Home

Nieuws

Celstraffen en boetes voor paardenvleesfraude

Voor fraude met paardenvlees heeft de rechter de directeur van slachthuis Van Hattem in Dodewaard vrijdag 324 dagen celstraf gegeven, waarvan 180 dagen voorwaardelijk.

Volgens de rechtbank Oost-Brabant maakte de directeur zich schuldig aan valsheid in geschrifte onder meer door paardenvlees als rundvlees te verkopen. Zijn bedrijf moet hiervoor een geldboete betalen van € 47.500.

Het Openbaar Ministerie eiste veel hogere straffen: 3 jaar cel voor de man en een boete van € 150.000 voor het bedrijf.

Een vleeshandel uit Elst en diens directeur zijn voor hun aandeel veroordeeld tot respectievelijk een geldboete van € 15.000 en een taakstraf van 180 uur en 2 maanden voorwaardelijke celstraf. Een opslaghuis uit Olst moet een geldboete betalen van € 5.000 en diens directeur krijgt een taakstraf opgelegd van 80 uur.

Europese paardenvleesschandaal

De werkwijze bij Van Hattem kwam aan het licht na het Europese paardenvleesschandaal in 2013. De vleessector was op zijn hoede en door een Franse afnemer van het rundvlees van Van Hattem werd in 2014 ontdekt dat er ook paardenvlees in was verwerkt. Bij slachthuis Van Hattem in Dodewaard is tussen 2012 en 2014 vlees van pony’s gemengd met snijresten van rundvlees en verkocht als puur rundvlees. De vleeshandelaar die de vleessnippers kocht, kon dat niet weten. De directeur zei dat eerder in de strafzaak tegen hem.

Of registreer je om te kunnen reageren.