Home

Nieuws 36 reacties

FDF wil weer acties organiseren

Farmers Defence Force pakt haar taken als actieorganisatie weer op.

Dat laat voorzitter Mark van den Oever weten via de reguliere communicatiekanalen. FDF ziet dat actievoeren mogelijk is, zonder het risico te lopen op dwangsommen, als de boeren wegblijven van distributiecentra en supermarkten.

Nieuwe acties

De organisatie bedankt de boeren die woensdag alsnog de weg op gingen met trekkers voor hun inzet en ziet dat de boeren ‘duidelijke statements’ hebben gemaakt. Concrete plannen voor acties zijn er nog niet, maar Van den Oever peilt de stemming onder de boeren in de besloten Facebook-groep om tussen kerst en nieuwjaar ‘het strijdtoneel’ te betreden. Bijna 4.000 leden hebben aangegeven dit wel te zien zitten, 450 anderen zijn het daar niet mee eens.

Plek aan onderhandelingstafels

Binnenkort gaat FDF met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) in gesprek over de prijsvorming. FDF hekelt dat er pogingen worden gedaan om ‘onze positie aan de onderhandelingstafel af te nemen’. Hiermee duidt de actiegroep op de gisteravond aangenomen motie. De Kamer vindt dat er geen plek is voor mensen die de holocaust bagatelliseren, aan de onderhandelingstafels bij ministeries. FDF laat zich hierdoor niet afschrikken, ze zien het als teken dat de actievoerende boeren op deze manier te sterk worden.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • kleine boer

  super gas erop houden nou

 • Jaap39

  Gezien het onderzoek van Geelen Consultancy kan FDF vol gas doorgaan.

 • boerkebrabant

  mark, ga het gevecht eens aan met de bedrijven die geen vergunning hebben om n te mogen uit stoten, zorg dat er handhavingsverzoeken komen, . misschien samen met het messdag zuivelfonds optreden, enkele maanden geleden is er een delegatie naar het rivm geweest, daar staat op film, dat alles wat n uitstoot mee tels, zelfs de huisdieren, ik denk dat ze hebben zitten jokken.
  de regering weet dat ze fout zitten. als je zeker bent van je zaak, ga reclame tijd op prime time inhuren, en vertel aan heel nederland de waarheid, nu effe geen blokkades, ik ben het in ieder geval effe moe, ben er telkens bij geweest, maar nu effe niet, concentreer je nu op onwaarheden en open de beerput

 • farmerbn

  Burgers weten inderdaad niet dat alleen de boeren de vergunningen op orde hebben. Laat zien dat er veel overige bedrijven zijn die N uitstoten en illegaal handelen. De boeren staan sterk, de bouwers en industrie niet. In plaats van de boeren hard aan te pakken horen ze eigenlijk op de blote knieen de boeren te smeken voor hulp. Geef dat aan de onwetende burger aan.

 • Gebageit

  Je moet er zeker druk er op houden, maar er zijn ook anderen manieren voor , ik denk dat we alleen bij de politiek en de media op de stoep met de trekker moeten gaan staan en bij de rest weg moeten blijven, als de burgers er geen last van hebben ,blijven ze achter ons staan en blijft het ook zuiver waar het ons om te doen is!! Als we een soort gele hesjes worden gaat het de verkeerde kant op!

 • melkveehouder .

  @boerkebrabant. Het breekijzer van handhavingsverzoeken niet te vroeg inzetten. Laat de overheid eerst de maatregelen, en vooral de motivatie hiertoe, in beton gieten. Dan kun je deze motiveringen gebruiken in de handhavingsverzoeken. Tevens voorkom je dat motiveringen in handhavingsverzoeken niet tégen de agrarische sector worden gebruikt.

 • Maas1

  Voor mij als boer begin ik wel genuanceerder naar dergelijke acties te kijken,het begint er op te lijken dat de trekker op de snelweg een doel op zich lijkt te worden. De laatste acties daar sta ik niet achter als er een "concept overeenkomst" ligt met het min van LNV en het Landbouw Collectief waar heel agrarische Nederland bij betrokken is had je een groter statement gemaakt als je de trekker had thuis gelaten, de vlag had omgedraaid en had uitgehangen. Ik denk dat het geen goed doet in de onderhandelingen om je zo op te stellen. Dat je druk op de ketel wilt houden prima, maar daar heb je niet altijd een trekker voor nodig.

 • gjh

  ja prima zeg maar wat we gaan doen.

 • wruiten

  nu even genoeg

 • Attie

  Inderdaad nu even genoeg, veel jeugdige boerke's nog trouwens..🤔

 • Henk.visscher

  Voorlopig niet meer de snelweg op, want als we dat teveel doen, kun je erop wachten dat er een verbod komt, stikstofverhaal nu eerst onderhandelen , actie,s voor betere prijzen en consumenten duidelijk maken , hoeveel de tussenhandel eraan verdiend , ben ik wel voor maar dan samen met de omliggende landen en nogmaals dan niet over de snelweg.

  Wel bedankt voor alle actie,s tot nu toe

 • @1

  Even rust in de tent en de media bestoken met het echte verhaal van de NB vergunningen van de industrie die er niet is of nauwelijks .Het gedoogbeleid van de overheid om onder de 10.000 kg uitstoot geen vergunning aan te moeten aanvragen,wat weer niet voor de agrarische sector telt,op die manier kweek je nu meer goodwill dan nog weer een blokkade .

 • melkveebedrijfvanessen

  Uitkijken dat actievoeren een middel blijft en geen doel.

 • Mark fantastisch wat je tot nu toe allemaal bereikt hebt.
  Ik ben het met de vorige reacties eens, nu even rust in de tent.
  We hebben de beste voorzitter die je maar wensen kan in het landbouw collectief, laat die nu eerst maar uitonderhandelen en als dat niet lukt dan staan we er weer!

 • wiljo

  En Frans Timmermans zegt letterlijk: "Boeren die vast blijven houden aan oude systeem zullen niet OVERLEVEN."
  Als ik dit letterlijk lees, voorspelt Timmermans dat boeren uitgemoord zullen worden. En dat heeft natuurlijk niets met holocaust te maken.

 • hillenberg

  De heer M.v.d. Oever moet met onmiddelijke ingang als voorman worden vervangen, want zijn "zeer domme " uitspraken zullen hem altijd blijven achtervolgen.
  Ik steun volledig de doelstelling dat de druk op de ketel moet blijven.
  Ik hoop dat FDF ook kennis heeft genomen dat er vandaag weer een zeer dubieuze uitspraak van de hoge raad is geweest.
  Er zijn inmiddels in ons land een groot aantal splintergroeperingen die veel te veel invloed krijgen op de opinievorming.
  Mijn advies aan de FDF is de pijlen te gaan richten op deze minderheidsgroepen die zelfs in sommige gevallen ook nog gesponsord worden door de overheid.
  Hoe krom wil je het hebben.

 • vwv

  Fdf heeft ons boeren weer op de kaart gezet! Super en hulde daarvoor....alleen nu voorlopig de trekkers in de schuur laten en pas op de plaats. En de onderhandelingen afwachten. Burgers staan achter ons maar als we te vaak gaan gaan we dat krediet weer vlug verspelen dat hoor je al links en rechts. Zei zijn wel tenslotte degene die onze producten kopen vergeet dat niet. En hun stem hebben we ook nodig zodra de verkiezingen weer voor de deur staan. Want elke stem links is er 1 teveel

 • Kringloopboer

  @ wiljo dat bedoelt Timmermans niet je moet boer niet lezen als persoon maar als bedrijf

 • kanaal

  timmermans heeft marx gelezen.

 • mtseshuis

  Even pas op de plaats, er is meer te doen dan met de trekker op pad... FDF, Mark, super gedaan allemaal!

 • piethermus1

  Zonder Actie bestaat Mark niet. Wil hij in beeld blijven, dan heeft hij constante actie nodig.

 • Kaiser

  Een reisje naar de Kamer van Koophandel zou ook niet misstaan. Sinds boeren ingeschreven staan bij de KvK zijn ze formeel ondernemer. En volgens de voorschriften van de KvK is iedere ondernemer verplicht om binnen 30 dagen een factuur naar de afnemer te sturen voor geleverde goederen en/of diensten. In de landbouw is het de afnemer die de factuur schrijft en daardoor niet in lijn met de voorschriften van de KvK. FDF kan de KvK wel even polsen waarom factureren in de landbouw afwijkt van de voorschriften van KvK. Facturen heeft heel veel effect op de prijsvorming. Eerst maar eens achterhalen hoe het zit, zien we dan wel verder.

 • bori

  Even rustig aan.Eerst even overleg zowel met de Minister als met het CBL. Is het al bekend wanneer die overleggen plaats vinden ?Hoor het graag .FDF en alle andere jullie zijn goed bezig !

 • R. B.

  We kunnen de importeur van het Oekraïense vlees ook wel een weekje blokkeren.
  En dan alleen de aanvoer van vlees uit NL doorgang verlenen.
  Nu doorzetten is belangrijk want het wordt in enkele media nu nog afgedaan als even stoom afblazen.
  Voor de voorjaars werkzaamheden moeten we als landbouw genoeg dingen geregeld hebben.
  Regeren is vooruit zien hebben we vroeger op school geleerd maar hier in NL is het een kwestie van dweilen met de kraan open.

 • melkveehouder .

  @piethermus1. Als dat een sneer is, dan vind ik dit niet netjes van je. Hij die zonder zonde is werpe de eerste steen, om maar even in het gedachtengoed van de partij van onze Minister te blijven. Zonder FDF waren we al geofferd geweest!

  En ben je vergeten dat FDF is ontstaan omdat Grapperhaus van het CDA die boer in Boxtel in de kou liet staan toen hij door de dierenactivisten belaagd werd. Daar kun je toch alleen maar respect voor hebben!

 • maisland

  voor iedere 3 koeien hebben we 1 vliegtuig in de lucht, we hebben in Nederland 1,6 miljoen koeien en 540000 vliegbewegingen volgens het RIVM stoot de veestapel 88 keer meer stikstof uit dan het vliegverkeer ,dus 3 koeien vervuilen volgens het Rivm 88 keer meer dan een vliegtuig een jumbojet waar minstens 80 ton kerosine in gaat. dit gelooft toch niemand, laten we dit onwaarheden zoveel mogelijk in het nieuws brengen is misschien beter dan weer met de trekker de snelweg op

 • piethermus1

  @melkveehouder. Het is meer dan een sneer. Het is een na-denker. Elke groep en organisatie heeft kritiek nodig. Dat geldt voor LTO, maar ook voor FDF. Dat geldt dus ook voor Mark van den Oever, net zo goed als voor Marc Calon. LTO is divers en FDF bestaat uit meer personen dan alleen uit Mark van den Oever. Hij is het militante beeld, waarbij lijkt dat hij maar 2 standen heeft; AAN of UIT. En als hij op stand AAN staat, kan het niet anders dan intussen, over de top. Daarmee maakt FDF en hijzelf ondertussen wel deels een karikatuur van hem en zichzelf. Dat is dus een trucje. Dat kennen we eigenlijk nou onderhand wel. Blijft dat succesvol of wordt het een plaat die blijft hangen? Dus moet FDF serieus kijken naar wat ze wanneer doet. Ik weet wel dat sommigen het nooit te dol is intussen. Maar is dat altijd wel effectief? Is altijd alles effectief?

  En de ontstaansgeschiedenis van FDF is een logische na de 13e mei. Op 13 mei speelden tal van lokale mensen van ZLTO ook een goeie rol bijvoorbeeld rond die stal. Dat wordt te makkelijk vergeten. De ontstaansgeschiedenis van FDF is bekend. FDF heeft een nuttige rol of misschien een nuttige rol gehad. In mijn ogen kan FDF nog steeds nuttig zijn en nuttig blijven. Maar effe zelfreflectie is soms wel even nodig. Er zit wel een bepaald vernuft in hoe ze soms, niet altijd, opereren. Op lokaal niveau kan ik gewoon naar de ambtenaar en wethouder.... als (Z)LTO-er. Ook dat is nodig en nuttig.

 • jan4072

  @maisland. Je vergeet dat bij vliegtuigen alleen tot 900meter hoogte wordt gemeten. hoger telt uitstoot niet mee terwijl de opwarming van de aarde hoofdzakelijk veroorzaakt wordt door de hoger gelegen damp lagen. Elke dag vliegen er een paar duizend vliegtuigen heen en weer tussen de VS en de EU en hoofdzakelijk over ijsland en Groenland. Het is dus gewoon logisch dat daar juist de poolkamp en de gletsjers het meeste smelten. Gaat de politiek hier in NL een paar oude koeien liggen melken. In Duitsland is de snelheid op de rijkswegen verhoogd van 90 naar 100km/uur. Waarom is het daar geen probleem?

 • melkveehouder .

  @Piethermus. Prima, voor een na-denker sta ik altijd open. Het militante beeld wat Mark uitstraalt heeft er wel voor gezorgd dat het nu eindelijk is door gedruppeld dat het nu genoeg is geweest en het menens is. Niemand twijfelt er nog aan dat er geen houden meer aan is als de boeren nu bij de neus genomen worden.

  En vergeet ook even niet dat van Mark en Bart binnen enkele weken wordt verwacht waar LTO al decennia de tijd voor heeft gehad. Met het verschil dat Mark en Bart dingen voor elkaar krijgen waar de overheid eigenlijk niet aan wilde. En natuurlijk kun je als ZLTO’er overal binnen stappen. Maar wees eerlijk: vaak omdat ze naar de pijpen van de overheid dansen en boodschapper spelen. Het is niet voor niet dat je bij afslankingen in het personeelsbestand bij de regionale afdelingen ziet dat deze mensen vaak een nieuwe baan vinden bij de Provincies en Waterschappen.

 • Mbmb

  Kritiek leveren op Mark is makkelijk he? Ik verdenk degenen die dit doen ervan dat ze zelf tot de LTO elite behoren die met scheve ogen kijken naar wat de FDF én agractie in een paar maanden tijd bereikt hebben, daar waar LTO al vele jaren niets meer lukte. FDF heeft een gezicht gegeven aan enorm veel boeren die inzien dat als er nu niets gebeurt we nog meer in de hoek getrapt zullen worden, geëlimineerd eigenlijk. Zie nu eens in dat dat actie, hardere actie de enige manier is om te laten horen dat het genoeg is en dat we het niet meer pikken. En denk ook niet dat we nu kunnen rusten. Men wacht erop dat de boertjes weer terug zijn in hun hok en we weer rustig verder kunnen gaan met het verzinnen van killing maatregelen. De toekomst eist dat we veel alerter blijven, vasthoudend en op een heel andere manier tegenover het ministerie blijven staan, eensgezind!

 • Alco

  Mark zei: Er wordt tegen ons een hetze gevoerd en historische besef van 75 jaar geleden leert ons waar dat toe kan lijden.
  Dat is heel iets anders dan wat velen er van willen maken.
  Ouwehand, Roos en Youp hebben het over dat onze stallen concentratiekampen zijn en wij boeren kampbeulen. Dat is niet te tolereren.

 • mtseshuis

  Precies Alco, zo is het. Maar ik kan me ook volledig in de redenatie van Piet Hermus vinden. Ik denk dat FDF wel een blijvertje kan zijn, al was het alleen al om LTO, afnemende industrie en overheid scherp te houden...
  Eerst dit stikstofdebacle en gebrek aan respect voor de boeren tot een goed einde brengen...
  Ook zullen we echter toch veel meer aan een stukje promotie moeten doen..

 • Gerrit Lammertink

  Ff geen acties voeren Mark!!
  Vooral zorgen dat de critici op je verkeerd uitgelegde uitspraken in hun eigen zwaard !
  Je had het in die woorden bij het rechte eind maar de een mag het paard stelen en de ander mag nog niet eens over het hek kijken!

 • Maas1

  @Alco het heeft een referentiekader een verwerpelijke toonzetting. Zo zijn er ook uitlatingen gedaan als: civil war, ik kan er niet bij waarom er zo'n agressieve ondertoon in door moet klinken. Als je de verantwoording neemt in demonstraties moet je eerst nadenken ook door de emoties heen, tenzij je een ander doel hebt.

 • husky

  Persoonlijk vindt ik ook pas op de plaats, lijkt me beter om bij supermarkten flayers uit te delen met goede uitleg waarom het gaat, als al die duizende boeren dat overal doen dan krijg je de burger achter je, laat de grote trekker thuis maar neem symbolisch een traptractor mee, verder neem ik mijn petje af wat Mark heeft teweeg gebracht.

 • EL

  Folders en flyers komen onder in de tas terecht,en zie je nooit meer terug! Een barbecue vol vlees en aan mensen uitdelen in de winkel straat helpt beter!

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.