Home

Nieuws 20 reacties

Rutte: samenleving heeft boer goed verstaan

Als boeren willen protesteren is dat hun goed recht, vindt minister-president Mark Rutte.

Volgens de premier is de boodschap van de boeren aan de politiek en samenleving wel overgekomen.

De minister-president zei tijdens de wekelijkse persconferentie dat ‘het signaal van de boerenprotesten in oktober, de 2 grote boerenprotesten, zeer goed verstaan zijn. Dat volgens mij het antwoord van de samenleving en de politiek is: jullie houden niet alleen van de samenleving, de samenleving houdt ook van jullie. (...) We hebben jullie heel goed verstaan, ook de politiek, ook ikzelf, ook Carola Schouten’.

We gaan boeren niet dwingen te stoppen

Stikstofcrisis

Rutte benadrukt dat boeren niet het probleem zijn in de stikstofcrisis, ‘maar we vragen wel de boeren te helpen bij de oplossing. We hebben ook gezegd: daarbij gaan we niet boeren dwingen te stoppen. Wat we zullen doen is een boer die doorgaat, die kan altijd doorgaan. Misschien niet precies op die plek, misschien met aanpassingen. Als een boer wil stoppen, dan kan dat ook ons dienstig zijn, omdat hij misschien stopt op een plek waar dat uitkomt. Zodat je op die manier die stikstof kan terugdringen’.

De minister-president erkent dat er irritaties zijn uit het verleden, die ook bij de protesten nu doorklinken. Rutte en Schouten hebben daarover met individuele boeren gesproken. Rutte meent dat Schouten in de afspraken met de provincies een goede balans heeft gevonden.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  Rutte je hebt er nog niets van begrepen,je moet met je poten van alle verleende vergunningen afblijven, vaak is er al gebouwd, en dus geïnvesteerd.

 • Flepke

  Samenleving heeft de boer verstaan....alleen de politiek snap er nog geen hol van.

 • piet 5162

  Hij is in zijn eerste leugentje niet gebarsten ,Dus daar geef ik niets voor.
  Vorige week in Madrid praatte hij heel anders het moet hier nog veel groener worden (En we moeten het goede voorbeeld weer zo nodig geven voor de andere europese landen)Daar zullen ze hem zo langzamerhand ook wel zat worden!!

 • melkveehouder .

  Rutte heeft van MOB een persoonlijk gerichte brief ontvangen die 28 augustus 2019 is verstuurd. Hierin stelt MOB eisen en biedt oplossingen aan; onder dreiging van het voeren van verdere juridische procedures. Een van de eisen is het terugbrengen van de maximum snelheid naar 100 om op korte termijn tot een oplossing te komen. Maar de ‘hoofdeis’ van MOB is krimpen van de veestapel. Kennelijk ‘pleast’ Rutte MOB nu per 1 maart 2020 de snelheid terug gebracht gaat worden naar 100km.

  Ik durf erop te verwedden dat deze twee hotemetoten voor ‘ de oplossing van de stikstof crisis’ onder één hoedje spelen. Met als resultaat dat vóór 1 maart 2020 de veehouderij dusdanig gekrompen, c.q. hiervoor regelgeving is vastgelegd, dat het terugbrengen van de snelheid voor stikstofreductie niet langer meer noodzakelijk blijkt.

 • Hecht er geen waarde aan, we kennen Rutte wel van het ene zeggen en het tegenovergestelde doen , deze man heeft een dubbele agenda.

 • Maas1

  Als de muren konden praten..

 • veldzicht

  Het is toch belachelijk,al honderden jaren loopt er vee rond wat ze nu natura 2000 gebied noemen,de laatste 50 jaar is er geen beest meer bij gekomen en nu op eens heeft de natuur het moeilijk om dat er boeren rond die natura 2000 gebieden zitten.Dat hele stikstof verhaal is er met de haren bij gesleept om die boeren weg te krijgen en die z.g. natuur gebieden veel meer te vergroten en met elkaar te verbinden.Boeren trap er niet in je wordt belazerd waar je bij staat.

 • wilhelminahoeve

  NEDERLAND HEEFT ZOGENAAMD 163 NATURA 2000 GEBIEDEN WELK EU LAND HEEFT DIT WIE IS ER NU GEK WIE HEEFT DIT KLAAR GSTOOMT

 • @veldzicht,de stikstof is de afleiding, het gaat erom om de boeren en zijn vee van de plek te krijgen voor een andere invulling van het platteland.Hoe eerder Rutte vertrekt hoe beter voor dit land.

 • JanBraakman

  @wilhelminahoeve Zie hier een kaart met alle natura2000-gebieden in Europa: <>#

 • veldzicht

  @janBraakman.Alleen mijn vraag is doen ze in dat buitenland ook zo gek om van wege een paar natuurgebied(jes) het hele land op slot te gooien.Volgens mij zijn ze hier niet gek maar knettergek en heeft die milieumaffia veel teveel te vertellen, door leugen en bedrog hebben ze de mensen van alles wijs lopen maken dat de natuur op sterven na dood is en noodzakelijk een groot deel van de boeren op te ruimen!

 • @veldzicht, waarom zit Vollenbroek en zijn MOB alleen de veehouderij achter de broek en waarom niet de bedrijven op de industrieterreinen die geen NB vergunning hebben ,de vliegvelden zonder NB vergunningen.Vragen en nog eens vragen.

 • Alco

  Wilhelminahoeve.
  Het ging ons land om de Europese subsidies ervoor op te strijken.
  En het LTO kon het mooi begeleiden.

 • huisvader

  Ik heb Frankrijk ingetypt zijn maar n paar gebieden ? In Nederland ....... x maal meer

 • koestal

  Rutte klets maar uit de nek en roept het is een rotmaatregel,dan moet hij er wat aan doen ,maar niet over de rug van de boer.

 • koestal

  Op het partijcongres van de VVD ,twee weken geleden, hing Rutte met Paul de Leeuw de lolbroek uit. Wat een clown,hij kan beter in een circus gaan werken.

 • tinusje

  waar woont vollebroek?...en waar zit zn broek mee vol?

 • koestal

  De MOB zit in Nijmegen,ik weet niet waar Vollebroek woont.

 • koestal

  Rutte en Schouten hebben zelf de boeren niet goed verstaan,ze zijn een hoorapparaat nodig.

 • Mbmb

  Slap gezwets, zoals altijd. Geen woorden maar daden, Rutte! Afblijven van vergunningen, legalisatie van meldingen, minder Natura2000, geen peperdure maatregelen over boeren rug, betere prijzen voor melk en vlees, stoppen met de kostprijs verhoging door steeds nieuwe lastenverhoging, check en aanpak van industrie zonder Nb vergunning, eerlijk depositie meten en dan een rekenmodel opstellen, meetellen stikstofopname door boerenland etc....

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.