Home

Nieuws

Gemeente mag kosten drugsafval ruimen niet verhalen op landeigenaar

Eigenaren van een weiland in Nuenen waar drugsafval was gevonden, hoeven de kosten voor het opruimen daarvan niet te betalen.

De Raad van State bepaalde dat woensdag. De grondeigenaren hadden niets met de 2 dumpingen van drugsafval te maken. Dat hadden onbekenden gedaan.

Op een perceel in de gemeente Nuenen werd in september 2016 verbrand drugsafval gevonden. Later, in augustus 2017 gebeurde dat opnieuw.

Kosten opruimen drugsafval

Het gemeentebestuur van Nuenen, Gerwen en Nederwetten wilde de kosten van het opruimen van het drugsafval verhalen op de eigenaren van het weiland. Volgens de gemeente overtraden ze de wet, onder meer door het afval te laten liggen terwijl dat niet mag volgens het bestemmingsplan. De gemeente liet de gevaarlijke troep in beide gevallen zelf opruimen voor een bedrag van in totaal ongeveer € 45.000.

Zorgdrager voor het perceel

De gemeente merkt de eigenaren aan als zorgdrager voor het perceel: de eigenaren waren volgens het college in overtreding omdat drugsafval de veiligheid in gevaar bracht. De zorgplicht van de eigenaren gaat echter niet zover, dat een onbekende een overtreding begaat en de eigenaar voor deze overtreding op moet draaien, betoogt de advocaat van de grondeigenaren.

Eigenaren wisten niet van dumping

De Raad van State gaat daarin mee en stelt dat de eigenaren niet wisten dat het drugsafval op hun weiland was gedumpt. Zij konden dat ook niet weten, omdat het drugsafval op onverwachte momenten was achtergelaten. “Daarom zijn de eigenaren niet de overtreders en was de gemeente niet bevoegd om tegen hen op te treden.”

Eerder had de rechter in Den Bosch al bepaald dat onschuldige grondeigenaren niet de dupe mochten worden van drugsafval dat onbekenden hadden achtergelaten. De gemeente ging tegen dat besluit in beroep.

Landelijke regeling

Tweede Kamerlid Chris Stoffer (SGP) heeft naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). Stoffer wil weten wat de financiële gevolgen zijn van de uitspraak. Hij wil dat er nog dit jaar een landelijke regeling komt met een volledige vergoeding voor de opruimkosten. Volgens Stoffer zouden provincies en rijk de kosten moeten delen.

Of registreer je om te kunnen reageren.