Home

Nieuws 5 reacties

Verlichting is onderschatte oorzaak insectensterfte

Kunstlicht is een belangrijke oorzaak van insectensterfte.

Dat concluderen onderzoekers van de Tufts University, McDaniel College en de Colorado State University uit de VS, de Laval University uit Canada, de University of Melbourne uit Australië en de University of Waikato uit Nieuw-Zeeland na bestudering van 150 wetenschappelijke onderzoeken over insectensterfte. De onderzoekers publiceerden hun review-onderzoek in Science Direct.

De mondiale insectenpopulatie krimpt en dat kan desastreuze gevolgen hebben voor de voedselvoorziening. Reden voor diverse wetenschappers de oorzaken ervan te achterhalen. Oorzaken zouden zijn krimpende leefgebieden, pesticiden, invasieve agressievere insectensoorten en klimaatverandering. Nog een zeer belangrijke oorzaak van insectensterfte, en vaak door andere onderzoekers in eerder onderzoek over het hoofd gezien, is kunstlicht, stellen de onderzoekers.

Verstoord bioritme

Een kwart van het aardoppervlak wordt inmiddels door de industrialisatie en omdat energie vrijwel overal voorhanden is en verhoudingsgewijs bijna niks meer kost, in meer of mindere mate verlicht met kunstlicht, stelt Brett Seymoure, gedragsecologist aan de Washington University in de Britse krant The Guardian. Insecten worden ’s nachts door kunstlicht aangetrokken en vormen dan gemakkelijker een prooi. Ook wordt het natuurlijk bioritme van de insecten verstoord, zowel van de insecten die ’s nachts actief zijn als van de insecten die overdag actief zijn en ’s nachts eigenlijk rusten.

Simpele oplossingen

De oplossingen zijn eigenlijk vrij simpel, aldus de onderzoekers. Bijvoorbeeld niet onnodig licht laten branden, zoals ’s nachts langs vrijwel lege snelwegen. Of gebruik van ledlampen. Groen licht werkt bijvoorbeeld minder verstorend dan blauw licht, dat op daglicht lijkt.

Laatste reacties

 • Tinus1

  Van zulke berichten kun je met G.B.V. natellen dat dit zeker zal kloppen, maar ondertussen is deze problematiek ons al in de schoenen geschoven en wordt je weer gefrustreerd omdat het dus (weer) grotendeels niet waar is. Waarom niet met grote letters in landelijke krant?

 • kleine boer

  bertus buizer zal er vast een reactie op hebben....

 • agratax(1)

  @Tinus1. Dat de insecten afname de schuld van iedereen is die insecticiden beroepsmatig gebruikt is duidelijk. Iedereen die zijn tuinplanten en zijn huisdieren met middelen behandelt die voor de professional verboden zijn, krijgt geen stro breed in de weg gelegd. Maar de boer en ongedierte bestrijder krijgen de schuld en moeten andere manieren verzinnen om het ongedierte onder de duim te houden.
  Als boeren zullen we met deze eeuwig durende vernedering moeten leren leven of anders op stappen en ons over Nederlandse voedselzekerheid niet meer druk maken.

 • jan4072

  Als we al eens beginnen met alleen toelaten van beroepsmatig gebruik bestrijdingsmiddelen dan is het al met bijna de helft afgenomen en dan het licht. In NL gaan de lampen langs de autobahn weer aan want dat vinden de chauffeurs fijner. Een reflectorstreep langs de vangrail lijkt mij ook voldoende. Nog niet gesproken over de energiebesparing die zoiets oplevert.

 • Bertus Buizer

  @kleine boer, Vooruit dan. Ik heb nu eenmaal een zwak voor kleine boeren (zie bijv. '#kleineboeren' op Twitter) ;-)

  Het is goed dat ook het aspect lichtvervuiling is onderzocht. Want ook die veroorzaakt het verdwijnen van insecten. Niettemin vormen chemische bestrijdingsmiddelen (pesticiden) een grote bedreiging. Op 14 mei 2019 bijvoorbeeld schreef wetenschapsjournalist Maarten Keulemans in de Volkskrant nog over een alarmerende studie over het insectengif thiacloprid uit de groep neonicotinoïden ('#neonics'). Dat middel is volgens hoogleraar Martina Vijver (ecotoxicologie) mogelijk tot wel 2500 keer schadelijker voor waterdieren zoals watervlooien en waterluizen dan men tot dusver aannam.
  Zie: <>
  .

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.