Home

Nieuws 16 reactieslaatste update:18 dec 2019

LNV: akkoord over stikstof met Landbouw Collectief

Het ministerie van landbouw (LNV) en het Landbouw Collectief hebben een akkoord bereikt over de aanpak van de stikstofproblematiek. Dat meldde landbouwminister Carola Schouten dinsdagavond 17 december. Ze deed dit tijdens de behandeling van de Spoedwet aanpak stikstof.

Maandagochtend zaten vertegenwoordigers van het Landbouw Collectief samen met minister Schouten en premier Mark Rutte aan het ontbijt in het Catshuis. Na afloop waren zowel Schouten als de voorzitter van het Collectief, Aalt Dijkhuizen, positief over het besprokene tijdens het ontbijt. Dijkhuizen zei een en ander te gaan voorleggen aan de aangesloten organisaties bij het Landbouw Collectief.

Inhoud afspraken nog niet bekend

In de loop van woensdag 18 december komt de minister in de met een brief aan de Tweede Kamer over de afspraken. Dan zal meer bekend worden over de inhoud van de afspraken.

Een goed ingewijde bron rond het kabinet meldde dat er goede afspraken zijn gemaakt tussen partijen met duidelijke uitgangspunten. Het Landbouw Collectief was niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens de Haagse bron kan op dit moment verder inhoudelijk nog niets naar buiten gebracht worden, omdat beide partijen het akkoord nog moeten ondertekenen. Ook dat zal waarschijnlijk woensdag 18 december plaatsvinden.

‘Afspraken kunnen druk van de ketel halen bij boeren’

Het ministerie van landbouw lijkt zeer content met de afspraken die zijn gesloten met het Landbouw Collectief. De afspraken zullen naar verwachting van een betrokkene bij de onderhandelingen de druk van de ketel kunnen halen bij boeren. Er zou sprake zijn van ‘een mooie deal’.

Voermaatregelen, beweiden en verdunnen drijfmest

Tijdens het debat in de Eerste Kamer zei landbouwminster Schouten al dat ze met het Landbouw Collectief afspraken heeft gemaakt dat voermaatregelen samenhangen met het beweiden en het verdunnen van drijfmest met water bij het uitrijden. De precieze voermaatregelen wil Schouten in overleg met het Collectief uitwerken.

Met Collectief zijn volgens ledenblad Nieuwe Oogst van LTO Nederland afspraken gemaakt dat er geen gedwongen opkoop of generieke krimp van de veestapel zal komen. Wel zou er afgesproken zijn dat er extra geld komt voor maatregelen die boeren moeten nemen.

Schouten kon tijdens het debat in de Eerste Kamer nog geen duidelijkheid geven over het innemen van varkens-, fosfaat- of pluimveerechten bij extern salderen. De minister zei dat dit juridisch ingewikkeld is en dat hier later een besluit over wordt genomen. Eerder deze week werd duidelijk dat dit punt bij coalitiepartijen ook gevoelig ligt.

‘Geen vergunningplicht beweiden en bemesten’

In het akkoord zou ook zijn opgenomen dat voor beweiden en bemesten geen vergunningplicht komt. Over dit onderwerp komt de Commissie Remkes nog dit jaar met een adviesrapport aan het kabinet. Daarnaast zal het Collectief nauw betrokken worden bij de regionale aanpak, om te voorkomen dat gebieden worden ‘leeggekocht’.

Schouten zei eerder al dat ze de wens van het Collectief om alle stikstofruimte die vrijkomt bij de landbouwmaatregelen alleen beschikbaar mag komen voor de landbouw, niet waar kan maken.

FDF: er is nog geen akkoord

Farmers Defence Force reageert dat de berichtgeving van Nieuwe Oogst niet klopt. De organisatie spreekt van onvolledige informatie die niet actueel is. FDF zegt dat er slechts een principe-akkoord is. “Een aantal voor FDF erg belangrijke zaken zijn nog niet uit onderhandeld en hierover bestaat zeker nog geen akkoord!”, laat het FDF-bestuur in een verklaring weten.

Het bestuur is zwaar teleurgesteld dat de afspraken in het Collectief zijn geschonden, nu er vroegtijdig informatie naar buiten zou zijn gebracht.

De laatste puntjes worden nog op de i gezet

POV-voorzitter Linda Janssen benadrukt eveneens dat er geen akkoord is. Ze verwijt het ministerie van landbouw bewust te framen dat er een akkoord zou zijn.

ZLTO laat weten dat het Landbouw Collectief dichtbij en deal is. “De laatste puntjes worden nog op de i gezet”, aldus ZLTO. De organisatie verwacht dat het collectief vandaag 18 december met een verklaring zal komen. “Voor (Z)LTO geldt dat acties morgen weinig zinvol lijken. Boeren die hier anders over denken adviseren wij de acties publieksvriendelijk te houden en het positieve sentiment onder burgers voor onze sector vast te houden”, aldus de verklaring van ZLTO.

Naar verwachting worden de details van het akkoord woensdag 18 december officieel bekendgemaakt.

Medeauteur: Mariska Vermaas

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Dat staat centraal in het webinar op 4 juni van Food&Agribusiness in samenwerking met AgruniekRijnvallei en Speerstra Feed Ingriedents over. Meld je gratis aan

Laatste reacties

 • koestal

  Ik geloof er niks van. Ik heb er geen vertrouwen in.

 • koestal

  De boer is weer slachtoffer.

 • koestal

  Het Ministerie van Landbouw lijkt zeer content met de afspraken,die heeft het zeker voor het zeggen,dan is het niet goed voor boeren. Het ministerie is altijd tegen boeren.

 • Zuperboer

  Eerst meten eerst dan weer verder. #Mesdag#UvA#Stikstofclaim.nl

 • J.W. de Kloet

  is belachelijk dat wij weer dingen gaan doen en industrie en luchtvaart hoor je niet. die gaan er straks met onze gecreëerde ruimte van door

 • boerderij12

  wat voor akkoord kan dat hier ook even op de boederijsite anders maar gelijk met trekker op straat

 • Renate

  Nepnieuws. Er is geen persbericht...

 • Oké dan

  <>

 • Snel

  net mail van POV gehad er is GEEN akkoord

 • bankivahoen

  De grote sanering veehouderij moet nog beginnen is zojuist gezegd bij nieuwsuur. Dit is pas de spoedwet, de boeren zijn compleet op het verkeerde been gezet.

 • Renate

  Nepnieuws! Bericht van FDF: geen akkoord!

 • Oké dan

  Dit is een stukje uit de mail van de POV

  Er is GEEN akkoord!
  Vanavond komen er berichten naar buiten dat er een akkoord zou zijn gesloten tussen het Landbouw Collectief en het LNV-ministerie. Dit is echter NIET juist! Afgelopen maandag vond er een constructief overleg plaats op het Catshuis, met onder andere premier Rutte, minister Schouten en vertegenwoordigers van het Landbouw Collectief. Partijen zijn hierbij nader tot elkaar gekomen. Er is een verslag gemaakt van de bijeenkomst. Dit verslag is de basis voor verdere uitwerking na de kerst. Het Landbouw Collectief heeft het ministerie van LNV vandaag laten weten dat er geen akkoord is, maar dat er een basis ligt voor verdere overleggen en uitwerkingen na het kerstreces. We hebben al stappen voorwaarts gezet, maar zijn er nog niet. Het Landbouw Collectief komt vanavond nog met een reactie naar buiten.

 • melkveehouder .

  Volgens bericht van FDF is er geen akkoord.

  Daarbovenop stelt FDF dat afspraken (door LTO/Nieuwe Oogst? ) geschonden zouden zijn over het naar buiten brengen van afspraken. Als dat waar is, dan is de bok echt vet!!

 • wmeulemanjr1

  Mooi fake nieuws dus, en lto werkt hier aan mee, mooie club

 • Calon speelt weer onder een hoedje met de ambtenaren van LNV ,wanneer stapt die man nou eens op.

 • GAJ VAN DEN BROEK

  Berichtgeving gewoon manipalatief.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.