Home

Nieuws 10 reactieslaatste update:10 jan 2020

Advocaat: FDF mag geen acties meer organiseren

Farmers Defence Force kan geen acties meer organiseren of zich hierover uitspreken. Die conclusie trekt advocaat Eric van der Goot. Hij adviseert daarom de bestuursleden om mediastilte te houden.

De rechter bepaalde dat boerenacties de normale bedrijfsgang van supermarkten en toeleverende bedrijven niet mag verstoren of belemmeren. Ook het ondersteunen hiervan mag niet, op laste van een dwangsom van € 100.000. De uitspraak is het resultaat van het kort geding dat het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel aanspande tegen de actieorganisatie.

Alle actievormen zijn overtreding

Hij heeft daarom zijn cliënten, het bestuur van Farmers Defence Force, geadviseerd om geen uitspraken meer te doen over eventuele acties op social media of tegen de pers. Volgens hem zijn nu alle vormen van actievoeren door FDF een overtreding van het verbod. “Ook een langzaamaanactie, waarbij trekkers niets blokkeren, maar langzaam rijden, zou de normale bedrijfsgang al verhinderen. Dus dat mag ook niet van de rechter”, aldus de advocaat.

Dit vonnis zorgt ervoor dat FDF nu niks kan

De raadsman is het niet eens met het vonnis. “Subsidiair, dus in het geval dat de rechter niet mee zou gaan in de eerste vorderingen van CBL, stelde het CBL voor om bijvoorbeeld een maximale duur van een blokkade toe te staan. Dat had wat ons betreft een goede compromis geweest. Dit vonnis zorgt ervoor dat FDF nu niks kan.” De actievoerders wilden in hoger beroep gaan, maar de behandeling kan niet meer plaatsvinden, voordat de acties gepland zijn.

Grote onduidelijkheid over acties

Onder boeren heerst grote onduidelijkheid over de acties. In regionale groepen stellen de beheerders voor om berichtgeving van het bestuur af te wachten. Anderen gaan vanavond met elkaar in gesprek om morgen toch actie te voeren. Actiegroep Bouw in Verzet, die in eerste instantie het boerenprotest steunt, roept boeren nu op om zich bij hen aan te sluiten.

Laatste reacties

 • Hanco

  Als we niet mogen dan gaan we toch allemaal boodschappen doen met een briefje van 200 of 500 euro die accepteren ze niet en dan mogen ze zelf de kar leeg maken en alles terug zetten

 • Iedereen die in de grensstreek woont , even in het buitenland winkelen.

 • kleine boer

  inbreken mag wel krijg je maar een taakstrafje voor....

 • koestal

  Fosfaatrechten en Stikstofrechten stelen door de overheid mag wel,ook dat daardoor 500.000 gezonde koeien in een holocaust terecht komen mag zeker wel.

 • henky++

  Het is duidelijk wie de macht heeft in Nederland. Niet de regering zelfs niet de media maar de verenigde supermarkten. Ze zetten zelfs het rechtssysteem naar hun hand met als enige motivatie het mislopen van omzet.

 • wiljo

  Brood kost geen drol.
  Massaal in 1 stad in Nederland al het brood uit de schappen kopen.
  Als ik zie dat bij vorige acties er duizenden actievoerders aanwezig waren, en wanneer iedereen voor gemiddeld 200 euro brood op koopt, heb je een stad met 100.000 inwoners het brood voor een paar dagen opgekocht.

 • koberz

  FDF mag niks ,,, maar boer en boer mogen wel
  dus kop niet laten hangen ,, kop er voor en door

 • Gewoon lappen met zijn allen.

 • R. B.

  Niks meer aanvragen gewoon doen .

 • kleine boer

  <>

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.