Home

Nieuws 19 reacties

RIVM: niets mis met ammoniak-statistiek

De statistische methodes die ten grondslag liggen aan de trends die worden geconstateerd in de uitstoot van stikstof en andere stoffen zijn internationaal geaccepteerd en voldoen aan de eisen.

Dat betoogde Addo van Pul van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu donderdag 7 februari in een technische briefing aan de Tweede Kamer. Van Pul gaf met collega’s in de Tweede Kamer uitleg over de manier waarop het RIVM ammoniak in het milieu meet en hoe uit de metingen trends worden gedestilleerd.

‘Metingen beïnvloed door omgeving’

De briefing in de Kamer was een botsing van opvattingen tussen enerzijds wetenschapper Jaap Hanekamp, onderzoeksjournalist Geesje Rotgers en voorzitter Jan-Cees Vogelaar van het Mesdag Zuivelfonds en anderzijds de wetenschappers Addo van Pul en Roy Wichink Kruit van het RIVM.

Rotgers en Hanekamp vertoonden een film onder de titel 'De trukendoos van het RIVM', waarin ze onder meer herhaalden dat de metingen van ammoniakmeetstations Vredepeel en Wekerom zodanig beïnvloed worden door de omgeving, dat daardoor de berekende trends niet betrouwbaar zijn. Scheikundige Hanekamp zegt dat de data die het RIVM verzamelt geen stijgende of dalende trends laten zien in ammoniak. Volgens hem kunnen de gegevens van het RIVM niet de toets van wetenschappelijkheid doorstaan.

Chemicus Hanekamp zegt dat het RIVM methoden gebruikt, die in de statistische wetenschap al lang niet meer worden geaccepteerd. Daarbij verwijst hij naar de Amerikaanse statisticus Matt Briggs en de Amerikaanse organisatie voor statistici.

Van Pul en Wichink Kruit: lokale invloed weggecijferd

Van Pul en Wichink Kruit zetten daar een diapresentatie tegenover met veel schema’s en grafieken. Zij legden uit dat de ammoniakmeetstations inderdaad beïnvloed worden door de omgeving, maar dat de lokale invloed bij het vinden van de trends wordt weggecijferd. De trends worden gebaseerd op in totaal meer dan 30 meetlocaties, waarbij wordt gekeken hoeveel ammoniak neerslaat of hoeveel er in de lucht wordt gemeten.

Communicatie, daar moeten we meer aan doen. Maar dat kost ook tijd

Addo van Pul, RIVM

Onduidelijk hoe RIVM te werk gaat

De uitleg van het RIVM was zo technisch en abstract, dat VVD-Kamerlid Arne Weverling op enig moment het spoor bijster raakte en vroeg om nog eens nader te worden bijgepraat. Van Pul trok zich de kritiek aan dat kennelijk niet voor iedereen duidelijk is hoe het RIVM te werk gaat. “Communicatie, daar moeten we meer aan doen. Maar dat kost ook tijd.” In een toelichting zei Van Pul dat er hard aan het RIVM getrokken wordt om gegevens te leveren, bij voorbeeld ook voor de onderbouwing van het Programma Aanpak Stikstof, waarover binnenkort weer bij de hoogste rechter (Raad van State) wordt gesproken, naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

Meetstations Eibergen en Huijbergen buiten gebruik

Van Pul zei tijdens de hoorzitting dat 2 van de 8 ammoniak-meetstations niet langer worden gebruikt. Dat zijn de stations in Eibergen en Huijbergen. De stations in Wekerom en Vredepeel zijn nog wel operationeel, maar die worden alleen gebruikt voor het ijken van metingen.

Laatste reacties

 • gjh

  de RIVM heeft al meer gelogen dus ik kijk er niet van op als dit ook weer niet klopt

 • Alco

  Je hoeft helemaal niet te meten.
  Als woestijnen nog uitbreiden dan weet je hoe het zit.

 • jhp

  De infiltratie door bepaalde organisaties gaat blijkbaar wel heel ver.

 • Als ik vroeger op school iets uit moest leggen, en het werd niet begrepen, had ik natuurlijk ook moeten zeggen dat het wel klopte maar dat de communicatie misschien wat beter had gemoeten. Maar ik was er niet mee weggekomen.

 • farmerbn

  Gek dat een wetenschapper zijn eigen werk niet duidelijk kan uitleggen. Als ik moet liegen , ben ik ook altijd erg onduidelijk en is mijn verhaal ook bewust langdradig.

 • G. Peltjes

  Weggecijferd?

 • landboer

  En de Tweede Kamer wordt weer met een kluitje in t riet gestuurd?

 • john***

  Stations die niet goed gepositioneerd staan gebruiken om te ijken? Dat klinkt als een weegbrug afstellen met een afwijkend gewicht.. dat dat zo lang goed heeft gegaan snap ik alleen niet.

 • Gradje 1966

  GroenLinks en de rest van de linkse maffia zit overal geïnfiltreerd en deze heren en dames leggen het uit zoals zij dat willen of uitkomt .Deze stroming komt van Wageningen af daar worden ze gehersenspoeld om de landbouw maar steeds in het verdom hoek te zetten . Ze zitten bij L.N.V. bij L.T.O. en in allerlei advies organen bij de provincie s , gemeente , Natuur organisatie s en allerlei dieractivisten groeperingen die hoe dan ook met geweld de landbouw proberen kapot te maken

 • nvanrooij1

  Ik heb de briefing gezien. Wat was dat een wollig en vaag verhaal vooral van de eerste inleider.
  Volgens mij was het voor de aanwezige politici ook bijna niet te volgen. Zij zullen uiteindelijk wel het beleid mede vorm moeten geven. Ik zou deze materie door een ander terzake kundig bureau eens nader tegen het licht laten houden. Ik ben anders bang dat het beleid in een tunnelvisie terecht komt en over een aantal jaren blijkt dat we de volgende misser te pakken hebben.

 • bas123

  Gradje je moet zelf in het LTO bestuur gaan dan kan je het mee regelen.

  Ambtenaren krijgen altijd gelijk. Alleen wat doet de 2de kamer er aan.
  Laten ze geld reserveren voor een paralel onderzoek naar de juiste gegevens.

 • Zuperboer

  Annie Schreijer Pierik kom ns metkiek'n. Nu kun je van toegevoegde waarde zijn. #ProvincialeStatenverkiezingen'19

 • benrhag

  Omtrent deze zaak zijn al onderwerpen van Internet verwijderd

 • Dre van Helmond

  Ze gaan door tot alle veehouders verdwenen zijn of, tot het voedsel niet meer vanzelfsprekend is .

 • Maas1

 • koestal

  Ze zijn de tweede wereldoorlog al lang vergeten. Dre restaurants moeten blijven.

 • 112

  waar blijf LTO met hun reactie. ze laten wederom weer het kaas van de leden zijn brood eten. ongekend wat een belangen behartiging

 • Maas1 • 2 van de 8 gaan uit, en net die 2 die in elk geval een vertekend beeld geven blijven aan. (voor de ijking) dat is alles behalve geloofwaardig. Een ijking doe je in alle gevallen in een neutrale toestand. dit is stuitend!

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.