Home

Nieuws 19 reacties

Farmers Defence Force kiest 18 december als actiedag

Op 18 december komen op verschillende plekken in Nederland groepen boeren in actie.

De Farmers Defence Force (FDF) kondigt de actie aan met ‘de hamsterweek is begonnen’.

Actie duurt hele dag

De actie zal minimaal de hele dag duren en kan eventueel verlengd worden. Boeren die willen deelnemen aan de actie, verzamelen zich in groepen van 50 personen met trekkers en eventueel caravans voor een mogelijke overnachting. Giertanks of ander materieel staat de actie-organisatie niet toe.

‘Keihard’ maar binnen de wet

Hoe de actie eruit komt te zien, maakt de organisatie pas op de actiedag zelf bekend. Wel wordt bij de aankondiging vermeld dat de acties niet op privéterrein zullen plaatsvinden en binnen de wet is. Wel benadrukt FDF dat de actie ‘keihard’ zal worden. Op de verzamelplaatsen worden boeren regionaal naar een locatie geleid, waar de actie zal plaatsvinden.

Supermarkten mogelijk doelwit

De aankondiging van een ‘hamsterweek’ suggereert dat supermarkten het doelwit zijn. Bestuurslid Jeroen van Maanen ziet dat eerdere speculaties over mogelijke locaties de spanning erin houdt. “Dus als bestuur houden we de locaties ook onder de pet.”

Lees verder onder de foto

FDF-voorman Mark van den Oever roept de boerenactievoerders op om massaal op te staan. - Foto's: ANP
FDF-voorman Mark van den Oever roept de boerenactievoerders op om massaal op te staan. - Foto's: ANP

FDF vraagt improvisatie van de boeren: ‘Houd rekening met eventueel langer verblijf indien onze actie niet meteen resultaat oplevert. Zorg ervoor dat elke groep beschikt over toiletvoorzieningen, eten en drinken en eventueel muziek om je te amuseren of/en een megafoon. Maak er wat moois van!’

Samenwerking met Stichting Bouw in Verzet

De organisatie werkt samen met Stichting Bouw in Verzet. De actie is gericht op enerzijds veranderend beleid op het gebied van stikstof, PFAS en klimaat, maar ook voor een beter verdienmodel voor de primaire producent. Geld dat voor de genoemde maatregelen gebruikt wordt, ziet FDF liever besteed aan economische activiteiten in de zorg, onderwijs, defensie en de eerder gepresenteerde plannen van het landbouwcollectief.

De oproep van voorzitter Mark van den Oever naar de boerenactievoerders, naar wie hij refereert als ‘strijders’, is om massaal op te staan: “Ze kunnen onze bedrijven afpakken, ons verdrijven van ons land, maar ze kunnen onze eer niet afnemen! We zullen strijden tot het einde en ver daarna!”

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Jaap Schuijtemaker

  Gebundelde onvrede ditmaal van primaire sectoren.
  Gaan we de gele hesjes achterna?
  Hopelijk geen franse toestanden.

 • k.a.schouten1

  We doen mee.

 • pinkeltje

  "Houd rekening met een langer verblijf als de actie niet meteen resultaat oplevert". Wat denken ze dan te bereiken? Dat de overheid met onmiddellijke ingang overstag gaat en boeren vanaf 18-12-2019 ongemoeid blijven?

 • lelyfarm

  nou houd U been er gestrekt in dames en heren. wij zijn al te lang op ieder front in de hoek gedreven Fosfaat rechten = staatskas vullen nu de NH3 rechten = minder dieren en boerderijen en ook weer de staatskas vullen. DEROGATIE chantage middel van de overheid om ons te laten reduceren op alle fronten. RFC is geïnfiltreerd door groene linkse niets nutten die samen met de beleidsmakers van SCHOUTEN ons langzaam maar constant de das om doen. En zo kunnen we nog even doorgaan met dingen die ook buiten de landbouw om schandalig beleid is gevoerd. #climate-change #veestapel halveren #natura2000 onzin #asbest daken #de regering doet toch wat ze zelf wilt

 • Maak het grote publiek dan ook goed duidelijk dat het helemaal niet om het stikstof gaat maar om de boer en zijn dieren van zijn plek te krijgen voor een andere invulling van het platteland van Nederland.Want waarom worden de bedrijven zonder NB vergunning op de industriegebieden niet aangepakt.Je hoort er niemand over, behalve de boeren, bij Jan Publiek is het totaal onbekend en de pers interesseert het niet of mogen er niet over schrijven.

 • <>

 • BewusteBurger

  Wees slim en richt u op de groepen waar de beslissingen worden genomen. De boeren hebben de burgers net zo hard nodig als andersom. Het loont zich om sympathie van voor de burger te behouden want dan blijft dat wederkeriger.

  De burger heeft haar eigen problemen. D3nk aan de woningnood, de leefbaarheid van de stad, onderwijs en vervoer.

  Ieder vind haar eigen problemen het belangrijkst. Zo de boeren, zo de burgers. Beiden hebben gelijk.

  Het is nooit de burger geweest die geen eerlijke prijs wil betalen voor producten. Net zoals de inkomens van de leraren, het aantal politieagenten, de bouwvergunningen en de werkdruk in de zorg niet bepaald worden door de burger. De goede wil van de burger is echter terug te zien in de sympathie voor de verschillende acties. Voedt die sympathie.

  Het zijn de vroegere corporaties, de politiek en de bonden die de belangen van de werknemers en ondernemers hebben ingeruild voor uitsluitend hogere winsten.

  Zo ook geldt het voor het stikstof vraagstuk. De politiek doet er alles aan om verdeeldheid te zaaien. "Verdeel en heers" komt niet zomaar uit de lucht vallen.

  Haal de kracht dus uit de samenwerking. Sta samen zij aan zij. Alleen dan komt duurzame verandering tot stand. Eenlingen redden het nooit. • Alco

  Geef een actie die wel succes heeft.

 • farmerbn

  Allemaal bullshit. Je kunt gerust actie voeren en de burgers tot last zijn. Stakende trein- en buschauffeurs zijn ook lastig. Als je staakt en niemand heeft er last van wordt je uitgelachen. Boeren moeten goed uitleggen aan de burgers dat de overheid legale stikstofruimte bij de boeren willen weghalen om ze aan bedrijven te geven die nu illegaal stikstof uitstoten. Bij goede uitleg begrijpen de burgers dat staken echt wel. Burgers die dat niet willen begrijpen moeten hun latente slaapkamers ter beschikking stellen aan woningzoekenden. Gratis hè.

 • Hollandse stal

  Actie is goed, maar jaag de burgers niet tegen je in het harnas.... doe iets leuks... geen bv gratis melk, eieren of aardappelen weg .....

 • Kelholt

  @Hollandse stal We geven al jaren de melk, eieren en aardappelen (bijna) gratis weg. Kijk wat ons dat gebracht heeft.

 • Remco1980

  Gewoon keihard door. Volgende keer nog harder... En zo gaan we verder.... lange adem! #fdf

 • Zundapp

  Ik vind het geen goede keuze om de burgers hier bij te betrekken. Een betere optie is 20 mei 2020 de wegen naar Zandvoort afsluiten. Want daar mag alles doorgaan.
  Jullie hebben nu de simpatie van de burgers met de volgende actie zou dat wel eens kunnen veranderen.

 • koestal

  Elke week hamsteren bij Appie ,kijk ,maar in de reclamefolder.

 • koestal

  Geef de overheid en Schouten maar de schuld van de overlast,die vragen er om.

 • Het is jammer dat we actie moeten voeren ,maar zo lang het kabinet het beleid van de linkse partijen uitvoert kunnen we helaas niet anders.

 • Wytze

  Keiholt, jullie geven de melk zelf weg aan je eigen coöperatie, de kippen en eieren zijn vaak niet eens van jullie zelf. Ga bij deze tussenhandel voor de deur staan lijkt mij.

 • Kelholt

  Daar heb je een punt @Wytze Alleen zegt de coöperatie dat ze niet tegen de inkoopkartels van de supermarkt op kunnen en vervolgens zeggen de supermarkten dat de consumenten niet meer geld over hebben voor bio- of andere producten met meerkosten voor de boer. De bio- of beter leven markt is maar zeer beperkt.
  Dus zo komen we toch weer bij de burger (consument) uit en misschien wordt ie daarom wel even de dupe van de actie.

 • Maas1

  Ik als boer doe ook mijn boodschappen in de supermarkt en ben dan ook consument.Als consument betaal ook ik behoorlijk en genoeg voor een product. Het gegeven is de boer zit aan de laatste tit. De hogere lagen dicteren hoe de boeren moeten produceren,op zich zou dat nog enigsinds redelijk zijn er van uit gaande dat zij de "markt" overzien. Voor welke markt ook het is allemaal een race naar de bodem voor de laatste tit ( boer) Het systeem werkt niet meer het werkt tegen ons en dat moet veranderen.De verwachting is dat in 2020 de landbouw op 0 % groei of economische krimp zal uit komen. De race naar negatieve perspectief wordt ingezet mede mogelijk gemaakt door de hogere lagen en diepe zakken.Hartelijk dank voor het verlies en de leegloop van het platteland. De aanbiding van de mammon,walgelijk systeem. Meer segment is meer marge in diepe zakken!

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.