Home

Nieuws 12 reactieslaatste update:10 jan 2020

Supermarkten dreigen met kort geding om actie FDF

Supermarkten dreigen met een kort geding als boeren niet afzien van nieuwe acties. De winkels gaan in elk geval eventuele schade door boerenprotesten, woensdag 18 december, op de boeren verhalen.

In een brief aan Farmers Defence Force stelt de branchevereniging voor supermarkten CBL de stichting op voorhand aansprakelijk.

De brief is opgesteld door een advocatenkantoor. De advocaat stelt FDF een ultimatum. Als de actiegroep niet voor donderdag 10.00 uur laat weten af te zien van acties die de supermarkten raken, onderneemt de advocaat juridische stappen. In de brief staan een kort geding en beslaglegging als mogelijkheden genoemd.

Lees ook: Farmers Defence Force kiest 18 december als actiedag

‘Supermarkten en boeren streven hetzelfde doel na’

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zegt de zorgen van de Nederlandse boeren goed te begrijpen. “Supermarkten en boeren streven hetzelfde doel na: elke dag lekker, gezond en duurzaam voedsel voor iedereen”, aldus het CBL. Het bureau is evengoed bezorgd over de aangekondigde acties gericht op het verstoren van de voedselvoorziening in Nederland.

Volgens het CBL is het tijd dat de overheid verantwoordelijkheid neemt om de impasse te doorbreken. De organisatie heeft FDF verzocht om de geplande acties af te blazen. Pogingen om met bestuursleden van FDF in gesprek te gaan, zijn volgens het CBL tot op heden op niets uitgelopen.

‘Bel naar CBL met vragen over brief’

In een reactie op de dagvaarding van het CBL vraagt FDF-voorman Mark van den Oever zijn actievoerders om het CBL op te bellen met vragen over de brief. Hierbij worden telefoonnummers en mailadressen van het kantoor en directeur Marc Jansen genoemd.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • kraats

  “Supermarkten en boeren streven hetzelfde doel na: elke dag lekker, gezond en duurzaam voedsel voor iedereen”, aldus het CBL......

  Fout CBL; wij moeten ook nog een boterham verdienen. Daar zit het verschil.
  Vorige week m'n uien verkocht voor onder € 0,15/kg, liggen nu in de supermarkt voor € 1,29/kg !!!!!
  Het wordt inderdaad tijd voor 'beslaglegging'....
  (Ik denk dat AH afbrandt als dat gaat gebeuren).

 • Gat

  @kraats ze zeiden niet supermarkten en boeren streven hetzelfde doel een eerlijke prijs.

 • Alco

  De aankondiging van bezet trekt in ieder geval al grote aandacht.

 • vandenbrandcv1

  kraats, laat boeren in duitsland en frankrijk ook mee doen. ze kunnen daar ook geen boterham verdienen.

 • farmerbn

  Nog nooit gehoord dat je de vakbond kunt laten betalen voor schade door staking. Dus als de school staakt en je moet een oppas regelen, betaalt de onderwijzer?

 • xw

  famerbn stakingsrecht is bij wet geregeld. Kunnen we deze actie staking noemen of zijn het blokkades. Wie kan dit uitleggen?

 • farmerbn

  Volgens mij heb je recht op staken maar moet je wel een vergunning hebben. Dat kan de overheid weigeren en dan kun je naar de rechter.

 • ????

  Niet bang laten maken nu door doen We moeten volgens mij de schade Verhalen bij de Supermarkten en Overheid ipv net andersom Kan hier voor ons een Advocaat naar Kijken Zal Zeker niet zover komen dat ze de eventuele schade in hun ogen gaan Verhalen op de Boeren Als dat wel zou gebeuren dan moet er nog meer plat gelegd worden en veel langer ! Kortom Boeren niet bang laten maken door Zulke Stropdasfiguren met Schone Handjes er op los !!!

 • gebr.hendrikx1

  Marc Jansen van het CBL zei in Januari 2011 naar aanleiding van de forse prijsdaling van de vlv in Nederland als gevolg van dioxine in voer wat alleen aan Duitse vlv gevoerd was; "wij kunnen hier helemaal niks aan doen,de varkensvleesprijzen worden nu eenmaal op de wereldmarkt bepaald"
  Wat hebben extra kostprijsverhogende eisen die alleen voor NL gelden dan voor zin?

 • Het is eerder supermarkt bedreigt boer.<>

 • Henk.visscher

  we moeten zien af te di gen dat buitenlandse producten moeten voldoen aan de eisen waaraan Nederlandse veehouders en akkerbouwers ook aan moeten voldoen

 • Gerd

  Er zijn altijd twee bedrijven in hetzelfde bedrijf, of het nu gaat om zuivelbedrijven of andere bedrijven.
  Hier is er een kruidencoöperatie die haar eigen prijzen maakt.
  Als het aanbod te groot is, wordt de "overtollige hoeveelheid" vernietigd en houdt u de prijs.
  Het kloppt niet bi de zuivel🤷‍♂️❓

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.