Home

Nieuws 2 reacties

Meer inzet, maar geen geld voor keurpunt vee

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het ministerie van landbouw hebben de gesprekken met het bedrijfsleven over een keurpunt voor levend vee bij de Rotterdamse haven opgeschroefd.

Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

Kamerleden maken zich zorgen over het ontbreken van een keurpunt, nu een harde brexit dreigt. Dat zou betekeken dat er vanaf 29 maart per schip geen levend vee meer geïmporteerd kan worden uit Groot-Brittannië.

Geen financiële ondersteuning

Het bedrijfsleven is verantwoordelijk voor de realisatie van een keurpunt. De overheid faciliteert hierbij. “Op dit moment brengen we in beeld waar de specifieke behoeften liggen van de geïnteresseerde partijen uit het bedrijfsleven en hoe ik daarin kan ondersteunen”, aldus Schouten. Met financiële ondersteuning wil de minister niet komen. De keuze of er een inspectiepunt komt is volgens de minister een economische afweging van de betrokken partijen. Dat hangt af van de de economische afweging op basis van verwachte handelsstromen, concurrentievoordelen en behoeften van de keten.

‘Veekeurpunt is economische kans’

Vee&Logistiek Nederland vindt dat de overheid wel bij moet dragen. Voorman Henk Bleker vindt dat de overheid het veekeurpunt als economische kans moet zien. ‘Als we het nu goed opzetten, kan Nederland dé Europese toegangspoort voor levende dieren worden’, zegt hij in AD.

CDA, VVD, SGP en 50Plus zijn niet tevreden met de inzet van de het kabinet om tot een keurpunt te komen. Ze hebben opnieuw Kamervragen gesteld.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Wil je wel dé Europese toegangspoort voor levende dieren worden? Is dat voor iedereen leuk of alleen voor de club van Bleker?

  • Jan-Zonderland

    Met GB in de EU hoeft er niet gekeurt te worden, waarom dan na de brexit wel ? Die dieren worden er niet anders van. Apen en beren zien waar ze niet zijn ???

Of registreer je om te kunnen reageren.