Home

Nieuws 15 reacties

Geitenhouderij mag met 6.000 geiten uitbreiden ondanks geitenstop

De geitenhouderij van Alexander van der Schans in Hurwenen en Rossum, gemeente Maasdriel, mag uitbreiden met 6.000 opfokgeiten, beslist de Raad van State.

De omgevingsvergunning voor het bedrijf blijkt ‘van rechtswege’ verleend omdat de gemeente niet op tijd reageerde. Daarmee kan het bedrijf doorgroeien naar ongeveer 13.000 geiten. Dat heeft de Raad van State woensdag 20 februari beslist in een uitspraak. Daarmee is de gemeente Maasdriel opnieuw in het ongelijk gesteld.

Rechtbank Gelderland was een jaar geleden ook al tot de conclusie gekomen dat Van der Schans zowel over een geldige milieuvergunning als over een geldige omgevingsvergunning beschikt. De gemeente heeft niet op tijd een besluit genomen over de aanvraag van de milieuvergunning waardoor deze automatisch is verleend, aldus de rechtbank in 2018.

Geitenstop houdt uitbreiding niet tegen

De op dit moment geldende geitenstop in de provincie Gelderland kan de uitbreiding van de geitenhouderij ook niet tegenhouden. “Deze vergunningaanvraag is van voor de afkondiging van de geitenstop en geldt dus niet voor de eventuele uitbreidingsvergunning van dit bedrijf”, aldus een woordvoerder van de provincie.

Ruimtelijk gezien sprake van 1 geitenbedrijf

Volgens de gemeente Maasdriel is er sprake van de vestiging van een tweede agrarisch bedrijf en is dat in het bestemmingsplan uitgesloten. De Raad van State deelt die visie niet, want de percelen in Hurwenen en Rossum vormen volgens het geldende bestemmingsplannen samen 1 agrarisch bouwperceel waarop 1 agrarisch bedrijf is toegestaan.

Volgens de Raad van State heeft de rechtbank Gelderland terecht overwogen dat er in ruimtelijke zin sprake is van 1 bedrijf. De nieuwe stal wordt aansluitend gebouwd aan de reeds bestaande stallen. Ook blijkt uit de bouwtekening niet dat er een fysieke scheiding wordt aangebracht tussen de nieuw te bouwen stal en de bestaande stallen. Dat in de nieuw te bouwen stal opfokgeiten worden gehouden, maakt niet dat er in ruimtelijke zin sprake is van 2 bedrijven in de zin van het bestemmingsplan, aldus de Raad van State. Ook een eventuele tweede ontsluitingsweg leidt er, gelet op de omvang van de activiteiten op het perceel, niet toe dat er ruimtelijk gezien sprake is van een tweede bedrijf.

Gemeente reageerde te laat op aanvraag milieuvergunning

Omdat het niet om twee bedrijven gaat is de aanvraag van de milieuvergunning niet in strijd met het bestemmingsplan. Door niet op tijd te reageren op de vergunningaanvraag is die ‘van rechtswege’ verleend. Niets staat de groei van de geitenhouderij meer in de weg.

Lees ook: Is groei in geiten nog mogelijk?

Laatste reacties

 • tinusje

  prachtig voor die boer...

 • xw

  nou en of, en fantastisch voor de omgeving

 • Flepke

  Prachtig dat de gemeente op zijn nummer is gezet.

  En 13000 geiten op een locatie ook.
  Maar wat moet je ermee. Waren 7000 geiten niet genoeg om een Ferrari te rijden...?

  Zodra er opendag is ga ik zeker kijken

 • klein boertje

  een boer en een zog hebben nooit ge...

 • Vhouder

  boer heeft niks verkeerd gedaan

 • wienbemelmans

  Laat die ondernemer maar schuiven, groot gelijk want de mensen die zelf niks ondernemen hebben altijd het hoogste woord wat een ander die wel onderneemt allemaal fout doet. maar ze zorgen wel voor de welvaart maar deze mensen
  zullen nooit hun hand ophouden,wat die mopperaars wel doen dikwijls al heel
  snel. Van der schans ga door mooi bedrijf hebben jullie.

 • Snel

  Wien ziet `t goed

 • GJ Bunt

  mooi voor hun,niks voor mij.
  Maar als de omgeving er last van heeft,moeten ze in de stad gaan wonen.

 • eja

  hardstikke mooi man
  de linkse broeders en zusters ha ha ha

 • eenvoudige boer

  Hadden wij ook maar zo'n gemeente

 • Carry

  Wat een corrupt zooitje. Stelletje egotrippers.
  Totaal asociaal. Waar zijn de steekpenningen heengegaan?

 • Carry

  Bewust vergeten brieven te versturen. Misdadig en corrupt zooitje.

 • Jan-Zonderland

  @ Carry: kunt u e.e.a. even uitleggen voor de duidelijkheid ?
  Alvast bedankt.

 • Farmas

  Onvoorstelbaar
  Met de rug naar de gemeenschap!
  Het was vanavond op Zembla.
  Je zal er maar naast wonen.
  En dan vinden boeren het ook nog vreemd dat de burgers protesteren.
  Zo stomen we af op een inkrimping van de nationale veestapel.

 • wolter.meilink@rrs.nl

  6000 geiten erbij. Op deze manier is het ook geen wonder dat je als boer draagvlak verspeelt in de samenleving.
  En dat zeg ik als boerenzoon die de sector een warm hart toedraagt.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.