Home

Nieuws 17 reacties

Agractie oneens met interview OM over protesten

Agractie Nederland is ontstemd over een interview waarin officier van justitie Linda Bregman zegt dat de politie niet was opgewassen tegen de trekkers van de boze boeren.

Agractie meent dat het Openbaar Ministerie (OM) zijn straatje probeert schoon te vegen ten koste van de boeren.

Beweegbare afzetting

In het interview zegt Bregman dat chauffeurs van vrachtwagens die waren ingehuurd als beweegbare afzetting van het Binnenhof, werden bedreigd en geïntimideerd. “Er was veel alcohol in het spel. Daarnaast hadden de boeren veel steun van het publiek. Als je dan stevig optreedt, kan de boel enorm escaleren, met alle risico’s van dien. Tegen welke prijs wil je dan gaan optreden?”, aldus Bregman in het personeelsblad Opportuun van het OM.

Trekkers weren van snelweg

In het interview wijst de officier erop dat het altijd het uitgangspunt is geweest om trekkers te weren van de snelweg. “Ze zijn gewoon niet tegen te houden, alleen al door hun afmetingen. Uit veiligheidsoverwegingen is ervoor gekozen de trekkers op de snelwegen toe te staan.”

Toch vindt Bergman dat de overheid best trots mag zijn op het resultaat van de handhaving. “We hebben gedaan wat we konden en er zijn minder dan dertig verdachten aangehouden.”

Kritiek van Agractie

Agractie is het niet eens met deze lezing van de gebeurtenissen. Volgens deze belangengroep “had de driehoek in Den Haag op 1 oktober hun zaakjes niet geregeld” en lieten ze “trekkers gewoon doorrijden”. De acties verliepen volgens haar in een “gemoedelijke sfeer” zonder aanhoudingen, overtredingen of alcoholgebruik, “een enkel incident daargelaten”. Daarbij werden “overal in het land colonnes trekkers door politieagenten van lokale korpsen rechtstreeks de snelweg op geleid, regelmatig uitgezwaaid door de plaatselijke burgemeester en wethouders.”

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Elly Jansen

  Op het eind van het jaar moest dit verhaal nog even over de buhne. Machteloze politie tegenover dronken boertjes. Wie, waar, welke, hoe dan?? Kom op zeg, lulkoek van de bovenste plank!

 • massy

  Liegen meer kunnen ze niet!

 • veldzicht

  Heb op het malieveld geen dronken boer gezien en heb met een groep boeren gezellig staan praten met de politie.Totaal geen sprake van intimidatie en had het gevoel dat de politie het wel leuk vonden al die boeren met hun trekkers.

 • kleine boer

  Volgende keer de spuittankwagen maar gewoon laten zitten in de berm...

 • xw

  Dit verhaal staat vandaag ook in het Brabants-Dagblad onder de kop "OM erkent: boze boeren weren van de snelweg lukte niet".
  Een tendentieus artikel in deze krant, die zoals ik het interpreteer, de laatste weken met een nogal negatieve ondertoon over boeren(acties) bericht gaf.
  Volgens het BD geeft de OvJ de schuld aan: "dreigende en intimiderende boeren. Er was veel alcohol in het spel".
  Het principe hoor en wederhoor past deze krant maar magertjes toe

  Als boer is het prettiger om het Dagblad Trouw te lezen.
  Maar wat is nu de waarheid?
  Is het nu de OvJ die deze opmerking laat optekenen n.a.v. berichten van een paar politieagenten, waarvan het objectieve waarnemingsvermogen die dag niet optimaal functioneerde en waardoor eerstgenoemde zich misschien onbewust aan geweldige stigmatisering schuldig maakt?
  Of was het echt een ploeg bezopen volk waarbij alle remmingen los waren?
  Dit laatste geloof ik persoonlijk niet.
  Wel het eigen straatje schoonvegen door OM, politie enz.

 • bij0s01

  Klinkt een beetje als het straatje schoon vegen door het kennelijk machteloze OM. Lijkt wel op het Calimero effect. "Zij zijn groot en ik is klein". Erg flauw.

 • burgt

  jammer dat we dit weer moeten accepteren en dat we het via de georganiseerde landbouw niet kunnen weerleggen dat dit weer de zoveelste leugen is. En dan schrijven ze over trekkerwielen die meters hoog zijn en nergens voor stoppen . Als de overheid echt wil dat er opgetreden moet worden dan hadden ze wel tanks ingezet voor blokkade. Ze hebben zitten slapen,veel agenten vonden het bakie koffie best lekker en hadden meer op met de boeren als veel andere demonstranten of hooligans

 • Espresso

  Trekkers mogen niet op de snelweg, net zoals je de anti zwartepietbus niet mag aanhouden. Hier geld inderdaad de macht van de grootste. Mijn advies: niet meer doen. Stop met leveren, dat gaat werken !

 • husky

  Ze hebben natuurlijk critiek gekregen waarom de tractoren de weg op mochten, proberen ze het via achterbakse manier recht te praten.

 • Vhouder

  worden weggezet als stelletje zuipende relschoppers hoe diep kunnen ze daar zinken bij justitie zit nu waarschijnlijk in een verre vakantie bestemming met een stikstof uitstotend vliegtuig

 • Bert B

  Zolang ze die boeren maar als een stel overlastgevende personen kunnen afschilderen. De linkse media doet niets anders en het OM praat graag met die linkse media mee. Anders hebben zij hen tegen en dat durven ze niet, even los nog van hun eigen onkunde en - waarschijnlijk ook -partijdigheid toegeven. Maar dat deden ze inderdaad bij die anti Zwarte Piet bus ook, want bij andermans kinderen demonstreren en hen intimideren met hun geschreeuw en hun feestje verpesten mogen die anderen natuurlijk wel , en waarschijnlijk ook omdat ze zwart zijn, hun kleurtje meehebben en zo, en omdat ze "zielig " zijn...daarom zullen ze tegen die KOZP ellende ook nooit wat doen.

  Tja D 66 clubjes en die houden ook niet van boeren...

  Het OM laat hierbij vooral weer eens zien hoe onbetrouwbaar en partijdig ze zijn. En zelf nooit iets fouts te doen, makkelijker om weer het bij de boeren te leggen. Of bij rechts, of bij pro Pieten, en de volgende keer vinden ze vanzelf wel weer een andere groep. Maar nooit zij zelf !!

 • Gradje 1966

  Je kunt wel zien waar het O.M. uit bestaat uit D66 ambtenaren die zijn altijd gekleurd nooit objectief . Het geld wat Tjeerd de Groot uit de landbouw verkregen heeft is hij niet vies van geweest veel geld verdiend nooit genoeg en vervolgens de landbouw een mes in de rug steken . Zo is het hele D66 team altijd andere de schuld geven en zelf flink profiteren van de andere stelletje waardeloze figuren

 • NORMALE BOER

  Waarom weer een artikel overnemen, ga nou zelf eens een keer onderzoeken hoe het precies zit. Bijvoorbeeld noem eens namen en alles van de transportbedrijven die de boeren moesten tegenhouden in opdracht van links Nederland?????

 • agratax(1)

  Het is de vraag of de visie van mevr. Bregman ook de visie vaan het OM is of alleen de uitspraak van de Haagse driehoek om hun eigen falen in dezen te verhullen. ik weet zeker dat een vrachtwagen van enig kaliber door een trekker niet van de weg wordt geblazen. Er zal geen trekker chauffeur zijn die het opneemt tegen een vrachtwagen. Als de vrachtwagenchauffeurs al ruim baan hebben gegeven aan de boeren was het hun eigen wil, vermoedelijk om samen met de boeren ten strijde te trekken tegen de onzinnige regeldiaree van onze Haagse Regenten. Maar helaas kan ik niet anders concluderen, dan dat onze overheid onder aanvoering van de zgn. progressieven hun eigen angsten en falen in de schoenen van anderen te schuiven.

 • kleine boer

  We zullen eens zien met oud en nieuw hoe het gaat en even vergelijken met de boerenprotesten en dan de reactie van het o.m. lezen... zeker nu de vreugde vuren niet mogen.....

 • vandenbrandcv1

  Kennelijk was Boerderij niet ter plekke om het ware verhaal te kunnen vertellen ipv onzin over alcohol en intimidatie in de herhaling doen.

 • Het mooie is dat de weldenkende BURGER het allemaal prima vond en vindt en dat is winst; die TREKKERS op de SNELWEG werd door ca. 90% indrukwekkend en prima gevonden nml! De POLITIE is onze beste vriend en dat willen BOEREN zo houden toch? POLITIE bedankt voor uw geduld, begrip en respect. Allen een gezegend en gelukkig 2020!

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.