervanger niet meegenomen

De studie van Blonk Consult berekent dat een week geen vlees eten voor een gemiddelde Nederlander (met een consumptie van 770 gram per week) 13,3 kilo CO2 uitstoot minder betekent. Dat komt overeen met een autoritje van 76 kilometer. Ook is er een besparing op land nodig voor het verbouwen van veevoer met 8,9 vierkante meter, aldus Blonk. Tot slot is gemiddeld 130 liter water nodig om 770 gram vlees te produceren.

Maar dat is de brutobesparing, als het vlees niet vervangen wordt door ander voedsel. Reken je dat ook mee, dan wordt de besparing een stuk minder. Bij vervanging van vlees door tofu, eieren, vleesvervanger, noten of peulvruchten wordt 10,2 kilo CO2 bespaard in plaats van 13,3 kilo. Op land is de besparing dan nog 5,8 vierkante meter. Het watergebruik wordt juist fors hoger: 142 liter meer. Dit komt vooral doordat bij de teelt van noten relatief veel water nodig is.

Laatste reacties

 • klein boertje

  wil je geen vlees eten ok wil je wel vlees eten ook ok man man man wat een land ben ik in verzeilt geraakt

 • Jan-Zonderland

  Aardappels, groente en.......borrelnootjes van Calvé. Lekker menu, elke dag een andere smaak nootjes.
  Idd, wat een land..................

 • Kowalski

  een vliegvakantie minder en de co2 winst is 10 maal zo groot.

 • Gat

  De gemiddelde nederlander laat zijn vlees echt niet staan voor die flauwekul.

 • Alco

  Laat de redactie eens een keer een artikel plaatsen dat de voeding van de dieren de uitstoot saldeert.

 • veldzicht

  @ Alco .Juist,alles wat de dieren uitstoten is eerder door de planten opgenomen of wordt het volgend jaar weer opgenomen,het effect is o,o wat co2 of methaan uitstoot betreft.Had gisteravond nog een leuk feest met allerlei heerlijke vlees gerechten, geen mens gehoord dat dat slecht voor het milieu is terwijl het toch meestal gewone burgers waren zonder 1 druppel boerenbloed door de aderen.en waren ze er over begonnen had ik het ze wel even uitgelegd hoe het zit.

 • farmerbn

  Ik geloof die Blonk niet zo.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.