Home

Nieuws 17 reacties

Mesdagfonds en Stikstofclaim spannen kort geding aan

Het Mesdag Zuivelfonds en Stichting Stikstofclaim hebben een rechtszaak tegen de Staat en het RIVM aangespannen over de berekeningen van de stikstofcijfers.

Ze eisen ‘openheid en transparantie’ over berekeningen van het RIVM, ‘inclusief onderliggende data’.

Transparantie

Zowel het RIVM als het kabinet heeft altijd gezegd dat de cijfers en methodes gewoon openbaar zijn en voor iedereen te raadplegen. Maar stichting Mesdag Zuivelfonds – de denktank voor de melkveehouderij – stelde eind september al gegevens te missen en schakelde een advocaat in om die op te eisen. Volgens het Mesdagfonds is daar niet aan voldaan.

Verkeerde basis

Maar juist die niet-controleerbare gegevens en rekenmethoden uit het rapport van het Adviescollege Stikstofproblematiek vormen nu de basis voor de nieuwe Spoedwet, die nog voor het kerstreces in de Eerste Kamer wordt behandeld. Ook de nieuwe provinciale beleidslijnen hebben diezelfde ‘blackbox’ als basis, zo blijkt uit het persbericht van het Mesdagfonds en Stikstofclaim. De rechtbank in Den Haag behandelt het kort geding vrijdagochtend 13 december.

Opheldering

De vastgestelde stikstofregels door provincies roepen vragen op bij boeren. Het is goed dat het Rijk en de Provincies op één lijn zitten en er minder ruimte wordt afgenomen door provincies dan in oktober was aangekondigd. Maar er zijn nog steeds zaken die niet meegenomen worden in het nieuwe beleid – zoals de PAS-melders – of valkuilen als het gaat om emissiearme investeringen, volgens Robert Kamphuis van de Omgevingsadviseurs. De provincie Flevoland kondigt aan dat zij op maandag 16 december een informatieve bijeenkomst organiseren voor boeren en belangstellenden. Zij willen de betekenis van de nieuwe beleidsregels voor intern en extern salderen nader toelichten.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • kanaal

  nu maar hopen dat er echte rechters de zaak behandelen.

 • Zuperboer

  Waarschijnlijk wederom D33 rechtspraak

 • veldzicht

  Dat Mesdagfonds en stikstofclaim moeten ook nog eens goed uitleggen dat fossiele vervuiling wat er gewoon bijkomt heel wat anders is dan de korte kringloop uit de landbouw.Groene brandstof voor een vliegtuig en houtsnippers uit Canada in een biogascentrale is z.g. energie neutraal(laat me niet lachen) en als een koe of schaap gras en snijmais vreet en laat een paar scheten en poept mest is het de grootste vervuiling en moet onmiddellijk het mes in de veestapel.

 • egbert

  Recht wordt er niet gesproken ten gunste van de landbouw kanseloos uitspraak staat van te voren vast

 • Alco

  @Egbert. Moet je dan maar niets doen?

 • Henk.visscher

  Als de rechter niet uitspreekt dat die cijfers openbaar moeten worden, dan leven we ondertusen in een vreselijk land, heel het beleid is erop gebaseerd

 • kleine boer

  Het is toch al raar dat ze niet openbaar zijn dat zet toch al te denken....

 • Alco

  Trouwens. Klasse dat ze het doen.

 • Zuperboer

  @Alco; Maar we betalen er ook voor en we weten immers al jaren in deze sector dat wie betaalt degene is die bepaalt. Dus mensen neem het recht in eigen hand en steun Stikstofclaim.nl en de stichting Agrifacts. Van de zittende coalitie en oppositie hoeven we niet veel te verwachten, die gaan door met het verzwijgen en traineren.

 • agratax(1)

  Dit dossier begint te lijken op vliegveld Lelystad, waar de MER door een particulier wordt doorgespit en dan vol foute aannames blijkt te zitten. Laten we hopen dat de rechter op de hand van de Boeren is omdat het recht moet zegevieren.

 • farmerbn

  We moeten hopen op een rechter die binnenkort met pensioen gaat. Een jonge rechter vol ambitie die tegen de overheid uitspraak doet kan zijn ambities aan de boom hangen. Eigenlijk zou je direct naar een Europese rechter moeten kunnen gaan omdat het beleid ook Europees is. Ik heb meer vertrouwen in Europese rechters (onafhankelijk) dan in Nederlandse (lid van D66 en met een vegan dochter).

 • Kringloopboer

  @farmerbn .rechters oud of jong worden voor het leven benoemt en kunnen niet ontslagen of weg gepromoveerd worden .
  Dat is zo geregeld om de burger tegen het kapitaal of de overheid te beschermen .
  Dat vind ik een hele goede zaak .
  Maar als je daar van af wilt moet je flink rechts stemmen .

  Gr kringloopboer

 • koestal

  goede actie !

 • Tinus1

  Nou kringloopboer; zo is het wel bedoeld maar de werkelijk is toch anders! Ook rechters zijn mensen die door de linkse kerk ook (zeer) beïnvloed worden, waardoor ze zonder het te weten niet meer objectief zijn. Maar zo als, helaas, een groot gedeelte van de bevolking geindoctereerd door de groene gifkikkertjes.

 • Alco

  Kringloopboer. Ik denk dat je @farmerbn. niet snapt.

 • Kringloopboer

  Iedereen wordt beïnvloed door allerlei factoren jij en ik ook maar er zijn ook politici die vinden dat rechters ontslagen moeten kunnen worden als hun de uitspraak niet bevalt .
  En dat vind ik helemaal niks.
  En is om die reden al dat ik Nooit op die partij.n zal stemmen.
  Gr kringloopboer

 • Alco

  @Kringloopboer.
  Dat bedoelt farmerbn ook, maar zegt daarbij dat misschien een oudere rechter, die niet meer afhankelijk is nog wel recht durft te spreken.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.