Home

Nieuws 15 reacties

Rechter: boeren mogen distributiecentra niet platleggen

De voorzieningenrechter heeft besloten dat de FDF actie mag voeren, maar dat die de distributiecentra niet plat mag leggen.

De rechter oordeelt dat boeren mogen demonstreren, daarbij is enige hinder niet te voorkomen. De rechter verbiedt boeren niet om hinder te veroorzaken, dat is volgens de rechter niet te voorkomen bij een demonstratie.

In het vonnis schrijft de rechter dat acties de normale bedrijfsvoering van distributiecentra en supermarkten niet mogen verstoren. Ook mag het vrachtverkeer naar dergelijke locaties niet worden belemmerd door de boerenacties.

Dwangsom van € 100.000 per actielocatie

Als Farmers Defence Force woensdag toch een distributiecentrum platlegt, moet de stichting een dwangsom van € 100.000 per locatie betalen. Dit kan oplopen tot € 5 miljoen.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel daagde actieorganisatie Farmers Defence Force maandag voor de rechter om acties tegen supermarkten tegen te houden. CBL eiste een dwangsom van € 5 miljoen bij overtreding.

FDF moet uitspraak doorgeven aan actievoerders

Ook moet Farmers Defence Force aan de actievoerders laten weten dat de rechter dit verbod heeft opgelegd aan de stichting. De communicatie van de actiegroep gebeurt veelal via Whatsapp, Facebook en andere sociale media. Als ze dat niet doen, hangt hen een dwangsom van € 5.000 per dag boven het hoofd.

Farmers Defence Force-voorzitter Mark van den Oever geeft direct gehoor aan deze oproep van de rechter. In de besloten Facebook-groep plaatst hij het volgende: “Hierbij roepen wij als bestuur van FDF jullie op af te zien van iedere actie bij een lid dat bij het CBL is aangesloten, dus onder meer niet bij DC’s (foodservicebedrijf) en ook niet bij supermarkten.”

Van den Oever voelt zich ‘monddood’ gemaakt

Van den Oever voelt zich ‘monddood gemaakt’ en doet geen uitspraken naar de media.

De supermarktenkoepel is blij met de uitspraak. “Met deze uitspraak van de rechtbank gaan wij er van uit dat mogelijke acties van Farmers Defence Force rustig verlopen en er geen verstoringen en belemmeringen van de voedseldistributie plaatsvinden,” schrijft het CBL.

Het verbod, zoals ingesteld door de rechter, geldt vanaf de uitspraak van het vonnis tot 18 januari 2020.

FDF moet kosten juridische procedure betalen

Ten slotte oordeelt de rechter dat de kosten voor de procedure voor rekening van Farmers Defence Force zijn.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Dan de aanvoer maar stopzetten zijn de schappen ook een keer leeg...

 • gjh

  jammer

 • gebr.hendrikx1

 • Alco

  Tegen de boeren kan wel snel en duidelijk.
  Echter met de inzage bij het RIVM weer met allerlei clausules.

 • Mbmb

  We zullen eens uitzoeken van welke politieke richting deze rechter is. Je ziet het keer op keer, de boeren worden aangepakt, de overheid of in dit geval de zielige supermarkten worden beschermd. Dit betekent niet dat we geen actie kunnen voeren: alleen dat wat in het vonnis wordt verboden mag niet, de rest gewoon wel. Ik zou zeggen we verzinnen voor morgen of een andere dag een actie die 10X zo groot wordt en die niet strijdig is met dit vonnis. Algemene acties kunnen niet verboden worden, dus we gaan gewoon door.

 • xw

  klassejustitie, was te verwachten.
  de rechter zal wel een d'66-er zijn

 • Naar mijn mening is het volkomen terecht, dat de rechter Farmers Defence Force verbiedt om de normale- en reguliere bedrijfsvoering van supermarkten en distributiecentra te verstoren. Toevallig kwam deze materie ter sprake tijdens een pre-Kerstdiner met mijn familie. Ik voorspelde deze 'uitslag' van de Voorzieningenrechter. Het zou natuurlijk te gek voor woorden zijn, als uitgerekend in- en rond de Kerstperiode de bevoorrading van supermarkten ernstig zou worden verstoord door FDF. Supermarkten en distributiecentra moeten gewoon hun werk kunnen doen. Hopelijk houdt FDF het bij 'publieksvriendelijke acties'. Dat werkt ook in het voordeel van FDF, want op deze manier kunnen 'de boeren' op sympathie van 'de Nederlanders' (blijven) rekenen. Protesteren en demonstreren? Prima. Dat is een grondrecht. Een ieder moet voor zijn of haar belang kunnen opkomen, of het belang van zijn of haar doelgroep, maar dan wel graag op een verantwoorde, veilige en niet maatschappij ontwrichtende manier.
  Mr. Roeland B.G. De Korte
  Jurist Omgevingsrecht
  Burgemeester Kolfschotenlaan 110
  2585 DX DEN HAAG

 • koestal

  DEeKorte ,is zeker een VVD er,vriendje van Rutte.

 • fietskip

  Dus meneer de korte, jij vind dan ook dat het openbaar vervoer ook niet meer alles plat mag leggen. dat is ook een maatschappij ontwrichtende manier de werknemers en de leerlingen kunnen dan ook niet weg. Of de leraren die een week de school dicht doen is ook ontwrichtend, de ouders kunnen niet naar hun werk.
  Aan sympathie heb je niets als de overheden blijven denken dat ze alles maar kunnen blijven doen.
  Dan moet je harder optreden. Als de overheden beter hadden geluistert en een keer niet alleen luisteren maar ook uitvoeren wat de boeren zeggen had het niet zo ver hoeven komen.
  Het is al jaren zo geweest dat de overheden dachten dat ze zo over de boeren heen konden lopen( ze gewoon schofferen) en dat is nu afgelopen. Doe daar als jurist je voordeel mee!

 • koestal

  Fosfaatrechten en Stikstofrechten stelen door de overheid mag zeker wel,dan mogen er weer duizenden gezonde koeien worden afgeslacht ,weer een holocaust.

 • koestal

  Tjeerd de Groot wil ook weer een holocaust voor de veestapel.

 • De Korte , als het kersteten maar in de super ligt verder kan het jou natuurlijk ook niks schelen, natuurlijk volgend jaar op de eerste rij met je vrindjes bij de Formule1,nog niet nagedacht over al die bedrijven op de industriegebieden zonder NB vergunning maar met een mega N uitstoot, nee dacht het niet.

 • kleine boer

  <>

 • Kleine boer,als de boeren het niet mogen platleggen dan het personeel maar.

 • kleine boer

  2012 evt met hulp van familie van de boer....

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.