Home

Nieuws 20 reactieslaatste update:22 feb 2019

Geld voor jonge boeren deels naar jonge vissers

Landbouwminister Carola Schouten wil het budget voor de steunmaatregelen voor jonge boeren deels beschikbaar stellen aan jonge vissers.

Dat blijkt tijdens een debat in de Tweede Kamer over het mogelijk verbod op de pulsvisserij. Hiermee dreigen jonge boeren een deel van het eerder toegezegde budget te verliezen.

Niet eerder gecommuniceerd

Het kabinet heeft in het regeerakkoord besloten € 75 miljoen te reserveren voor jonge boeren en tuinders. Het overgrote deel van dit budget, € 64 miljoen, is bestemd voor de Garantieregeling Vermogensversterkende Kredieten (VVK), waarmee jonge boeren garantstelling kunnen vragen voor investeringen die voldoen aan de toekomstvisie van landbouw. Dit budget blijft alleen voor boeren en tuinders bestemd. € 11 miljoen wordt ingezet voor coaching en opleiding van jonge agrarisch ondernemers. Als voorbeeld noemde Schouten in haar Kamerbrief begeleiding bij bedrijfsovername. Dat de regeling ook voor jonge vissers geldt, is niet eerder gecommuniceerd en staat ook niet in het regeerakkoord, waar wordt gesproken van een ‘bedrijfsovernamefonds waaruit jonge boeren worden ondersteund om de overname van het gezinsbedrijf en investeringen in innovatie te financieren’.

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (ChristenUnie) en Thierry Baudet (FvD) tijdens het Tweede Kamerdebat over een mogelijk verbod op pulsvisserij. - Foto: ANP
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (ChristenUnie) en Thierry Baudet (FvD) tijdens het Tweede Kamerdebat over een mogelijk verbod op pulsvisserij. - Foto: ANP

Onaangename verrassing voor NAJK

Voor jonge boerenorganisatie NAJK, die nauw betrokken is bij de totstandkoming van de regeling, was het een onaangename verrassing dat de regeling ook voor vissers bestemd zou worden. “Het staat ook niet in de Kamerbrief”, reageert portefeuillehouder Sietse Draaijer van NAJK. Hij is merkbaar ontdaan en vindt het onbegrijpelijk. “Als dit de bedoeling was, hadden ze dit van begin af aan moeten communiceren”, zegt hij. Hij vindt het onterecht dat geld dat bestemd is voor jonge boeren nu wordt ingezet om de problemen in de visserij op te lossen.

Als je geld belooft aan jonge boeren opeens aan jonge vissers geeft, moet je wel een goede onderbouwing hebben

Jaco Geurts, CDA

CDA-Kamerlid Jaco Geurts reageert ook verbaasd. “Dat we jonge ondernemers steunen is goed. Maar als je geld belooft aan jonge boeren opeens aan jonge vissers geeft, moet je wel een goede onderbouwing hebben. Die wacht ik af”, zegt Geurts na afloop van het debat. Coalitiegenoten VVD en ChristenUnie waren niet op de hoogte van het verruimen van de regeling, al zijn ze op zich niet tegen ondersteuning van de jonge vissers.

Minister Schouten zegt dat het budget voor opleiding en coaching niet verhoogd wordt als ook vissers er gebruik van mogen maken.

Eerste motie van wantrouwen tegen Schouten

Minister Schouten had een zwaar debat. PVV‘er Barry Madlener diende een motie van wantrouwen in en sprak van een ‘totale afgang’. Thierry Baudet (FvD) diende een motie in die vroeg om het vertrek van de minister als ze de pulsvisserij niet toegelaten krijgt. Beide moties werden weggestemd. Het was voor het eerst dat Schouten een motie van wantrouwen kreeg.

Laatste reacties

 • .....

  Wat een zwakke minister

 • maiskolf

  Valt me steeds meer tegen deze mevrouw

 • Vhouder

  bij de belasting kwamen ze ook nog geld tekort mischien ook wat weghalen bij de jonge boeren

 • xw

  Geval van slecht gedrag belonen.
  Nu een heel peloton vissers m.b.v. de toenmalige gezagsdragers vanwege het oneigenlijk gebruik van een vismethode door de EU wordt teruggefloten, gaat de minister nu op oneigenlijke wijze gebruik maken van gelden bestemd voor jonge agr. ondernemers met als doel de gevolgen van het oneigenlijk gebruik, van de op veel geldelijk gewin beluste vissers, te verzachten.
  Dat valt inderdaad wel wat tegen van deze mevrouw.
  Dit druist in tegen je rechtvaardigheidsgevoel.

 • J.W. de Kloet

  jonge landbouwers aanvraag bij tsr is ook met 60% gekort zag ik net lekker hoor

 • farmer135

  <>

 • Eminem2010

  Ja je zal Maar is extra geld moeten uitgeven zonder het ergens anders weg te halen. Ze doen net alsof ze allemaal uit eigenzak moeten betalen. Ik vind dag de lobby in Brussel heeft gefaald dus de ambtenaren hebben hun werk niet gedaan. 10 procent loonkorting vissers ook weer geholpen. #schuttingmentaliteit

 • Kelholt

  Carola weet toch waar haar stemmers zitten dat wil ze belonen

 • Zuperboer

  Carola zal vanavond wel bij vrindinnetje Jinek aanschuiven om haar succesverhaal te doen.

 • Attie

  Garantieregeling heb je toch al niet veel aan, laat de jonge vissers maar mee vissen..

 • mariapeel

  Er wordt niemand geen boer meer met een onbetrouwbare overheid hier

 • gjh

  Carola een wolf in schaaps kleren. Eerst de boel slopen en dan de grote meid uithangen.

 • w.dekoning1

  Ik vind dit een zeer zorgwekkende maatregel. Zeer onterecht ook want wat kunnen wij landbouwers er aan doen dat de vissers in de problemen zitten. Ik vrees ook dat dit mogelijk een begin kan zijn van nog meer plukken door de overheid om de vissers te compenseren.

 • xw

  w.de koning, ik heb alles wat over die pulsvisserij vergunningen is gepubliceerd nauwlettend bijgehouden. Volgens mij is er maar 1 conclusie: ze hebben onder de paraplu en met medewerking van alle voorgaande staatssecretarissen de zaak goed bedonderd. Die andere EU lidstaten hebben groot gelijk dat ze hier dwars voor zijn gaan liggen. Heel erg zot, dat ze dan nog geholpen gaan worden met geld dat voor andere doeleinden is gereserveerd. Nu zal het wel zijn, dat ook vanuit de kamer, de druk op Schouten hoog zal zijn. Maar ze moet haar rug recht houden. Ook al heeft ze veelal met soortgenoten te maken.

 • schooteind1

  ik verbaas mij hier niks over. De overheid toont keer op keer haar grote onbetrouwbaarheid. En deze minister spant de kroon. Wanneer zullen wij eindelijk eens begrijpen dat je met deze minister helemaal geen afspraken kunt maken. Een ezel stoot zich geen 2 x aan dezelfde steen...nee daar moet je dan toch echt een boer voor zijn. Kom op bestuurders, maar weer gauw naar de onderhandelingstafel. Zodat Schouten ons over een tijdje weer kan bedonderen.

 • gerben5

  Stop maar met die onzin. Heb nog nooit met een regeling mee gedaan Krijgen wel de naam aan de subsidietiet te hangen

 • Attie

  Precies Gerben, vraag me af of dit soort potjes wel ooit leeggevist worden..?
  Garantieregeling zal wel..

 • info36

  Gerben5, het gaat er niet om dat jij zo flink bent dat je geen subsidie nodig hebt maar hier gaat het erom dat de overheid en vooral je eigen landbouwminister ontzettend onbetrouwbaar is en niets met de sector op heeft.

 • bvandijk

  het moet naar de boeren

 • gerben5

  Info36 het gaat niet om flink zijn maar dat het zo in elkaar zit dat de meesten er niks aan hebben. Daarom zeg ik stop maar met die subsidies. Lijkt het ook niet of we gepamperd worden

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.