Home

Nieuws 5 reacties

Mestseizoen start bij schitterend weer

Ideale omstandigheden voor het uitrijden van mest. Het eerste warmterecord van 2019 is een feit.

Het uitrijseizoen 2019 is begonnen en het is meteen raak. Hoewel de putten niet overvol zitten, vooral in de rundveehouderij, vanwege de krimp van de veestapel, is zaterdag 16 februari toch op veel plekken mest uitgereden bij zeer zacht winterweer.

Nieuwe mestregels

Lees onderaan dit artikel een overzicht van de nieuwe mestregels van dit jaar en de berichten op sociale media over de start van het mestseizoen.

Eerste warmterecord van 2019

Aan het begin van de middag werd het in De Bilt 12,6 graden, meldt Weeronline. Daarmee is het officieel de warmste 16 februari ooit gemeten. Het oude record stond op 12,5 graden en dateert uit 1998.

Buiten De Bilt werd het nog een stuk warmer. De hoogste temperatuur werd met 14,4 graden gemeten in Maastricht. Naar verwachting loopt het kwik in de loop van de dag nog iets verder op.

Mestregels

Het nieuwe uitrijseizoen staat in het teken van verandering van regels. Belangrijkste is het verbod op uitrijden van onverdunde mest met de sleepvoetmachine op veengrond en kleigrond. Maar er is meer.

 • Kleine wijzigingen in de stikstofgebruiksnorm voor graszaad en groenbemesters
 • Hogere fosfaatgebruiksnormen bij hogere opbrengsten bij verschillende akkerbouwgewassen, in het kader van equivalente maatregelen
 • Uitrijden van dierlijke mest op klei- en veengrond mag tot en met 15 september, en het nieuwe seizoen begint dan al weer op 1 december 2019
 • Drijfmest uitrijden op bouwland mag dit jaar van 16 februari tot en met 15 september
 • Nieuwe regels voor grasland scheuren en herinzaai
 • Verplicht vanggewas na mais
 • Vervoersbewijs VDM alleen nog digitaal vanaf 1 april
 • Nieuwe regels voor bemonstering van mest
Op RVO.nl staat een handig overzicht met alle wijzigingen. Deze veranderingen zijn nu definitief.

Hieronder enkele berichten op sociale media over het uitrijden van mest vandaag.

Lees ook: Deze mestregels veranderen in 2019

Laatste reacties

 • L Hoeve

  Zaterdag 16 november ??

 • Beheerder.Boerderij
  Redactie

  Excuus. Is aangepast. Dank voor je reactie.

 • Albert Albers

  "Uitrijden van dierlijke mest op klei- en veengrond mag tot en met 15 september, en het nieuwe seizoen begint dan al weer op 1 december 2019". Ik neem aan dat hier vaste mest wordt bedoeld en geen drijfmest.

 • Beheerder.Boerderij
  Redactie

  Beste Albert. Zie hieronder. Dank voor je reactie.
  De uitrijperiode van vaste strorijke dierlijke mest op grasland, klei- en veengrond verschuift. In 2019 is deze van 1 februari tot en met 15 september. Het jaar daarna begint de uitrijperiode 2 maanden eerder. Deze duurt dan van 1 december 2019 tot en met 15 september 2020.
  Drijfmest uitrijden op bouwland mag met ingang van 2019 van 16 februari tot en met 15 september.

 • lijbers

  Kan iemand mij vertellen of de vrijstelling voor het bovengronds mest aanwenden er uiteindelijk ook gekomen is voor 2019? Ik kan er niet meer informatie over vinden dan artikelen uit juni 2018 die stellen dat de tweede kamer instemde met verlenging.

  Het antwoord was onderweg: <>

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.