Home

Nieuws 36 reacties

Coalitie ziet kansen bij verhogen klimaatambitie

Coalitiepartijen zien de verhoging van de klimaatopgave voor landbouw als kans om met extra overheidsgeld klimaatmaatregelen te nemen en dit te combineren met de kringloopvisie van Schouten.

Oppositiepartijen vinden dat de maatregelen niet ver genoeg gaan. Ze willen ingrijpen in de omvang van de veestapel om aan de klimaatdoelen te voldoen.

‘Doorbraak voor kringlooplandbouw’

Regeringspartij ChristenUnie noemt de uitbreiding van de reductieopgave voor landbouw een ‘doorbraak voor kringlooplandbouw’. “Het kabinet omarmt ook de ambitie van de landbouwsector om minder CO2 uit te stoten. Dat is werkelijk een doorbraak voor de kringlooplandbouw. We stellen geld beschikbaar om boeren te helpen om hun bedrijf toekomstgericht, duurzaam en rendabel in te richten”, vindt de partij.

CDA-er Geurts: “Voor het CDA is het belangrijk dat er voldoende financiële middelen vanuit het kabinet beschikbaar gesteld worden om de klimaatinzet van de land- en tuinbouw te halen. De uitwerking hiervan moet samen met boeren en tuinders vormgegeven worden”, vindt hij.

Lees verder onder de foto

CDA'er Jaco Geurts (uiterst rechts) en SGP'er Roelof Bisschop (tweede van rechts) in de Tweede Kamer. "We moeten voorkomen dat als de sector een vinger geeft, het kabinet de hele hand grijpt. Er ligt al meer dan genoeg op het bordje van boeren”, zegt Roelof Bisschop.
CDA'er Jaco Geurts (uiterst rechts) en SGP'er Roelof Bisschop (tweede van rechts) in de Tweede Kamer. "We moeten voorkomen dat als de sector een vinger geeft, het kabinet de hele hand grijpt. Er ligt al meer dan genoeg op het bordje van boeren”, zegt Roelof Bisschop.

Goed verdienmodel voor boeren

SGP vindt het niet goed dat de rekening voor het verlagen van de energiebelasting bij bedrijven, waaronder ook de land- en tuinbouw, wordt neergelegd. “Er zijn op het boerenerf best maatregelen mogelijk. Het is wel cruciaal dat investeringen terugverdiend kunnen worden en er een goed verdienmodel komt. En dan niet door een herverdeling van het melkgeld. We moeten voorkomen dat als de sector een vinger geeft, het kabinet de hele hand grijpt. Er ligt al meer dan genoeg op het bordje van boeren”, vindt Roelof Bisschop.

GroenLinks; geen bio-industrie meer in 2030

Linkse partijen vinden dat de maatregelen niet ver genoeg gaan. GroenLinks wil de landbouw niet ontzien bij de klimaatmaatregelen. Fractievoorzitter Jesse Klaver zet nog aanzienlijk steviger in dan het kabinet. “Het is onze ambitie dat in 2030 de bio-industrie niet meer bestaat”, zegt Klaver. Dat kan via normering, maar ook via het uitbreiden van de warme sanering, vindt hij. GroenLinks vindt dat de stalsystemen voor dieren die voor vleesproductie worden gehouden minimaal aan het driesterren keurmerk van de dierenbescherming voldoen.

Lees verder onder de tweet

Verkleinen veestapel

SP-Kamerlid Frank Futselaar zegt zich goed te kunnen voorstellen dat de landbouw een grotere rol moet krijgen. “Ik denk dan wel dat 2 zaken onvermijdelijk zijn: stevig ingrijpen in het waterpeil bij veenweidegebieden, ook als dat negatieve gevolgen heeft voor de landbouw, en inzetten op verkleinen van de veestapel. Beide lijken tot nu toe nog niet op veel enthousiasme bij de coalitiepartijen te kunnen rekenen.”

De Partij voor de Dieren vindt de maatregelen van het kabinet onvoldoende. “In de intensieve veehouderij liggen grote kansen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen via verkleining van de veestapel. Veel van de nu doorberekende plannen voor de landbouw zijn volgens het PBL te onduidelijk om door te kunnen rekenen. De kans is groot dat nog niet eens de helft van de klimaatdoelen voor de landbouw voor 2030 wordt gerealiseerd”, aldus Marianne Thieme.

Laatste reacties

 • hollandagri

  de veestapel in nederland verkleinen, in het buitenland vergroten groener kan het toch niet??. hoera, hoera . lang leven de lol.

 • Koeienboer

  Als we de veestapel nu verkleinen, kunnen Jesse, Marianne en Rob straks zonder schuld gevoel naar hun zonvakantie vliegen vanaf Lelystad airport...

 • Firma Vellenga

  Ik moest vandaag een cadeau in elkaar zetten van Friesland. Werkelijk van alles laat de koe, het land en de boeren zien.... Iedereen profiteert van dit mooie beeld en wil dit uitdragen. Ik heb geen idee wat die linkse partijen straks willen laten zien van Friesland (en andere Provincies) Ze hebben geen idee hoe de natuur in elkaar zit en welke bijdrage de boer hier in geeft. Wanneer Jess Klaver wat ouder is kan hij het "prachtige" gele, dorre land laten zien.... Als de linksen het voor het zeggen krijgt.

 • wienbemelmans

  Ze worden steeds gekker in Den Haag, varkens en koeien halveren doen zij dan
  ook de kosten betalen . ze willen hier terug naar Ot en Sien de idioten.

 • Maas1

  Wat ben ik blij met de positie die het linkse kamp in neemt over de veehouderij.Dat betekend voor mij dat ik mijn kinderen nooit zal stimuleren om een bijdrage te leveren aan BV Nederland zo dat ze niet van de koude kermis thuis komen.Ik zal ze zeker adviseren om over de landsgrenzen heen te kijken.Het is hier niet anders als het is niet goed of het deugd niet....Het wordt meer van.. brandend zand een verloren land! Jammer dat wel.

 • maiskolf

  Jesse Klaver (groen links) linke soep, niet te vertrouwen.
  Ondergewaarde partij SGP zou meer steun moeten krijgen, vgl mij de enigste partij die voor de boer opkomt.....

 • farmerbn

  Beloon die SGP dan ook eens een keer met een stem. Zorg dat SGP zo groot wordt dat die de regeringspartijen aan een meerderheid kan helpen in de eerste kamer. Uiteraard tegen een boergunstige prijs.

 • Maas1

  Die klimaat drammers die komen van de keien ze hebben een nieuwe religie,het klimaat.Maar dan wel een met een gespleten tong.

 • Gradje 1966

  Als we beginnen met het vliegverkeer uit te bannen dan zijn we al klaar met het co2 verhaal Laat de linkse rakkers ook de fiets maar eens gebruiken in plaats van de auto dan zal je zien Nederland is het schoonste land van de wereld.
  Dan nog een geboorte stop bij die linkse rakkers en het gezeik is bij de volgende generatie over

 • melkveehouder .

  @Maas 1 . 18.37 Helemaal eens. Onze kinderen zijn te kostbaar om ze door de overheid te laten misbruiken als goedkope landschapsbeheerders. De overheid steekt het beleid zó in elkaar dat straks een (magere) boterham op de boerderij alleen nog maar te verdienen valt als je aan (gesubsidieërd) natuurbeheer doet. Andersom geredeneerd: zonder natuurbeheer geen boterham meer. Je komt hierdoor in de tentakels van de groene overheid terecht. Links en rechts beluister ik dat alsmaar meer boeren zich dit realiseren. Gelukkig maar, want beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

 • Hens72

  We zijn op grote schaal vergeten hoe we aan ons voedsel komen. Het lijkt wel of de stedelingen denken dat de rest van t land een openlucht theater is ofzo. Om gek van te worden. Iedereen kan z'n steentje aan die CO2 bijdragen. Vliegprijs vervijfvoudigd ofzo. Minder lang douchen. Graadje minder warm stoken en niet het hele huis. En ga maar door. Een beter milieu begint ..........

 • .....

  Massaal op FvD stemmen volgende week om de klimaatdrammers tegen te houden

 • Gat

  De verdwenen hittegolven van het knmi. Hebben ze in 2016 de hittegolven voor 1950 verminderd om opwarming na 1950 te kunnen zeggen dat het veel meer is geworden.

 • tinusje

  nee sgp voor de boeren..al jaren goede pro boeren politiek

 • koestal

  De boeren kunnen altijd een rol krijgen om problemen op te lossen van de overheid,maar als het om een vergoeding gaat,is de overheid niet thuis.

 • koestal

  Roelof Bisschop geeft een goede reactie.

 • koestal

  Er ligt al genoeg op het bordje van de boer.!!!!

 • ENDE902

  In januari hebben GL, SP en PvdD tegen gestemd bij het indienen van een motie van Jaco Geurts en Helma Lodders, die ging over het aanpakken van de criminele activiteiten van dierenactivisten. Hiermee gaven deze drie partijen te kennen het criminele handelen van dierenactivisten te begrijpen en misschien wel te ondersteunen. Welnu dit gedachtegoed (met eventueel criminele trekken)van deze drie partijen zal dus in alle discussies over boeren een rol spelen in de opstelling van dit trio.

 • willepy

  GEEN herverdeling melkgeld, GEEN herverdeling GLB-geld, GEEN sigaar uit eigen doos!! Een goed verdienmodel ZONDER subsidie graag!!

 • koestal

  De boer is troef,maar op een ander moment weer een boef. Zo denken ze in Den Haag over boeren.

 • melkveehouder .

  @willepy. Jij slaat de spijker op zijn kop!

 • JPS

  FVD

 • thehoff

  Stem FVD!

 • Noordam2

  Ik stem deze keer zeker op Baudet omdat iedere andere keus het huidige beleid steunt, behalve dan SGP maar die komen met hun principes niet boven 3 zetels denk ik. Wel jammer!

 • melkveehouder .

  @Noordam2. Een begrijpelijke afweging, maar wel pijnlijk voor de SGP omdat juist deze partij onvoorwaardelijk de boeren steunt. Heilzaam zou een minister van landbouw uit de SGP gelederen zijn in het ‘kabinet Baudet’. Daar zou ik een vreugdesprongetje van maken.

 • schooteind1

  Onbegrijpelijk dat er collega's zijn die op de FvD van Baudet willen stemmen. Dit is een partij die, zo staat in het verkiezingsprogramma van een paar jaar terug, uit de EU wil stappen. Dus een eigen Nexit. Met meer dat 70% export in bijna alle sectoren is dit een echt rampscenario. Voor hen die dit overweggen zou ik zeggen; denk toch eens na........

 • gerwinpaalman


 • melkveehouder .

  Schooteind. Als we de andere partijen zijn gang laten gaan valt er straks niks meer te exporteren.

 • deB.

  Er komen steeds meer boeren achter, dat het gewoon kapot is, komt ook niet meer goed, er gaan er heel veel stoppen of zijn gestopt met deze onzin, 24 7 voor bijna niets aant gang, een golf van commentaar, en leven van een subsidie kwakkie aan het eind van het jaar....Waanzinnig trieste bedoeling

 • brutus71

  Tijd voor een nieuw kabinet, Baudet als minister President en Henk Bleker op landbouw

 • agrobosbouwer

  Henk Bleker heeft het als nieuwe directeur van Powerfield veel te druk met geld verdienen via het volplempen van landbouwgrond met zonneparken....

 • Firma Vellenga

  Wij hebben ook geen idee meer waar op te moeten stemmen. Het gekke is dat hier in Friesland de CU het beste uit de bus komt voor de boeren....(volgens ons dan) Boven CDA waar je dan maar op zou stemmen. Advies hier is dus Baudet ?

 • Alco

  Baudet is een protest stem.

 • bankivahoen

  Dus goed Alco@!

 • hylkema.l

  Aan Vellinga, gisteravond bij het landbouw debat in joure maakte de CU een zwakke indruk. Een goede landbouw bijdrage van Marten Dijkstra, die ook in het debat met de andere partijen goed voor onze sector opkwam.
  Baudet zie je alleen op de tv, en is een beroeps debater vanuit Leiden. Van hem hoef je niets voor de landbouw te verwachten, hij heeft een verhaal voor de grachtengordel.

 • Firma Vellenga

  Ja, precies dat is ook mijn probleem. Ze roepen dus best wel goede dingen voor de kieswijzer maar de uitwerking of het gesprek slaat kant nog wal. Baudet staat volgends mij ook niet in Friesland op de kaart om op te stemmen dus die valt ook af. Iemand nog een ander partij? of protest stem?. Anders voor ons een blanco stem

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.