Home

Nieuws 8 reacties

Kamer stelt voorwaarden bij spoedwet stikstof

De Tweede Kamer behandelde woensdag 4 december de Tijdelijke noodwet stikstof van de PVV en de Spoedwet aanpak stikstof van het kabinet. De PVV-wet krijgt nauwelijks steun, de spoedwet haalt een meerderheid.

Het zit een groot deel van de Tweede Kamer niet lekker dat het kabinet in de spoedwet regels opstelt die boeren kunnen verplichten ingrediënten aan voer toe te voegen, of die verplichte gehalten aan bepaalde ingrediënten vaststellen.

Van verschillende kanten (VVD, CDA, SGP) kreeg landbouwminister Carola Schouten woensdag de opdracht van dergelijke voorschriften af te zien en in samenspraak met bijvoorbeeld het Landbouw Collectief te komen tot doelvoorschriften.

Spoedwet helpt woningbouw op gang

De Spoedwet aanpak stikstof van het kabinet moet ervoor zorgen dat de woningbouw op korte termijn weer op gang komt. Tegelijkertijd wordt in de wet geregeld dat voermaatregelen kunnen worden genomen en dat de maximumsnelheid naar beneden kan. Daarnaast kan een drempelwaarde worden ingevoerd. Die maakt het mogelijk om bepaalde activiteiten toe te staan, zonder dat er een Natuurbeschermingsvergunning voor nodig is. Tegelijk wordt met de wet een stikstofregistratie mogelijk gemaakt.

Kamermeerderheid voor spoedwet kabinet

De spoedwet krijgt een meerderheid in de Tweede Kamer. De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben weliswaar wijzigingsvoorstellen ingediend, maar zij ondersteunen de wet. Dat geldt ook voor 50Plus. SGP en PvdA twijfelen nog over steun, GroenLinks en Partij voor de Dieren lijken zich evenals PVV tegen de wet te keren.

Lees ook: Alleen PVV steunt PVV-wet stikstof

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Dat staat centraal in het webinar op 4 juni van Food&Agribusiness in samenwerking met AgruniekRijnvallei en Speerstra Feed Ingriedents over. Meld je gratis aan

Laatste reacties

 • Trot

  Kunt u het nog volgen ?

 • Prodriver

  Wat een zootje

 • tinusje

  bij mist niet uitvaren..............

 • Henk.visscher

  Die wet gaat het in de eerste kamer niet halen en dan?

 • Hilhorst100

  vliegveld lelystad in de problemen door valsheid in milieugeschrifte nu schiphol nog.

 • Maas1

  Bij het verhuren of verleasen van stikstof rechten brengt het de veehouderij tot grotere economische verbinding.
  Hoe een koe zorgt voor onderdak!

 • koestal

  En steeds maar weer nieuwe voorwaarden stellen.

 • koestal

  Op Lelystad en Schiphol dreigt een chaos,de goedkope vakantievluchten moeten door gaan.Vliegen is goedkoper dan d auto of de trein,kerosine zit geen belasting op,dan maar door de lucht.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.