Home

Nieuws 22 reacties

Milieuorganisaties: afspraken ramp voor natuur

Milieuorganisaties maken zich grote zorgen over de afspraak die landbouwminister Carola Schouten heeft gemaakt met de boeren.

Mobilization for the Environment (MOB) en vereniging Leefmilieu (VL) eisen dat de minister afspraken met boeren herroept. Ook Greenpeace is niet te spreken over de afspraken en beroept zich op drie onderbelichte zaken.

Commissie Remkes buitenspel gezet

Volgens de MOB en de VL is de Commissie Remkes volledig buitenspel gezet. “Zonder op dit advies te wachten heeft het kabinet verregaande tegemoetkomingen gedaan aan de landbouwsector over de stikstofcrisis”, zo klinkt het. MOB en VL zijn boos dat de natuurorganisaties volledig gepasseerd zijn. Dusdanig boos dat beide organisaties woensdag 18 december direct een brief aan minister Schouten gestuurd hebben met de eis dat de afspraken worden herroepen. Een dag later of niet, de afspraken tussen het kabinet en het Landbouw Collectief (LC) over geen vergunningplicht voor beweiden en bemesten matchen met het advies van Remkes.

‘Politieke leugen’

MOB-voorman Johan Vollenbroek: “Het kabinet geeft met dit afsprakenlijstje nieuw voedsel aan de politieke leugen dat met bedrijfstechnische maatregelen nog serieuze reducties kunnen worden gehaald. In de afgelopen dertig jaar zijn alle haalbare maatregelen al genomen. Door krimp van de veestapel uit te sluiten, maakt het kabinet elke serieuze oplossing onmogelijk. Deze afspraken met landbouwsector zijn een ramp voor de natuur.”

Onderbelichte aspecten

Greenpeace betreurt dat drie aspecten sterk onderbelicht zijn. Ten eerste de stikstofafspraken tussen het kabinet en het LC. “Terwijl een groeiende groep boeren pleit voor een toekomstbestendig landbouwsysteem, laat het kabinet zich de les lezen door het LC. Deze afspraken dienen geen ander doel dan het in stand houden van een failliet landbouwsysteem”, stellen de organisaties.

Daarnaast zou het legaliseren van circa drieduizend PAS-meldingen leiden tot een stijging van de stikstofdepositie en afbraak van natuur. Tot slot betoogt Greenpeace dat het oude PAS-systeem beter was voor de natuur: “Toen werd 50% van de vrijgekomen stikstofruimte ingezet voor natuur. Met de nieuwe spoedwet is dat 30%.”

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • kleine boer

  En de industrie/verkeer enz enz noemen we maar even niet....

 • Alco

  Mensen met anorexia blijven ook onder de veertig kilo zich nog te dik vinden.

 • Dus Greenpeace komt nu tot de ontdekking dat de pas toch nog niet zó slecht was hadden ze eerder moeten bedenken stelletje azijnz..kers

 • Kringloopboer

  @ kleine boer .nou druk maar even op (mob . in het rood aan het begin van dit artikel .)En lees het maar eens .
  Hij ontziet niemand industrie verkeer en luchtvaart .Je kunt zeggen wat je wil hij is wel recht in de leer .
  Gr kringloopboer.

 • kleine boer

  kringloopboer als de industrie geen eens vergunning vraagt of hoeft te vragen weet je zelf wel wat er mee gebeurd .... minder vee en boeren dat is zijn doel waar vind ik een voorstel van bv een landelijk auto quotum? nu 100 rijden en volgend jaar er weer veel auto's bij .....

 • Kringloopboer

  Daarom heeft ie ook een verzoek tot handhaving ingediend .

 • Kringloopboer

  En minder vee komt er toch als het niet is door N dan wel door co2 morgen uitspraak in de urgendazaak .

 • kleine boer

  1311 en dan word alles beter?

 • vandenbrandcv1

  de helft van de mensen in nederland overhouden , geeft de helft van alle activiteiten en alles is opgelost.

 • Alco

  Net alsof minder vee iets oplost.
  Dieren maken geen stikstof en CO2. Ze reproduceren.
  Delfstofgebruikers produceren het ook niet, maar brengen het na millenniums weer in de atmosfeer en bij dieren is de kringloop slecht binnen een jaar.
  Een wereld van verschil dus, die je nooit tegen elkaar kunt wegstrepen.

 • kempenboer

  13.11 --> In Nederland de veestapel halveren, die er in Polen dan weer bijgebouwd wordt, is hetzelfde als in Groningen de gaskraan dicht draaien en dan maar gas importeren uit Rusland en dan zeggen: we voldoen aan het klimaatakkoord.

 • Sjefo

  Onderhoud Vollenbroek en nog eens onderhoud daar schort het aan, een gigantisch en onbetaalbaar achterstallig onderhoud hebben jullie gecreëerd.
  Miljarden euro’s zijn uitgegeven door aankoop van boerenland en daar moet beter toezicht op komen, de verloedering zoals jullie zeggen komt veel eerder door achterstallig onderhoud dan door stikstof.
  Ook in de natuur geld het recht van de sterkste en dit komt eerder door lamlendigheid van de beheerders dan door stikstof !!
  Het adagium van jullie is Vollenbroek “een hand aan het potlood en met de andere hand een schuldige aanwijzen “
  Het is misschien wat veel gevraagd maar “Ga werken aan en met de natuur”

 • Henk.visscher

  sterk punt sjefo

 • EL

  Een failliet landbouw systeem houd vanzelf op. Hoeven de organisaties zich niet druk om te maken!

 • wilhelmus01

  Legaliseren van pas meldingen kan leiden tot een stijging van de stikstofdepositie en afbraak van natuur aldus greenpeace.
  Volgens mij zijn die bedrijven er al dus dat slaat als een tang op een varken!

 • mts_kuijpers

  Dan moeten de ngo’s de portemonnee maar trekken en milieuvergunningen gaan opkopen, dan gaat er 100% naar hun natuur. Overal maar tegen aanschoppen en zelf geen (financiële) verantwoording afleggen naar de rekenkundige stikstofcrisis.

 • famboenink@hetnet.nl

  wel grappig ruim 60 procent stikstofreductie sinds 1984
  maar er steeds organisatie die zeggen dat technishe maatregellen met de huidige kennis geen effect heeft
  goed dat zulke mensen niet aan tafel zitten goed begin

 • Kleine huiskavel

  Als de milieu clubs nou echt minder stikstof willen kunnen ze toch financieel bijspringen met ontwikkelingen als *de cowtoilet of *mestscheiden +vergisten +strippen
  Of ze willen alleen maar roeptoeteren maar als ze zelf bij moeten dragen geven ze niet thuis.

 • tinusje

  goed teken dat sgp voor noodwet stikstof stemt en milieuclubs tegen zijn.....

 • Peerke1

  Wat is eigenlijk Natuur?? Alles wat er groeit toch en veel hiervan is onkruid toch. Waar maken ze zich druk over.

 • Als de milieuclubs het toch zo goed voor hebben met Nederland waarom dan ook niet een quote voor het aantal inwoners van Nederland, de grootste vervuiler door al zijn behoeften.

 • breukers1

  We leven in Nederland met heel veel mensen op de oppervlakte van een suikerklontje. Iedereen wil er van snoepen en gunt de ander geen plaats. In vergelijking met andere, meer ruimtelijke gebieden, zal er hier altijd gerommel blijven. Daarom begrijp ik niet dat er niet naar meer open gebieden met minder strakke regels(mbt uitstoot, stank etc) uitgeweken wordt. Ook nog eens goedkoper kwa produktierechten. Ik zeg dit als boer die de sektor een warm hart toe draagt, eu breed.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.