Home

Nieuws 11 reacties

MOB: uitstoot moet helft lager

De totale uitstoot van stikstof in Nederland moet de helft omlaag.

Met die boodschap gaat Mobilization for the Environment, bekend van de stikstof-rechtszaak, donderdagavond 12 december naar premier Rutte en minister Schouten. De bewindslieden overleggen met negen natuurorganisaties.

Sociaal plan voor stoppende boeren

De MOB stelt dat de landbouw de stikstofuitstoot in tien jaar met de helft kan verminderen. Daarvoor is een sociaal plan nodig voor stoppende boeren, te maken door een speciale taskforce en een budget van jaarlijks € 1 – € 2 miljard. De industrie zou dit doel al in vijf jaar kunnen halen, evenals de bouw. Voor het verkeer wil MOB niet alleen snelheidsverlaging maar ook regulerende maatregelen als rekeningrijden. De MOB keert zich fel tegen de biomassacentrales. ‘Stop die trein zo snel mogelijk.’

Warme sanering veehouderij

Uit een eigen ‘voorstudie’ naar een warme sanering van de veehouderij en overgang naar natuurinclusieve landbouw conlcudeert de MOB dat de vermeden schade aan natuur, lkimaat en volksgezondheid groter kunnen zijn dan de kosten van saneren.

MOB-voorman Johan Vollenbroek. - Foto: ANP
MOB-voorman Johan Vollenbroek. - Foto: ANP

Geen spoedwet stikstof

De spoedwet stikstof is in de ogen van MOB niet nodig. ‘De in het kader van het PAS procederende drie partijen hebben nooit tegen woningbouw geprocedeerd. Voor bijvoorbeeld verbreding van de A27 zal de spoedwet geen soelaas bieden’, schrijft MOB-voorman Johan Vollenbroek in een brief aan de premier.

Extern salderen

Hij toont zich tegenstander van extern salderen, wat in zijn ogen neerkomt op ‘water naar de zee dragen’, en vindt de afroming van 30% ‘marginaal’ en pleit op inhouden van productierechten bij handel, wat volgens hem veel effectiever zou zijn.

Weinig effect voerspoor

Het voerspoor (ingrijpen in het ‘vreetmenu‘) zal weinig effect hebben, mede door het ‘flinterdunne’ draagvlak onder veehouders voor het aanpakken van het stikstofprobleem, aldus Vollenbroek.

Een pakket spoedmaatregelen zou de gemiddelde depositie terug moeten brengen van 1600 mol N/ha naar 1.000 mol in 2030.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • De MOB doet niks tegen die industrieën die veel stikstof uitstoten en geen NB vergunning hebben ,willen ze dat niet of mogen ze dat niet.De overheid heeft die bedrijven ook niet in beeld, vreemd bij een landelijke stikstofcrisis.

 • kuiken007

  we hebben ook nog last van zure regen als ik het hoofd van die vollenbroek zo bekijk☺
  verder maar geen woorden vuil maken aan deze zielige man!!!

 • Hilhorst100

  Ondertussen pvv grootste partij Nederland

 • Kringloopboer

  @kuiken007 zielig of niet met de uitspraak van de raad van state heeft ie heel Nederland in zijn greep .
  Gr kringloopboer

 • farmerbn

  Met zijn dreigementen is die man onderkoning van Nederland. Een verkeersongeval zou Rutte goed uitkomen.

 • haj146

  Tijd rekken collega's. We kunnen het af wachten op een gigantische crisis. Nederlanders zijn het spuugzat en links gaat gigantisch afgestraft worden.

 • koestal

  Schiphol,Shell en hoogovens hebben geen NB vergunning en gaan gewoon door,terwijl de bouw gedeeltelijk stil ligt. De bouw moet nu stikstofrechten bij de boeren weghalen.

 • De vraag is wie stelt hem en de andere bezwaar makers aansprakelijk voor alle schade die ze door hun handelen en selectieve uitspraken aanbrengen in dit land?

 • j.verstraten1

  Hij ontziet in ieder geval geen enkele stikstofbron, dat mag ook gezegd worden, volgens 'gelijke monniken, gelijke kappen'. Hij 'matst' de landbouw ( die mag er 10 jaar over doen) de emissie van industrie in 5 jaar halveren en rekeningrijden bij auto's ( want je kunt wel terug naar 100 maar als het autoverkeer blijft groeien levert dat ook niks op) en biomassa centrals dicht. Die gelijke behandeling zou bij veel boeren de nodige frustratie wegnemen.

 • Kringloopboer

  @j.verstraaten1 helemaal mee eens .
  Gr kringloopboer.

 • Alco

  En waaruit blijkt dat @Verstraten? "Gelijke monniken, gelijke kappen."
  Maar trouwens: De minister heeft het altijd over kringloop.
  De kringloop van landbouw is binnen het jaar. Er is zelfs nog meer opname dan uitstoot.
  Daarentegen is de kringloop van industrie ed. millenniums.
  Deze kun je niet met elkaar in één adem noemen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.