Home

Nieuws 9 reacties

Rabobank maakt 12% meer winst in 2018

Rabobank maakte in 2018 12% meer winst dan het jaar ervoor.

Dat blijkt uit de jaarresultaten die de bank donderdag presenteerde op het hoofdkantoor in Utrecht. De winst steeg naar € 3 miljard, met als belangrijkste drijvers lagere kosten en een goed economisch klimaat.

Derivatendossier

Ondanks lagere kosten, onder andere door het snijden in het personeelsbestand, had de bank vorig jaar € 100 miljoen extra operationele kosten door de afhandeling van het derivatendossier. Het gaat om de ingewikkelde financiële producten die verschillende banken aan duizenden ondernemers hebben verstrekt, ook wel rentederivaten genoemd. Onder meer boeren zijn daardoor in grote financiële moeilijkheden gekomen. In 2016 werd een grote compensatieregeling op touw gezet.

Lees verder onder de foto

“De impact voor ons als bank is heel beperkt geweest. Het is financieel niet zichtbaar in de cijfers die we vandaag presenteren.”, aldus financieel directeur Bas Brouwers. - Foto's: ANP
“De impact voor ons als bank is heel beperkt geweest. Het is financieel niet zichtbaar in de cijfers die we vandaag presenteren.”, aldus financieel directeur Bas Brouwers. - Foto's: ANP

We hopen echt dat het dit jaar klaar is. Een derde van de gevallen heeft een definitief voorschot gekregen en twee derde een aanbod. Dit zijn de complexere gevallen, dus je weet niet wat je dan weer tegen komt. Het overgrote deel van de klanten die het aanbod krijgt, aanvaardt het ook en is ook tevreden met de afhandeling. Het blijft voor ons een ontzettend lastig dossier en we vinden het heel vervelend dat het zo lang duurt”, aldus bestuursvoorzitter Wiebe Draijer.

Lees verder onder de tweet

Rabobank merkte weinig van droogte

De droogte van afgelopen zomer heeft voor Rabobank weinig financiële consequenties gehad. Rabobank bood boeren verschillende mogelijkheden om liquiditeitsproblemen te verminderen. “De impact voor ons als bank is heel beperkt geweest. Het is financieel niet zichtbaar in de cijfers die we vandaag presenteren.”, aldus financieel directeur Bas Brouwers. Draijer voegde toe: “Een zeer beperkt aantal boeren, enkele tientallen, heeft een beroep gedaan op de zogenaamde droogtelening, een overbruggingskrediet. Maar we stonden klaar voor veel meer. Boeren hebben eventuele liquiditeitsproblemen vooral zelf opgelost.” Volgens Draijer was het vooral belangrijk de situatie per individuele klant te bekijken.

Lees verder onder de foto

Dankzij de met 12% gestegen winst in 2018 kon Rabobank haar buffers versterken, wat een goed fundament oplevert voor de toekomst. “Dat is nodig gezien de transities die nodig zijn, onder andere in de landbouw, het klimaat en energie”, aldus Wiebe Draijer (links).
Dankzij de met 12% gestegen winst in 2018 kon Rabobank haar buffers versterken, wat een goed fundament oplevert voor de toekomst. “Dat is nodig gezien de transities die nodig zijn, onder andere in de landbouw, het klimaat en energie”, aldus Wiebe Draijer (links).

Fosfaatrechten

Dat is volgens hem ook belangrijk in andere ontwikkelingen in de agrarische sector, zoals bij verduurzaming en kringlooplandbouw en de begrenzing van de fosfaatrechten. “We praten met boeren hoe we hen individueel kunnen helpen en wat de impact voor hen is.”

Het aandeel food & agri in de leaseportefeuille van de bank, onder dochterbedrijf DLL, steeg. In 2017 was het aandeel nog € 11,8 miljard. In 2018 steeg het naar € 12,8 miljard. “We gaan naar een gebruikseconomie in plaats van een bezitseconomie. Leasing past daar perfect in”, aldus Draijer.

Minder krediet bij boeren

Rabobank had in 2018 minder krediet uitstaan bij Nederlandse boeren. Daarentegen steeg de kredietverlening aan de gehele food & agrisector in Nederland en aan de food & agrisector wereldwijd.
In 2017 had de bank € 27 miljard uit staan bij Nederlandse boeren, afgelopen jaar was dat nog € 26,1 miljard. Het bedrag daalt de laatste jaren langzaam maar zeker, van een top die in 2011 werd neergezet op € 30,4 miljard. Volgens de bank komt dat doordat er minder wordt geïnvesteerd, of investeringen worden uitgesteld vanwege toenemende regelgeving waar boeren aan moeten voldoen.
In de gehele food & agrisector in Nederland steeg het uitstaande krediet van € 36,9 miljard naar € 38,1 miljard. Wereldwijd had de bank 5,4% meer krediet uitstaan in de totale food & agrisector.
Dankzij de met 12% gestegen winst in 2018 kon Rabobank haar buffers versterken, wat een goed fundament oplevert voor de toekomst. “Dat is nodig gezien de transities die nodig zijn, onder andere in de landbouw, het klimaat en energie”, aldus Wiebe Draijer, voorzitter van de Groepsdirectie.

Laatste reacties

 • farmer135

  Wordt de winst verdeeld over de leden ?

 • henver1

  Het zal wel !

 • polsbroek

  dat is voor de bonnisen

 • kalkar

  Ik heb het al vaker gevraagd: wat doen ze met deze enorme winsten? Ik heb hier nog nooit een antwoordt op gehad, blijft schimmig! Wie kan dit haarfijn uitleggen?

 • koestal

  Rabobank had net nog een boete van de fiscus van 1 miljoen Euro,stelt eigenlijk niets voor.

 • koestal

  Er wordt goed verdient aan boeren.

 • pinkeltje

  Met 3 miljard winst is het wel schrikken om een boete van een miljoen te krijgen....

 • Piet 1

  Rabobank en coöperatief, helaas merken de boeren hier niets van.

  Inderdaad, ze zijn hun eigen financiële positie aan het versterken en de rest interesseert ze niets!!!

 • Lvaneijk

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.