Home

Nieuws 23 reacties

‘Ecologen onder druk gezet om PAS te redden’

Ecologen voelden zich vijf jaar geleden onder druk gezet om hun oordeel over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in gunstige zin bij te stellen.

Dat blijkt uit een reconstructie van NRC Handelsblad.

De krant heeft gesproken met dertien ecologen, belangenbehartigers, oud-politici, oud-bewindslieden en ambtenaren om een reconstructie te maken van de totstandkoming van het programma aanpak stikstof.

In de gebiedsanalyses die gemaakt moesten worden bij de ruim 160 Natura 2000-gebieden, voelden ecologen de druk van het ministerie om formuleringen aan te passen, zodat het oordeel over het mogelijke herstel van kwetsbare natuurgebieden minder negatief en stellig was.

Een oud-medewerker van het toenmalige ministerie van Economische Zaken zegt in de krant: “Ik heb geregeld rapporten herschreven. Of je gooide er een onhandige grafiek uit. En daarna dwong je de onderzoekers een handtekening eronder te zetten.”

Voorstanders PAS

Toenmalig LTO-voorzitter Albert-Jan Maat zegt dat hij nog steeds achter het Programma Aanpak Stikstof staat. Volgens hem was dat gewoon een goed idee. Oud-staatssecretaris Henk Bleker zegt dat “in de veehouderij (...) ruim 400 ‘grote stallen’ gerealiseerd [zijn] dankzij het PAS, goed voor een investering van 1,5 miljard. Al met al heeft het PAS een indrukwekkende investering op gang gebracht, en daar was het om te doen.”

Reactie ministerie

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zegt in een reactie dat de Raad van State in mei van 2019 duidelijk heeft gemaakt dat “we op de pof [hebben] geleefd met de natuur en dat kan niet langer. (...) Het kabinet onderzoekt hoe de ecologische onderbouwing in de toekomst nog beter kan voor de instandhoudingsdoelen van Natura 2000-gebieden.”

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Er worden heel wat straatjes schoongebezemd op de Haagse burelen. Dacht dat ze met z'n allen op kerstreces waren. Snel nog ff de boel opleuken. Dit riekt naar frauduleus handelen. Kom op Carola, nu heb je zelf fraudeurs aan boord. Jij weet als geen ander hoe die te brandmerken.

 • veldzicht

  Op de pof geleefd,de natuur kan het niet meer aan,ecosystemen staan op de rand van instorten.Als je dat maar vaak genoeg herhaalt,zonder enige ondersteuning van bewijs(of schimmige statistieken)gaan de mensen het op den duur wel geloven.Het zou nog niet zo erg zijn maar eerst moet natuurlijk naar die boeren gekeken worden terwijl er nog wel honderden andere oorzaken kunnen zijn.

 • Alco

  Ecologen die zagen dat natuurgebieden, waar nergens een veehouderij te bekennen was, net zo reageerden als elders. Worden zekers niet gehoord?
  Maar ecologen laten dus wel merken dat ze manipuleerbaar zijn.

 • farmerbn

  Eens met Zuperboer; Carola moet aan de bak en de fraudeurs in overheidsdienst aanpakken.

 • Sjefo

  Hoeveel smeerlapperij moet er nog plaats vinden vooraleer het parlement ingrijpt.
  Benoemen van N 2000 en zijn habitats, ammoniak metingen, achter houden data RIVM, industrie zonder stikstof vergunning, uitbreiding auto park, stigmatisering en hetze tegen landbouw door overheid zelf,
  besturen op basis van principes i.p.v. op basis van feiten, e.n.z, ??
  Een parlementair onderzoek kan eigenlijk ook weer niet “een slager zijn eigen vlees laten keuren”
  Wie dan “de rechterlijke macht of de R v S” heb ik ook geen gevoel aan overgehouden.
  Wie het weet mag het zeggen, een ding moet duidelijk zijn zoals de overheid nu met boeren omgaat mag niet ongestraft blijven !!

 • farmerbn

  Je leest hier vaak dat het helemaal niet slecht gaat met die natuurgebieden volgens de deskundigen. Dat is natuurlijk niet leuk voor NRC en de linkse lezers. Daar moet een actie op komen en die is er nu. Maar is het verstandig om aan te tonen dat ambtenaren en ecologen frauderen en kiezen voor extra geld voor natuurbeheer? Ook niet slim als je weet dat Europa meeleest en ziet wat er gebeurd is in Nederland. Zelfs Samsoms naam is vervuild en dat zal hem problemen geven in de samenwerking met Timmermans en de klimaatmiljarden. Moet ik hier weer maanden aanhoren dat Nederlanders fraudeurs zijn!

 • Zuperboer

  @Sjefo; Alle ingredienten voor een bananenrepubliek zijn aanwezig. Wie kun je nog vertrouwen?

 • EL

  Het is een zooitje!

 • Suggestief en bijna anoniem artikel .Dit draagt niet bij aan de stikstof oplossing .Slechte beurt van het NRC.Heel erg jammer.

 • kanaal

  zet die rechters ook maar onder druk.

 • jan4072

  Lamgzamerhand beginnen meer en meer nederlanders wakker te worden en in te zien dat het in denhaag een onhoudbaar rommeltje is. Gisteren zei iemand op de radio dat denhaag bijeengehouden wordt door leugens. Al 20 jaar wordt er gepraat over meer blauw op straat en er komen steeds minder agenten. Neem de laatste affaire bij de belastingdienst. Minister stapt op maar de top ambtenaren en de hoofdinspecteurs blijven zitten. Alle natura 2000 gebieden liggen verweven met landbouwgebieden en de landbouw krijgt de schuld van de stikstof. Maar evenzo vrolijk kan in het duingebied bij Zandvoort wel het race cirquit aangepast en uitgebreid worden. En in overijssel wordt een natuurgebied afgeschreven om er zonnepanelen te plaatsen. Dan kan het ineens wel. Één grote poppenkast dat is het.

 • Jan4072 , en we staan het ook allemaal nog toe,maar hoe lang accepteert men die leugen fabriek uit Den Haag nog.Op de media hoeven we niet te rekenen, want uit eindelijk komt zo'n 80% van de pers bij dezelfde eigenaar uit en krijg je alleen maar voorgekauwd nieuws .Het begint hier akelig op DDR 2 te lijken, het gevaar komt van links en dat is goed te merken.

 • juur

  OM ook mega stallen kort bij en naast woningen te plaatsen. Wij behoren tot de inventaris van die stal . schandalig. Leefomgeving van een ander kapot maken. Mensen die de theorie en praktijk nog niet kennen bepalen wat kan en niet kan. Zelf gaan ze vrij uit.

 • famboenink@hetnet.nl

  het wordt tijd dat boeren en ecologgen de handen in een slaan
  want het broddelwerk van l.n.v is bij elkaar geshopt
  voor Unilever en shell of wel voor natuurmonunmenten en het wnf

 • Henk.visscher

  Over een paar jaar komt er een artikel RIVM, onder druk gezet om veestapel te laten krimpen

 • Espresso

  Lezen we dit wel goed: ”voelden ecologen de druk van het ministerie om formuleringen aan te passen, zodat het oordeel over het mogelijke herstel van kwetsbare natuurgebieden minder negatief en stellig was”.
  De aangebrachte wijzigingen waren in het voordeel van de landbouw. LTO heeft haar werk goed gedaan, al komt het in de toekomst als een boemerang retour. Dus klopt @Henk.visscher.

 • agrobosbouwer

  @Espresso: Eindelijk iemand die leest wat er staat en niet wat hij/zij denkt/hoopt dat er staat. Compliment! En de boemerang komt nog steeds terug. En terug. En terug....

 • kleine boer

  agrobosbouwer jij reageert anders ook alleen als het je past.....

 • Kringloopboer

  En wat nu als boven het artikel komt te staan OOK RIVM onder druk gezet om groei veestapel te legaliseren .
  We gaan er wel van uit dat het openbaar worden van de cijfers van het RIVM in ons voordeel uitpakt .
  Maar dat moet ik eerst nog zien .
  Gr kringloopboer

 • farmerbn

  Het RIVM neemt anders tijd genoeg om alles weg te moffelen.

  Frauderen door ambtenaren en ecologen is echt niet gedaan voor de boeren. Het feit dat het wél is gebeurd is een doodzonde. De betrouwbaarheid in de overheid is daardoor geheel weg; ecologen zijn omkoopbaar.

 • fietskip

  Ik vind het best raar klinken dat een medewerker van een ministerie rapporten herschrijft en de onderzoeker laat ondertekenen!!! Zouden ze dat op meer ministeries doen, maar dan wel in hun voordeel?!!!
  Als het klopt wat de RIVM schrijft hadden ze al heel erg lang helemaal openheid van zake gegeven. Als een rapport klopt en je kunt laten zien hoe "erg" het wel allemaal niet is laat je graag zien dat je gelijk hebt en hou je je berekeningen niet geheim.
  Met de laatste uitspraak maakt de rechter het weer mogelijk om weer uitstel te geven om gegevens van het RIVM openbaar te moeten maken , waarschijnkijk totdat er weer meer regels voor de boeren zijn.

 • Haarlemmermeer

  Nu beginnen wij langzaam aan te begrijpen waarom LNV eerst moest worden opgedoekt om vervolgens weer een nieuw ministerie op te starten.
  Alle ambtenaren nieuwe plekken gevonden. Deel van de kennis (bonnetjes) weg, macht verhoudingen onderling weer herverdeeld. Zo kon men met een nieuwe groep ambtenaren de boel volledig omgooien.

 • agratax(1)

  @fietskip. Dit herschrijven van rapporten en beleidsstukken komt in alle lagen van de overheid voor, omdat bij de eerste opdracht een ander politieke wind woei dan bij het aanbieden van de opdracht. Dit frustreert het ambtelijke apparaat en daardoor krijgen we dus acties als dat van onze Stikstof Activerend Probleem makende oude baas, die de rechter voor zijn kar spant om zijn gelijk te halen. Hiermee krijgt de bevolking het gevoel dat de politiek zijn taak verzaakt en de rechter ons land wel even op een achternamiddag kan besturen. Nu stikstof morgen aardgas de wereld uit of Voedselzekerheid speerpunt van de FAO. Het wachten is op de economische en / of sociale Big Bang.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.