Home

Nieuws 3 reacties

Boerenbond: een vonk genoeg voor massaal protest

De Belgische Boerenbond doet een oproep aan beleidsmakers om samen met de sector naar haalbare en gedragen oplossingen te zoeken.

Er zou namelijk slechts een vonk nodig zijn voor de Belgsiche boeren om massaal met trekkers de straat op te gaan, omdat ook zij het zo langzaamaan zat zijn. Dat schrijft boerenbond-voorzitter Sonja de Becker. In haar opinie legt ze uit waarom er in België nog geen massaal boerenprotest heeft plaatsgevonden, terwijl dat in de buurlanden Nederland, Duitsland en Frankrijk wel het geval is.

Frustratie

Voorop staat dat de Belgische landbouwsector net zo goed voor problemen en uitdagingen staat de komende tijd, schrijft de Becker. “Er leeft een frustratie door gebrek aan waardering, zowel maatschappelijk als economisch. Ook worden er steeds maar nieuwe eisen en verwachtingen gesteld zonder dat boeren ervoor beloond worden.” Ook uit De Becker haar zorgen over de stalbezettingen door dierenextremisten en denigrerende campagnes door veganisten. “Dat komt hard aan, want onze boeren hebben geen bedrijf, nee, ze zijn hun bedrijf.”

Emmer nog niet overgelopen

De frustratie leeft dus enorm, maar heeft toch de emmer nog niet doen overlopen. Dat gebeurde in Nederland wel, vooral door het stikstofgebeuren. In Duitsland was de druppel de invoering van verscherpte eisen rond bemesting en gewasbeschermingsmiddelen, terwijl in Frankrijk de slechte prijsvorming voor granen en het aangekondigde verbod op bepaalde gewasbeschermingsmiddelen de emmer deed overlopen. Volgens de boerenbond-voorzitter is het overleg tussen de sector en de politiek in Nederland en Duitsland ‘mank en onbestaand’. Dit is in België volgens de Becker (nog) niet zo, maar waarschuwt ze wel dat slechts door een kleine druppel de emmer kan overlopen. Een boerenprotest is dus zeker niet uitgesloten.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

  • agratax(1)

    Wat is er mis met de regeringen in de Oude EEG landen? Willen zij de boeren kwijt ten behoeve van wilde dieren en wilde planten? Is hun idee, dat import voeding uit de Amazone of Afrika beter is voor mens en milieu dan lokaal gemaakt? Want hun beleid is nl. gemaakt om lokaal geproduceerd voedsel tegen hogere kosten vanwege hun extra eisen te laten concurreren met niet te weigeren grondstoffen van buiten af. Alle handelsafspraken zijn zo dicht gemetseld dat er geen ruimte is voor een eigen "prive" beleid en zelfs het opzetten van 1 afzetorganisatie van boeren per land verboden is (monopoly). Hoe wil onze aardige minister dan haar idealen verwezenlijken?

  • pinkeltje

    Het idee is in ieder geval dat we stoppen met vlees eten. En eieren liefst ook een beetje minder. Hoewel stoppen met kinderen maken meer zoden aan de dijk zou zetten. We zijn met teveel en met steeds meer die van alles willen en dat is helaas op de langere termijn niet vol te houden.

  • kipenei

    Wij kunnen niet gaan betogen tegen de dingen die hier ook allemaal fout zijn want we hebben geen regering , maar ons geduld raakt op een keer ook op

Of registreer je om te kunnen reageren.