Home

Nieuws 10 reacties

RIVM krijgt tot 1 januari voor beslissing emissiedata

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tot 1 januari de tijd om te bepalen of hij het Mesdagfonds en stichting Stikstofclaim alle emissiedata gaat verstrekken. Het gaat om de data die ingevoerd zijn in het Aerius-systeem om de stikstofdepositie te berekenen.

Als RIVM ervoor kiest om alle data te leveren, moeten binnen een week tijd na 1 januari de data geleverd zijn. Wil het RIVM niet tegemoetkomen aan die eis van het Mesdagfonds en stichting Stikstofclaim, dan moet duidelijk worden gemotiveerd waarom afgifte achterwege blijft. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag maandag 16 december in kort geding beslist.

Stichting Stikstofclaim en Mesdagfonds willen duidelijkheid

Stikstofclaim-voorzitter John van Spithoven is niet blij met de uitspraak die het RIVM zolang de tijd geeft. “De spoedwet wordt dinsdag 17 december al behandeld in de Eerste Kamer. Daarin zitten dus ook de niet-controleerbare data van het RIVM. Het is te bizar voor woorden.” Stikstofclaim en het Mesdagfonds willen duidelijkheid over alle meetgegevens waarop het toekomstige stikstofbeleid wordt gebaseerd. Stikstofclaim wil schadevergoedingen eisen namens bedrijven die vinden dat ze gedupeerd zijn door het stikstofbeleid.

Uitgewerkt vonnis volgt zo snel mogelijk

Afgelopen vrijdag 13 december werd uit de kortgedingprocedure duidelijk dat het Mesdagfonds en stichting Stikstofclaim de door hen gewenste complete dataset zouden krijgen van het RIVM. De termijn waarop was een discussiepunt. Door de korte termijn is spoedshalve een verkort vonnis gewezen. Een uitgewerkt vonnis volgt zo snel mogelijk, volgens de rechtbank.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • kleine boer

  Ongelooflijk wat een land

 • Alco

  Toch raar.
  Als je niets te verbergen hebt geef je toch gelijk alles.

 • Henk.visscher

  partijen in de eerste kamer die een wet gaan steunen,die ze nog niet hebben kunnen controleren zijn knettergek,zijn het niet waard om.volkvertegenwoordiger te worden genoemd

 • string

  Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achter haalt hem wel. In dit geval verwacht ik, dat we daar heel lang op kunnen wachten..... Eensgezindheid, druk op de ketel houden en we moeten een lange adem hebben voordat de waarheid komt boven drijven.

 • vandenbrandcv1

  van een boer leggen ze alles op straat op grond van Aarhus terwijl de rest onder het matje kan.

 • Sjefo

  Als een eerste kamer goedkeuring geeft aan een gedrocht waar lang niet alle ins en outs van bekend zijn. Dan heeft die bestuurslaag absoluut geen bestaansrecht meer.
  Dus een serieuze rechtszaak tegen de staat der Nederlanden !!
  Nu is de nederlandsche rechtspraak ook niet meer wat het geweest is, en dan druk ik me heel genuanceerd uit ( volstrekt onbegrijpelijk allemaal )

 • Henk.visscher

  woensdag toch maar weer het RIVM bezoeken,zodat heel Nederland dit meekrijgt en de 1ste Kamer

 • Gat

  Die 46% uitstoot veehouderij zal toch niet factor 10 overdreven zijn, zoals pbl 40% co2 uitstoot telde door vlees te eten. Ik kijk nergens meer van op. Maar dat we keihard genaaid worden is 1 ding wat zeker is.

 • agratax(1)

  @Henk.visscher. ik heb het gevoel dat er zowel in de Tweede als Eerste Kamer meer wetten worden aangenomen, waarvan de dames en heren de strekking niet kunnen bevroeden en dus moeten ze na een langere of kortere tijd weer terug naar het pluche om met een reparatie wet te komen. Ook dan weer Haast klusje. Vier jaar tussen de stembus gangen is maar kort en ze moeten veel doen om hun beloftes jegens de kiezer na te komen. Dan krijg je Haast klus op Haast klus met als gevolgen frustraties alom en nieuwe politieke stromingen in de Kamers, die de haast klussen niet bepaald verminderen.

 • Mbmb

  En jawel, ook deze rechter buigt lekker door richting het RIVM. Neem alle tijd die je wil, wat maakt het uit dat boeren worden besodemietert met gegevens die niet kloppen, zijn gemanipuleerd, de andere sectoren zijn weggelaten etc. Wie gelooft er eigenlijk nog dat rechters echt onafhankelijk zijn? Rechters worden gestuurd door de eigen politieke opvattingen, veel te vaak links georiënteerd. Is er echt sprake in dit land van een verborgen complot waaraan veel vooral hooggeplaatste personen lekker aan meewerken. Denk er eens over na waarom je er niemand over hoort dat boeren voor Nazi's worden uitgemaakt. Deert niemand. Maar ojee als Mark een vergelijking maakt; daar gaan we lekker op los. Ook in nieuwsuur gisteren werd die keer op keer herhaald maar zijn te beroerd om eerlijk nieuws over de boeren te brengen. Echt: we zijn al aangeland bij een enge maatschappij waarin een bepaalde groep alles manipuleert om een kleine groep te grazen te nemen. Lijkt op: juist!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.