Home

Nieuws 21 reacties

Stikstofproblemen besproken tijdens Catshuis-ontbijt

Er is een overeenkomst in de maak tussen kabinet en Landbouw Collectief. Dat zei voorzitter Aalt Dijkhuizen van het Landbouw Collectief maandagochtend na afloop van het ontbijt van het collectief met premier Rutte en minister Schouten op het Catshuis in Den Haag.

Het ontbijtoverleg duurde langer dan verwacht. Het begon om 8 uur, iets na half elf kwamen Aalt Dijkhuizen, Trienke Elshof (LTO) en Jeroen van Maanen (FDF) naar buiten.

Aan tafel (vlnr) Trienke Elshof (LTO), Aalt Dijkhuizen (onafhankelijk voorzitter Landbouw Collectief), Jeroen van Maanen (Farmers Defence Force), Hugo van Kasteel (ministerie van LNV), Marjolijn Sonnema (ministerie van LNV), Carola Schouten (minister van LNV) en Mark Rutte (minister-president). - Foto: Dennis Wisse
Aan tafel (vlnr) Trienke Elshof (LTO), Aalt Dijkhuizen (onafhankelijk voorzitter Landbouw Collectief), Jeroen van Maanen (Farmers Defence Force), Hugo van Kasteel (ministerie van LNV), Marjolijn Sonnema (ministerie van LNV), Carola Schouten (minister van LNV) en Mark Rutte (minister-president). - Foto: Dennis Wisse

Dijkhuizen spreekt van een ‘uitvoerig en constructief gesprek’. “Er is een overereenkomst in de maak waarbij de voorstellen van het Landbouw Collectief als uitgangspunt zijn genomen. Het plan van het Landbouw Collectief is punt voor punt doorgenomen.”

Naast plan Landbouw Collectier ook spoedwet besproken

Wel werd duidelijk dat het kabinet niet op alle punten mee gaat in het plan van het collectief. Welke punten wel en welke niet, werd niet duidelijk.

Elshof voegt toe dat ook de spoedwet is besproken met daarin de pijnpunten rondom het voerspoor. De spoedwet wordt deze week behandeld in de Eerste Kamer.

De uitspraken van FDF-voorman Mark van den Oever over de Tweede Wereldoorlog in de Brabantse Staten, afgelopen vrijdag, is ‘indringend aan de orde geweest’. Wat er precies over gezegd is, houdt Rutte in de beslotenheid van het overleg, zegt hij desgevraagd. Minister Schouten daarover: “Elke vergelijking met de holocaust gaat altijd mank.”

Laatste reacties

 • Kelholt

  Zo, Schouten en Rutte hebben de vergelijking met de holocaust ook genoemd. Klaar.
  Nu mogen ze op de inhoudelijke punten van Mark van den Oever reageren. Ga jij ze daarnaar vragen @Jan Braakman?

 • Henk.visscher

  Alle vergunningen in welke vorm dan ook, die al zijn verleend, ongemoeid laten, andere sectoren mogen niet de amoniak uit de veehouderij kopen,anders geen compromis sluiten

 • JanBraakman

  @Kelholt Zolang het gehele Landbouw Collectief nog niet inhoudelijk op de hoogte is van het gesprek van Van Maanen, Elshof en Dijkhuizen met Rutte en Schouten, wordt er inhoudelijk niets gezegd over 'de overeenkomst in de maak' tussen kabinet en Landbouw Collectief.

 • Kringloopboer

  @Henk vischer . En waarom mag iemand zijn eigendom alleen aan jou of iemand uit jou sector verkopen ????
  Ben je nou ondernemer of niet!!
  Gr kringloopboer

 • Alco

  Juist Visscher.
  Beleid moet gericht zijn op de blijvers en niet op handen wrijvende sector verlaters.
  Daarnaast zou het in de toekomst onbetaalbaar zijn voor de boeren om uit te breiden, want tegen het kapitaal van de industrie kunnen we nooit op.

 • Sjefo

  Bij wet regelen dat overheid vrij kan beschikken over eigendommen van in dit geval boeren stikstof is hoe je het went of keert diefstal.
  En het wordt ronduit smerig als deze stikstof gaat naar hen die al jarenlang de wet overtreden.
  Wat voor rechten hebben boeren nog in dit Nederland

 • Kringloopboer

  Als blijvers alleen kunnen blijven bestaan door protectionisme sla je de verkeerde weg in .
  Dat keert zich altijd tegen je .
  Gr kringloopboer

 • Kringloopboer

  Het is beter dat waar mogelijk het per ha wordt vastgelegd dan ben je ook van ergunningen voor beweiden en bemesten af

 • Alco

  Dus kringloopboer. Jij wil stikstof van landbouw, die een kringloop kent van binnen een jaar uitwisselen met delfstof gebruikers die een kringloop kennen van millenniums. Hoe dom kan men zijn.

 • Henk.visscher

  Inderdaad Alco , in de steden is de lucht sterk vervuild, je kunt op papier doen wat je wilt, maar voor het mileu lost het niets op

 • GAJ VAN DEN BROEK

  Vertel wat je wel wilt.
  Niet is zo makkelijk.
  X

 • Alco

  Wat bedoel je Van den Broek?
  Wij zeggen toch duidelijk. Handen af van dierlijke stikstof.

 • veulen

  Handen af van dierlijke stikstof is een illusie. Ook vind ik het arogant om te zeggen dat je stikstof alleen aan de landbouwag verkopen. Of splitsen we het ook nog op tussen de landbouw sectoren. Bij een groeiend nederland kan land bouw dit niet claimen. Industrie zal wel moeten betalen/ of woningbouw/ of infrastructuur. Als we het aan deze sectoren niet verkopen zal de verplichte reductie voor de landbouw gigantisch zijn. En daarmee de kostprijs verhoging van onze producten

 • @1

  @Alco, maak je niet druk om Van Den Broek een trol om de boel op te stoken.

 • @1

  De dingetjes van Rutte,we wachten wat er komt.

  <>

 • St. LBG

  Ach, weer tijd verspelen in Den Haag.....laat de LC nu eens werk maken van een echt serieus uitgewerkt plan. Wat nu op tafel ligt is een lachertje. Ik denk dat de meeste mensen die hier reageren het niet eens gelezen hebben, lees het eens door(het is maar 9 pagina's) en als het niet zo'n serieuze zaak is dan is het gewoon komisch.
  Niks nieuws vermelden maar vooral niet aan verworven stikstof rechten tornen en dan zonder enige onderbouwing de hand op houden voor 2.9 miljard euro, waarom niet 6.8 miljard?

 • Gat

  Zolang de industrie ruimte tekort heeft in hun vergunningen en landbouw latente ruimte. Dan moet je bij de industrie eerst is gaan kijken.

 • koestal

  Ach ,Schiphol en de bouw moeten stikstofruimte hebben,Schouten en Rutte willen die bij de boeren weg stelen,het dievengilde is in actie.

 • koestal

  Ze hebben de fosfaatrechten ook al van de boeren gestolen,toen moesten er 500.000 koeien geslacht worden ,dat noemen ze duurzaamheid In den Haag ,ook een soort holocaust.

 • bankivahoen

  Alles wordt al weer over de kerst heengetild , uitstel, uitstel uitstel. Kan wel zomer 2020 worden . De bedoeling is om de boeren aktiemoe te laten worden. Dit moeten we niet accepteren en dus volhouden en akties opvoeren, hoe vervelend ook.

 • Kringloopboer

  Nee alco onze balans klopt niet onze eiwit importen zijn veel te hoog de helft wordt niet omgezet in eieren vlees of melk en eindigt als extra N op het land elk jaar weer ,
  of als emesie daarom is de emissie ook 4× zo hoog als de depositie omdat het buiten land het beter onder controle heeft??
  Gr kringloopboer

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.