Home

Nieuws 16 reacties

Massale acties van boeren en bouwers

De massale protestacties van boeren en bouwers hebben de hele dag tot veel files geleid. In grote delen van het land gingen boeren en bouwers de weg op, al of niet gevolgd door een wegblokkade met of zonder barbecue.

Vanuit alle uithoeken van Nederland – en zelfs België en Duitsland – trokken boeren met honderden trekkers, vrachtwagens en andere voertuigen naar hun doelwit. Dat doelwit was dit keer nogal divers: onder andere het Mediapark in Hilversum, het Malieveld, rechtbanken, provinciehuizen en olie- en chemiebedrijven werden geblokkeerd. Dat zorgde voor veel vertraging bij het openbaar vervoer en op de (snel)wegen, in de ochtend ruim 400 kilometer en buslijnen die geblokkeerd waren. Op de A1 bij De Lutte (Ov.) blokkeerden actievoerders de snelweg en hielden er een bbq.

De organisatie was wat rommelig door een ontbrekende leidende partij zoals op de landelijke actiedagen op 1 en 16 oktober, maar verder dan bekeuringen voor verkeersovertredingen kwam het niet. Ook hebben supermarkten geen hinder ondervonden in de bevoorrading ondanks er op sommige plekken boeren rondom dc’s en supermarkten cirkelden.

De actie op 18 december zou in eerste instantie georganiseerd worden door de Farmers Defence Force, maar zij trokken zich door opgelegde dwangsommen voor het blokkeren van distributiecentra en supermarkten volledig terug en lastten alle acties af.

Toch richtten een aantal boeren wat acties op dc’s en enkele supermarktketens (Brede, Tilburg en Haaksbergen).

Het verschil met de voorgaande landelijke acties is dat er dit keer geen leidende partij was. Wel riep actiegroep ‘Bouw in Verzet’ boeren – na terugtrekken van de FDF – op om zich aan te sluiten bij de landelijke langzaam-rij-acties. De acties zijn verder – op enkele tientallen bekeuringen door de politie na – ordelijk verlopen.

In Den Haag was het tamelijk rustig op de actiedag. Wel was er wat meer politie op de been en controleerde zij actievoerders die de binnenstad in wilden.

Op het plein voor de Tweede Kamer stond een eenzame demonstrant met een omgekeerde vlag: “Ze moeten van de boeren afblijven.” De pensionado steunt de actie van de boeren en de bouwers. “De jongens werken zo hard, ze krijgen het echt niet cadeau. Heel Nederland staat achter de boeren”, zegt hij.

In de politieke sferen uiten PvdD en GroenLinks hun ongenoegen over de trekkeracties. Zij spreken van een ‘trekkerstaat’ en willen een debat aanspannen over rechtsongelijkheid. Klimaatactivisten worden volgens hen door de politie afgevoerd, terwijl er naar de boeren wel geluisterd wordt. Ondanks steun van de ‘linkse partijen’, kreeg dit voorstel geen meerderheid.

In burgerlijk Nederland steunt bovendien meer dan de helft (ruim 55%) de boerenacties, zo blijkt uit een poll van rtv oost. Een krappe 24% vindt actievoeren oké, maar dat moet dan niet ten koste gaan van medeburgers. Bijna 21% vindt dat de boodschap nu wel duidelijk is.

Lees hier alle ontwikkelingen rondom het boerenprotest van woensdag 18 december.

Mede-auteur: Mariska Vermaas

Laatste reacties

 • veldzicht

  Dat P.v.d.Dieren en Gr. Links de pest hebben aan die boeren wisten we al lang.

 • Firma Vellenga

  We zagen/hoorden deze akkerbouwer in zijn eigen friese taal. Hij had een heel goed verhaal. Kwam wel binnen. Werd opgepakt in de media. en daar ging het vandaag om. We willen gehoord worden

 • januutgrunn

  Ik schaam mij voor mijn collega's. Ja we zijn gehoord maar het draag vlak onder de bevolking wordt alleen maar minder... Mij zie je niet op de snelweg!

 • vandenbrandcv1

  januutgrunn, de duitsers hebben al een beetje mee gedaan maar de franse boeren hadden ook mee moeten doen daar hebben ze verstand van snelwegen blokkeren. eigenlijk zitten alle boeren in de eeg, in de zelfde fianciele grootwinkelbedijvenpers.

 • RogierR

  De grootschalige veeteelt moet stoppen. Buiten we maar 25% in Nederland dit vlees zelf opeten, is het dierenleed ook ontzettend groot. Ik ben voorstander voor de kleine veehouderij die een eerlijke prijs voor zijn product krijgt. Grote veehouders die voor dumpprijzen(export) het vlees verkopen hebben voor mij geen sympathie.
  10 Euro voor een kilo vlees in de supermarkt is ook absurd.
  Het stikstofprobleem in ons land laten laten, terwijl we 75 % vleesexport hebben.,terwijl de kleine boeren eerlijk en humaan met dieren omgaan,gaat mij dit protest te ver.

 • Lvaneijk

  Rogier R.. als jij zorgt voor een eerlijke prijs dan zyn wy bereid om te krimpen.

 • HJ O R

  Rogier R.... Wat betreft RUNDVLEES zijn wij in Nederland netto IMPORTEREND.

 • jfvanbruchem1

  aan tafel gezeten met rutte ,een akkoord gesloten ,waar ben je dan noch mee bezig.

 • KFB

  Ik vond het prima gisteren. Druk is nodig om wat te bereiken.We hebben gezien wat ze nog probeerden na 1 oktober! Ben naar Arnhem geweest, fatsoenlijk protest, maar was liever naar een distributiecentrum gegaan. Niet blokkeren maar om ons te laten zien. Die rakkers zijn ook een grote oorzaak van onze moeilijke situatie. Zoals het gisteren in Een Vandaag werd verteld was helemaal goed! In eenvoudige taal en voorbeelden moet dat duidelijk worden gemaakt! Eigenaar van Jumbo Frits van Eerd lijkt precies op Rutte ; kan goed lullen en komt goed over in de media.. sponsort zo’n beetje alle sportploegen en Max Verstappen en op de halve Dakar Rally staat Jumbo.. dat geld harkt hij niet binnen met frisdrank of macaroni mix maar met schandalige marges op onze versprodukten!

 • Alco

  Hoewel ik er een hard hoofd in had dat het weleens totaal uit de klauwen kon lopen. Moet ik nu toch chappo zeggen.
  Er is weer aandacht aan ons probleem besteed.

 • KFB

  Ps. Mark van den Oever: je bent een held!
  Man van het jaar 2019!!!!

 • Bennie Stevelink

  Het valt op dat bij iedere volgende actie het niveau van de actie en het draagvlak onder de bevolking naar beneden gaat. Hoe lang kan men hier nog mee door gaan?

 • johan.vandegraaf

  He Bennie,dat draagvlak kalft nul af,jij praat dat dus naar beneden gister zijn alle acties een prima daad van uiting van ongenoegen geweest,zowel vlak vervuiling van milieu /prijsvorming en die stikstof/PFAS gekte !We hebben Mark gemist die vent die zijn nek uitstak ,en nu ff terug gesnoeid werd,Snoeien doet groeien !!!

 • kleine boer

  Johan en het is snel lente zodat alles weer uitschiet en er nieuwe oogst komt na het snoeien 👍👍

 • Alco

  Draagvlak onder de bevolking is belangrijk, maar scoort niet.
  Als we gisteren kerstkransjes bij de distributies uitgedeeld hadden, dan was het draagvlak misschien wel vergroot, maar de politiek had zich handenwrijvend verkneukelt.

 • husky

  Rogier.R zou mooi zijn als dit zou kunnen, maar waarom zijn de bedrijven ze groot moeten worden? om de opbrengstprijs niet evenredig stijgt met al de opgelegde eisen, dat is niet alleen in de landbouw maar overal, het kapitalisme maakt de wereld ziek, rijken rijker, arme armer.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.