Home

Nieuws 4 reacties

FAO: voedselzekerheid in gevaar

De FAO roept regeringen wereldwijd op om nog actiever bezig te zijn met de forse daling van de biodiversiteit.

Dat meldt FAO in het rapport ‘State of the World’s Biodiversity for Food and Agriculture’ dat vrijdag 22 februari, voor het eerst in historie, verscheen. De oproep betreft zowel het verspreiden van kennis als het stimuleren van initiatieven en herstelprogramma’s op lokaal niveau. De onderzoekers benadrukken dat er verandering moet komen om voedselveiligheid in de toekomst te garanderen. ‘’Minder biodiversiteit maakt plant en dier kwetsbaar voor plagen en ziekten. In combinatie met minder soorten die overblijven die de mens moet voeden, is de voedselzekerheid in de toekomst in gevaar”, aldus FAO directeur José Graziano da Silva.

Maatregelen vaak ontoereikend

Uit het onderzoek blijkt dat intensieve landbouw, verandering van landgebruik en ontbossing in Europa de belangrijkste factoren zijn voor biodiversiteitsverlies. In Afrika en Azië zijn overexploitatie en ontbossing de grootste boosdoeners. Toch blijkt dat ruim 80% van de 91 geraadpleegde landen bezig zijn met het verbeteren van de biodiversiteit, bijvoorbeeld in de vorm van agroforestry en biologische landbouw. Veel van deze initiatieven en herstelkaders zijn vaak ontoereikend en onvoldoende ingericht, melden de wetenschappers. Meer kennis van biodiversiteit, een betere samenwerking tussen overheid en landgebruikers en betere afzetmogelijkheden van biodiversiteit-vriendelijke producten zijn volgens de onderzoekers nodig om de biodiversiteitsdaling om te buigen. Als succesvol voorbeeld noemen zij Frankrijk: ruim 300.000 hectare landbouwgrond is agro-ecologisch verantwoord ingericht.

Laatste reacties

 • agratax.1

  Probeert de FAO te zeggen; "Er zijn te veel mensen op deze aardbol"? Wat de landbouw ook doet aan verbeteringen van de productie het zal doorgaans ten koste gaan van diversiteit en / of meer grond gebruik. Dit laatste veroorzaakt ontbossing en hier doet geen mens iets aan, er wordt alleen gewezen naar fossiel en kunstmest. Het een kunnen we misschien door wind en zon ondervangen, maar geen kunstmest en geen dieren (ook schadelijke elementen in het klimaat) verhogen de voedselzekerheid zeker niet.

 • denkenwerk

  Iedereen de mond vol over biodiversiteit maar indien je biodivers landbouw beleid dan word je glb toeslag ingehouden door RVO ! Ondanks meerdere keren maaien en afvoeren en daarnaast nog weiden. Volgens RVO is het terrein te ruig !! Nederland op zijn smalst

 • koestal

  wij mogen door de fosfaatwet niet meer produceren

 • kanaal

  als de voedsel voorziening in gevaar komt gaan eindelijk de prijzen omhoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.