Home

Nieuws 8 reacties

Kamer wil onderzoek naar Parkinson bij boeren

De Tweede Kamer wil laten onderzoeken of Parkinson en andere neurologische aandoeningen vaker voorkomen bij boeren en anderen die vanwege hun woonplaats of beroep veel in aanraking komen met gewasbeschermingsmiddelen.

De Kamer stemde voor een motie van Carla Dik-Faber van ChristenUnie. Op dit moment is er geen aparte monitoring van waar Parkinson in Nederland voorkomt. In Frankrijk komt de ziekte significant meer voor in gebieden waar veel met gewasbeschermingsmiddelen wordt gewerkt. Dik-Faber ziet dit als een serieuze indicatie dat er een verband is tussen de gewasbeschermingsmiddelen en het voorkomen van Parkinson. Ze vindt het van groot belang dat onomstotelijk vaststaat dat de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen niet schadelijk is voor de menselijke gezondheid.

Standaard onderdeel

Ook wil de Kamer dat landbouwminister Carola Schouten er in de EU op aandringt dat het onderzoek naar een verhoogd risico op Parkinson en andere neurologische aandoeningen bij het regelmatig in aanraking komen met gewasbeschermingsmiddelen standaard onderdeel wordt van de toelatings- en herbeoordelingsprocedure voor gewasbeschermingsmiddelen. Schouten heeft al aangegeven dat ze dit op de Europese agenda wil zetten.

Problematiek van omwonenden

De Gezondheidsraad komt volgend jaar met een advies in verband met de problematiek van omwonenden. Daar wordt de ziekte van Parkinson in meegenomen. Op basis van die uitkomsten zal gekeken worden of vervolgonderzoek naar de ziekte van Parkinson en andere neurologische aandoeningen nodig is.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Waarom moet er een onderzoek komen naar Gewasbescherming en zijn gevolgen voor de volksgezondheid? Ik denk dat bijna alle menselijke activiteiten een gevaar voor de Volksgezondheid in houden en daar wordt geen onderzoek naar gedaan of er wordt niets gedaan met de negatieve uitkomsten omdat het niet goed uitkomt bij de beleid makers en politici. Ik vrees dat de onderzoeken aangaan gebruik chemie in d elandbouw tot einde top opbrengsten zal leiden in Nederland (Europa??) en zonder prijsverhoging voor de boer vanwege onze handelsafspraken. Maar erger "Weg Mondiale Voedselzekerheid".

 • @1

  Als het uit komt knoeit de overheid zelf ook met de regelgeving,nu maar een onderzoek starten in IJmuiden?<>

 • Alco

  Kun je weleens groot gelijk in hebben @Agratax.
  "De slinkse manieren

 • tinusje

  Rutte heeft ook last van vergeetachtigheid....heeft ie ook eea gebruikt vroeger?

 • farmerbn

  Komt er ook een onderzoek naar muis-duimen bij ambtenaren en mobieltjes-gehoorschade bij zeepverkopers? Kunnen we direct met het verbod op gewasbeschermingsmiddelen ook de computermuis en de mobieltjes afschaffen. Want dat is natuurlijk de insteek. Maar je kunt het natuurlijk ook omdraaien en de overheid aansprakelijk stellen voor de letselschade of een regeling treffen dat boeren eerder AOW krijgen want boeren hebben die gewasbeschermingsmiddelen niet voor zichzelf gebruikt maar voor het algemene nut van voedselvoorziening. Boer als slachtoffer maar dan zal de politiek snel wegrennen. Hetzelfde als bij de chroomslachtoffers bij defensie.

 • pinkeltje

  Wordt er ook onderzocht hoe de gemiddelde leeftijd en de lichamelijke conditie van de bevolking zich de afgelopen 200 jaar heeft ontwikkeld? En pik dan desnoods de boeren er dan apart uit en zet dat maar eens naast elkaar. Schijnt trouwens dat er ook vaak mensen van de trap vallen en daar al of niet (blijvend) letsel aan overhouden. Dat pleit voor het uitfaseren van trappen en het verplicht stellen van een lift in welk gebouw dan ook!

 • famboenink@hetnet.nl

  boer wil onderzoek naar gelijke stikstofregels in europa
  en aanwijzen natura 2000 postzegeltjes

 • WJHDKremer

  Zeiken over gezondheid, maar tegelijkertijd wel verdovende middelen legaliseren. Zie discussie lachgas.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.