Home

Nieuws 17 reacties

CDA Brabant uit coalitie om stikstofbeleid

In Noord-Brabant is het CDA uit de coalitie gestapt. De partij wil boeren meer tijd gunnen voor aanpassing van stallen.

Het CDA heeft de coalitie in de Provinciale Staten van Noord-Brabant verlaten tijdens het debat over het stikstofbeleid. Tijdens de stemming over een deadline voor de boeren om aan de stikstofnormen te voldoen, stapte de partij op.

Het CDA reageert kort na het besluit op Twitter. “In deze coalitie kon het CDA onvoldoende voor de Brabantse boeren betekenen. We hebben het debat na debat, voorstel na voorstel, geprobeerd, maar kregen helaas geen ruimte.”

CDA-Statenlid Marcel Deryckere verweet de andere partijen in de coalitie in een tweet een gebrek aan bereidheid om belangrijke veranderingen in het stikstofbeleid en het veehouderijbeleid door te voeren.

Lees verder onder de tweet.

Coalitie verliest meerderheid

De coalitie, die nu nog bestaat uit VVD, PvdA, D66 en GroenLinks, heeft geen meerderheid in de Provinciale Staten. De afgelopen tijd kreeg de coalitie veel kritiek vanuit de agrarische sector, omdat veehouders uiterlijk 1 april 2020 nieuwe vergunningen moeten hebben aangevraagd voor milieuvriendelijkere stalsystemen. Boeren willen langer de tijd. Ook het CDA wil hen meer tijd gunnen.

De onenigheid in de coalitie over het landbouwbeleid was in november al aanleiding voor twee CDA-gedeputeerden om hun ontslag in te dienen. Renze Bergsma en Marianne van der Sloot lieten toen weten niet meer ‘geloofwaardig’ te kunnen functioneren.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  De VVD blijft zitten, dus nooit meer op die partij stemmen ook niet landelijk

 • Bolder01

  Henkie je hebt volkomen gelijk ik was er al jaren mee gestopt DE ZAKKEN VULLERS,,,, alleen eigen belang

 • Mooi zo...nu CU en CDA nog ff poot stijf houden in kabinet....ben zeer benieuwd naar hun reactie...vieze gladde VVD...bah

 • agratax(1)

  VVD blijkt geen partij meer te zijn voor de boer of moet ik zeggen voor het MKB? Jammer maar ik heb dit al zien aankomen tijdens de laatste regeerperiode, zij zijn teveel op de hand van de internationale handel en verkiezen Mercosur boven hun eigen voedsel productie. Om de international handel te ondersteunen is het van belang dat de lokale voedselproductie wordt ingekrompen. GL geeft ze een perfect excuus.

 • Partout

  We moeten de harten van de boeren weer zien te vinden. Dan zullen de meesten erkennen: ja, we hebben een probleem met onze landbouw, dat is onze medeverantwoordelijkheid, de weg terug zal pijn doen, maar we moeten hem wel zien te vinden. Het is het klassieke patroon bij grote veranderingen in de maatschappij. Een op de vijf ziet direct in dat ze nodig zijn, de anderen zullen van die noodzaak overtuigd moeten worden. En dan houd je altijd nog een kleine, koppige restgroep die voor geen rede vatbaar is en een deur van een provinciehuis inramt.

 • RIEN65

  CDA Den Haag had Madeleine van Toorenburg naar Den Bosch gestuurd.
  Zat op de publieke tribune en als het CDA fractie achter de schermen in overleg ging sloot ze iedere keer aan.

  Dus ook in Den Haag zijn ze wakker geworden. Want deze geintjes gaan stemmen kosten bij de volgende verkiezingen.

 • bankivahoen

  Partout heeft een probleem met de landbouw 99 % van de Nederlanders niet. Jammer voor je , ga het zelf anders doen komop handen uit de mouwen! Een incidentje dat nergens over gaat is jouw stokpaardje : dagelijkse aanranding van vrouwen in de grote steden is in mijn ogen wel iets verwerpelijker.

 • wilcovanlaar1

  Het blijkt toch elke keer weer, ook in Brabant. Dat de SGP die bijna niet wordt genoemd, de enigste partij is die echt voor de boeren opkomt !

 • farmerbn

  CDA én VVD wilden ook wel eens gek doen en wat groene stemmers aantrekken. We zien het resultaat: Met gek doen lopen de stemmers weg. De kans is groot dat BBB die stemmers gaat binnen halen.

 • agrismolders

  Partout, de boeren willen als geen ander veranderen, maar verandering kost emaal tijd en veel geld en dat moet je kunnen krijgen om de toko recht te houden! De tijd terug draaien waar jij het over hebt ,terug naar de ot & sien landbouw ,dan heb je pas een plaat voor je kop.... terug in de tijd gaat nooit werken dat heeft de geschiedenis ons wel geleerd....

 • Mbmb

  Partout: "ja we hebben een probleem met onze landbouw". Hoezo dan? De beste ter wereld met de minste CO2 uitstoot per dier, uiterst innovatief, hardwerkend en een steunpilaar van de maatschappij. Dan het riedeltje van verandering.. wat een standaard onzin. Ik sta helemaal achter de woorden van Mark dat een kleine groep in Noord Brabant onrechtvaardig aangepakt dreigt te worden door een zogenaamde meerderheid die zichzelf heeft wijs gemaakt dat het verdrukken van de boeren eerlijk en democratisch is. Weet je Partou: de geschiedenis leert dat het misbruiken van macht heel eenvoudig is in een zogenaamde democratie.

 • Kringloopboer

  Nou partout terug in de tijd kan niet maar ik denk ook dat de landbouw er over 10 jaar heel anders uit ziet .
  @ mbmb dat met die co2 dan reken je net als de KLM die tellen ook alleen de startbaan en een klein stukje .
  Als je alle brandstof telt die verbrand wordt ten behoefe voor jou melk of vlees of eieren .
  Is dat een kul verhaal
  Gr kringloopboer

 • Alco

  Is voor vegetarisch geen brandstof nodig Krlobo?

 • koestal

  Waarom moet de landbouw stikstofrechten in leveren om de bouw en verkeer vlot te trekken ? Vieze politieke spelletjes.

 • koestal

  Waarom mogen op Schiphol al die goedkope vakantievluchten door gaan ? Oh,wat jammer als er een vlucht vertraging op loopt,dan is de vakantie al bedorven.

 • Peerke1

  En zo gaat BV Holland naar de Kloten door de waanideen van enkele mafkezen.

 • Knor 10

  Kringloopboer, leef jij onder een steen of wat mankeert jou.
  Handig trappen en wijze om de (volgens jou) ander manier van boeren te promoten. Deze hele discussie staat daar los van ze willen gewoon stikstof uit de landbouw halen en verplaatsen naar de industrie/wegenbouw. Nou ik ben niet de slimste, maar per saldo levert dat ook niks op. Alleen dat de landbouw krimpt en de industrie lekker zonder NB wet door mag blazen!!

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.