Home

Nieuws

OM eist taakstraffen, boetes tegen vijf veehouders

Voor Rechtbank Overijssel heeft het OM maandag taakstraffen, boetes en voorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen vijf veehouders vanwege het niet naleven van de dierenwelzijnsregels.

Het gaat om veehouders uit de provincies Groningen, Drenthe en Gelderland.

Volgens het OM hebben de veehouders hun vee de nodige zorg onthouden. De runderen, varkens, schapen en geiten werden onder zorgelijke omstandigheden gehouden. “In de bedrijven van de verdachten lijkt geen sprake te zijn van een incident maar van een chronisch en structureel probleem”, zei de officier op zitting. “Het dierenwelzijn en de gezondheid van de dieren is daarmee doorlopend in gevaar.”

Erbarmelijke omstandigheden

Voor het vee was de situatie op de bedrijven was volgens het OM erbarmelijk. Zo was er sprake van vervuilde ligplaatsen, behuizing waaraan de dieren zich konden verwonden of bezeren, overbezetting in de stallen, onvoldoende zorg bij gezondheidsproblemen en onvoldoende voer en water.

Bij een andere veehouder waren er meerdere kadavers van varkens op het erf aanwezig. Sommige van die varkens waren zelfs al twee jaar dood. Ook werd het aantal dieren niet goed geregistreerd in het I&R-systeem.

Risicobedrijven

Enkele van de veehouders waren al jaren in beeld bij de NVWA en worden aangemerkt als risicobedrijven. Die boeren zullen een aantal serieuze maatregelen moeten nemen om de problemen op te lossen en verdere problemen te voorkomen, aldus het OM.

Strafeis

Het OM heeft verschillende straffen geëist tegen de vijf veehouders. Tegen de eerste veehouder eiste de officier een voorwaardelijke taakstraf van 240 uur. Van een eerdere voorwaardelijke veroordeling eiste het OM de tenuitvoerlegging van 150 uur taakstraf.

Bij de tweede boer werd een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden met een proeftijd van drie jaar geëist. Als bijzondere voorwaarde werd gesteld dat deze boer drie jaar lang zelf geen vee mag houden of op zijn adres mag hebben. Ook werd bij de veehouder een eerdere voorwaardelijke veroordeling omgezet naar 240 uur taakstraf. De derde verdachte die voor de rechter moest verschijnen, hoorde € 10.000 boete en een werkstraf van 120 uur geheel voorwaardelijk tegen zich eisen. Daarnaast een voorwaardelijke stillegging van de veehouderij van 1 jaar.

Tegen de vierde veehouder werd een geldboete van € 20.000 waarvan de helft voorwaardelijk en een voorwaardelijke stillegging van 3 jaar geëist. Tegen de laatste veehouder werd een boete van € 40.000 waarvan de helft voorwaardelijk en een voorwaardelijke stillegging van 1 jaar door het OM geeist.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Of registreer je om te kunnen reageren.