Home

Nieuws 21 reacties

FDF: in 2020 acties met trekkers en via de rechter

Farmers Defence Force (FDF) zet het komende jaar in op verschillende actiedoelen. Nieuwe trekkeracties zijn ‘waarschijnlijk’, schrijft het bestuur in een bericht dat verspreid is onder de achterban.

FDF mikt op vier doelen. Bovenaan staat één landelijk beleid, zodat er geen ‘discriminatie ontstaat tussen provincies’. Trekkeracties zijn te verwachten tegen de meest vervuilende bedrijven zonder vergunning.

Inzage in gegevens RIVM

Inzage in gegevens van het RIVM blijft op landelijk niveau een belangrijk punt voor FDF. ‘Afhankelijk daarvan gaan we verder met het gesprek met LNV’. Samenwerking sluit de actiegroep niet uit, maar wel onder de ‘vurige voorwaarde dat er meer geld naar het boerenerf moet’.

Het bestuur roept de achterban op de trekker ‘maar vast door te smeren’, om samen met andere Europese boeren naar Brussel te gaan om actie te voeren tegen de Green Deal van Eurocommissaris Frans Timmermans. Samenwerking met Duitse boeren is er al.

Handhavingsverzoeken indienen

FDF haalt ook het juridische wapen uit de kast. De actiegroep gaat handhavingsverzoeken indienen om bedrijven die geen NB-vergunning hebben maar wel stikstof uitstoten aan te pakken. Uitstoot verminderen of stilleggen is het doel. Het FDF-bestuur spreekt van een ‘mega-handhavingsverzoek’, tegen een grote groep bedrijven tegelijk. Heel concreet is dit nog niet, de actiegroep zoekt nog een pro deo advocatenkantoor voor deze klus.

‘Hard strijden’ en ‘feestje vieren’ De brief is strijdlustig van toon maar roept ook op ‘af en toe een feestje te vieren’, want ‘hard strijden en hard bier drinken gaan hand in hand’.

Het bestuur van FDF bestaat nu uit zes personen, ondersteund door 25 regiobeheerders en ‘een aantal’ medewerkers voor multimedia.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • piethermus1

  FDF gaat Vollenbroek nadoen. (Maar dan niet generiek).

  Gaat FDF nou met de trekker naar de rechtbank?

 • boerkebrabant

  handhavingsverzoeken en de beerput openen, dan denk ik dat kabinet jette wel zal vallen

 • ptheunis501

  Zet hem op, haal die hele linkse/ milieu beerput maar eens goed los , mijn zegen heb je

 • gjh

  super goeie zaak laat dat vieze linkse zooitje maar eens een poepie ruiken. Wanneer gaan we weer ? De viespeuken

 • René de jong

  Handhaving IN de Natura 2000 moet op nummer één staan.

  Laat de TBO's maar eens aantonen dat hun activiteiten geen nadelige effecten hebben op de instandhouding van deze gebieden.
  Geheel volgens de EU richtlijn én de Wnb zijn zij dit ook nog eens verplicht !!

  Dan kan wel eens blijken dat het beheer zelf mede oorzaak is van achteruitgang van meerdere N2K gebieden.
  Als voorbeeld is het aanleggen van moerasgebied of het graven van poelen in Natura 2000 Rottige Meenthe & Brandemeer, is dit allemaal vergund of alleen o.b.v. PAS <>

  Wonderlijk dat in deze PAS rapportage vrijwel uitsluitend naar stikstofdepositie wordt gekeken, alsof het beheer er niet toe doet.
  De veenmosrietlanden bijvoorbeeld, deze zul je toch echt moeten maaien ieder jaar.
  Of de "gevoelige" Blauwgraslanden (3,2 ha.) is deze wel zo gevoelig ?? immers in het gebied Binnenveld gaan deze van C naar A in de hoogste NH3 concentratie (12,7) van Nederland.
  En dit terwijl de concentratie NH3 rondom dit gebied schommelt rond de helft (6 ugl/m).

 • Alco

  Ga ook eens doorlichten waarom het PAS afgeschoten is.
  Er werd niet aan de voorwaarden voldaan werd gesteld.
  Maar komt dit ook door cijfers van het RIVM?

 • René de jong

  >>>>>vervolg
  Of H4010 Vochtige Heide volgens de rapportage 100% overbelast NIET zo best !!
  Maar waar hebben we het over; jawel 1.000 meter van deze natte prut.
  Van Klasse B naar C maar komt dit wel door de depositie ??? is het wellicht het waterbeheer ??? of de graafwerkzaamheden t.b.v. uitbreiding petgaten.

  Het grootste deel van dit 1.369 hectare grote gebied is de veenmosrietlanden met 170 ha. en daarna de Hoogveenbossen met 35 ha. van deze habitatypen is beheer (maaien) en waterbeheer het belangrijkste.
  De overige habitattypen zijn samen zo'n 22 hectare dus dan zal de rest (1.142 ha.) wel gewoon grasland of water zijn.
  En kwamen hier ook in de winter enkele Ganzen langs ????

  Kortom beheer is (ook) hier een grotere speler dan de mogelijke stikstofdepositie.
  vr gr René

 • veldzicht

  Het werd echt hoog tijd dat die milieu en natuur-beerput eens werd open getrokken.Honderden miljoenen zijn er verbrast aan allerlei dubieuze projecten waar nooit of te nimmer ook maar iets van terecht is gekomen.Vooral linkse partijen willen zich profileren als groen en voor het milieu,dus alles waar milieu of natuur voor staat en tegen de boeren dan maakt het niet uit wat het kost maar door gaan zal, het hoe onzinnig.

 • Peerke1

  En maar dikke salarissen opstrijken door Ambtenaren onder het mom van De Natuur beschermen en toch niks uitvoeren. Alleen achter bureau zitten.

 • johan.vandegraaf

  Hier mopper ik graag,maar met FDF ben ik bar in mijn sas en denk ik vele boeren met mij eindelijk is een partij die ons helpt,want vele boeren wisten niet meer hoe het verder moest,nou we gaan verder met een goede club,heel hartelijk bedankt FDF en iedereen die hiervoor dag en nacht in de weer is !!

 • kleine boer

  FDF 👍👍

 • Mbmb

  Kijk, de MOB en Werkgroep De Peel en veel andere clubs procederen al jaren alles plat en je ziet wat ervan komt. Het is niet het eerste middel wat boeren zullen gebruiken maar het moet eenvoudigweg wel. Beter offensief aanpakken en de pijlers te richten op alle industrie die vast en zeker geen NB vergunning heeft dat zelf weer aan de beurt te zijn. Kan ook alleen maar collectief want een individuele boer is veel te kwetsbaar. Mijn steun hebben ze.

 • Remco1980

  Gas erop en door totdat deze stikstof waanzin van tafel is. Echt een grote grap dit. Net als het complete klimaatbeleid van Timmermans. Wetenschappers die niet gehoord worden, natuurgebieden die het fantastisch doen en de agri economie als ruggengraat van nl en agri kennis voor daar buiten vanuit nl.

 • melkveehouder .

  FDF heeft (met de geplande handhavingsverzoeken) héél goed begrepen waar de achillespees van de overheid zit. Deze overheid gaat daarom nog peentjes zweten als ze de boeren een loer draaien.

  Geweldig hoe de strijdbijl tegen dit onrecht wordt opgepakt!


 • veldzicht

  Alleen jammer dat in bijna alle kranten en andere media heel anders wordt gepraat als hier op de site.Daar is wel de hele natuur kommer en kwel en moeten de boeren aangepakt worden met hun vervuilende activiteiten.Dus wie zal uiteindelijk als winnaar uit de bus komen,ik weet het nog niet maar met niks doen weet je zeker dat je kop er af gaat.

 • melkveehouder .

  @veldzicht. Juist daarom zijn de geplande acties goed. In de rechtszaal van het bestuursrecht tellen alleen juridische (Europese) argumenten en geen emoties!

 • veldzicht

  Als er dan maar geen D66 rechter zit,dan ben je nog verloren@melkveehouder.

 • Jaap Schuijtemaker

  Handhavingsverzoeken kunnen ook tegen ons gebruikt worden.
  Het lijkt ons dus geen slimme actie van fdf.

 • wit00532

  In principe goede zaak, maar we moeten de bron aanpakken. Zie hieronder een verhaal van mij en een column van Annemarie van Gaal.
  Goed vertaald zoals het lijkt of is,Annemarie.
  Als dit zo doorgaat belanden we in een complete volksopstand.
  De regering vertegenwoordigd onze belangen zeer slecht naar de EU. De EU daarentegen bemoeit zich veels te veel met dingen wat in elk land apart bekeken zou moeten worden, maar belangrijke dingen die wel voor elk land zou moeten gelden, wordt niks mee gedaan.
  De EU kan zo mooi zijn, maar niet op deze manier.
  Jammer dat Engeland de ballen niet had om te zeggen hoe ze wel bij de EU zouden willen blijven, maar misschien is hun keuze wel het beste .
  Column Annemarie van Gaal uit de krant;
  30 DECEMBER 2019

  2020: HET JAAR VAN VERTROUWEN

  Nog één dag en dan gaan we het nieuwe jaar in. Als ik een wens voor het nieuwe jaar mag doen, dan wens ik dat er meer vertrouwen komt tussen de politici en de rest van de samenleving. Ik hoop dat wij als burgers in 2020 de politici weer kunnen vertrouwen en dat omgekeerd de politici ons, de inwoners van dit land, meer gaan vertrouwen.
  Ik denk dat politici


  Ivm grote van het bericht is de hele column te lezen op de Facebook pagina van Annemarie van Gaal.

 • piet 5162

  De beste wensen FDF voor 2020
  In de rechtbank kom je echt voor verrassingen te staan een omgevingsdienst van de Gemeente die daar glashard zit te liegen en de boel te verdraaien,Zie tegen zo n overheid maar op te boksen.Ik hoop dat jullie het redden

 • melkveehouder .

  @Jaap. Waarom zou dat tegen ons gebruikt kunnen worden? Ik denk niet dat je snapt hoe het precies werkt. Maar ik zou me niet te veel zorgen maken, die krijgt de overheid wel.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.