Home

Nieuws 2 reacties

Plagiaat in glyfosaatprocedure niet wat het lijkt

Dat samenvattende teksten in het toelatingsdossier voor werkzame stoffen voor bestrijdingsmiddelen staan, betekent nog niet dat er sprake is van plagiaat.

Dat zegt minister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister reageert op eerdere berichten dat bij de toelatingsprocedure voor het gewasbeschermingsmiddel glyfosaat door Duitse onderzoekers plagiaat zou zijn gepleegd, onder andere door delen tekst over te nemen die rechtstreeks kwamen uit de dossiers van de aanvrager.

‘Samenvattingen gebruikelijk’

De minister legt uit dat in elk onderzoek samenvattingen worden gemaakt en dat het heel gebruikelijk is die samenvattingen op te nemen in andere rapporten, gevolgd door een wetenschappelijke beoordeling.

Geen reden om in Nederland in te grijpen

De minister ziet in de uitspraak van de rechtbank van Lyon om het gewasbeschermingsmiddel Roundup Pro 230 niet toe te laten geen reden om in Nederland in te grijpen. Middelen met glyfosaat worden op dit moment door het College voor gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) opnieuw beoordeeld. Daarbij kijkt het Ctgb ook naar de aanwezigheid van hulpstoffen.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Het is niet toevallig lyon want daar zit een rechten-universiteit met een nieuwe faculteit milieu en dierenwelzijn. De eerste lichting is afgezwaaid en gaan nu vol overgave aan het procederen. Het zou mooi zijn als er wereldwijd minder chemie gebruikt mag worden zodat de voedselprijzen flink omhoog gaan. Boeren gebruiken geen chemische middelen voor hun plezier maar alleen om de concurrentie wereldwijd aan te kunnen. Arme mensen profiteren ook van lage voedselprijzen maar daar denkt men vaak niet aan.

  • agratax.1

    @farmerbn. Geen chemie meer binnen de akkerbouw, zal leiden tot "schonere producten" (volgens de activisten en politici). Dit betekent dat de voedselveiligheid gebaad is bij minder of geen chemie maar de voedselzekerheid wordt er niet beter van. De politiek en activisten zien voedselveiligheid en voedselzekerheid als synoniem omdat ze hiermee de burger kunnen overtuigen van hun Gelijk (weg met chemie). Dat deze werkwijze zal leiden tot dalende opbrengsten en slechtere kwaliteit gaat aan hen voorbij. Zij wensen de voedselzekerheid en vluchtelingen stromen niet oorzaak en gevolg zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.