Home

Nieuws 6 reacties

ABN Amro: prijsverschillen landbouwgrond worden groter

De prijsverschillen in landbouwgrond nemen de komende jaren verder toe. Dat meldt ABN Amro Agrarische Bedrijven in een grondmarktanalyse.

De prijzen voor grasland staan door stikstofmaatregelen en bedrijfsbeëindigingen onder druk, terwijl akkerbouwland door schaarste en een stabiele vraag verder in prijs zal stijgen. Bovendien zullen de prijsverschillen tussen courante en niet-courante percelen verder toenemen. Niet-courante percelen zijn bijvoorbeeld minder productief, hebben een ongunstige ligging of kleine omvang of zijn gevoeliger voor droogte.

Kentering

De gemiddelde prijs waarvoor landbouwgrond wordt verhandeld, is in de afgelopen zeven jaar met circa 30% gestegen, berekent ABN Amro. Dit jaar is echter een kentering zichtbaar, met dalende prijzen in het eerst halfjaar. Hoewel de prijzen voor bouwland in het derde kwartaal nog stegen, bleef de prijs van grasland in de grootste delen van Nederland gelijk of daalde.

Verder onder druk

De bank verwacht dat de prijs voor grasland in de komende vijf jaar verder onder druk komt te staan en sluit een prijsdaling niet uit. Het rendement in de melkveehouderij is beperkt en daar hebben de melkveehouders last van. Door gebrek aan opvolging en het stikstofbeleid is er minder perspectief. Hierdoor neemt het aanbod grasland sneller toe dan de vraag. Daarentegen zal de prijs van kwalitatief bouwland juist verder stijgen door schaarste en een goede vraag, met als gevolg dat de kloof tussen gras- en bouwland groeit.

Rentmeesterschap

ABN Amro vindt het belangrijk dat grond in handen blijft van boeren. “De waardestijging van grond is belangrijk geweest voor de opbouw van vermogen door boeren en tuinders. Daarom is het belangrijk dat boeren grond niet alleen bewerken, maar ook bezitten”, zegt Pierre Berntsen, directeur Agrarische Bedrijven. “Het bezit van grond stimuleert het rentmeesterschap dat in de genen zit van boeren, want eigen grond, daar zorg je extra goed voor.”

Check de grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Laatste reacties

 • veldzicht

  Is dat geen foutje''de gemiddelde grondprijs is de afgelopen 70 jaar met 30% gestegen'' Mijn Opa kocht 70 jaar geleden nog land voor 4000 gulden per ha en nu betaal je 60.000 euro per ha.

 • pinkeltje

  300 procent zal beter kloppen. Dan zit je toch nog op ruim 4 procent rendement! Hoewel het afhangt hoe je rekent. In 1950 kocht je voor een gulden meer dan nu voor 10 Euro! Over inflatie gesproken.....

 • Essinks

  @veldzicht: dat klopt inderdaad niet. Het moet 7 jaar zijn. Is inmiddels aangepast.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • pinkeltje

  Dus nog steeds ruim 4 procent rendement! Er zijn aandelen die minder opbrengen!

 • Attie

  En dat voor een rente die kan concurreren met reguliere pacht..
  Mooi man, een bank die voor jou werkt!

 • farmerbn

  (blijvend) grasland gaat nog goedkoper worden. Als er minder graasdieren komen en gras op stam wordt weggegeven , is dat een teken dat het prijspeil naar beneden gaat.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.