Home

Nieuws 24 reacties

Vleesheffing: meer inkomen voor minder productie

Een coalitie van belangengroepen denkt met een heffing op vlees de boer extra te kunnen ondersteunen.

Een prijsverhoging van enkele dubbeltjes per ons vlees kan de Nederlandse land- en tuinbouw een financiële injectie opleveren van € 600 miljoen per jaar. Dat berekent een coalitie van milieu-, dierenwelzijns- en landbouworganisaties die een eerlijke prijs voor dierlijke eiwitten nastreven.

De True Animal Protein Price Coalitie (TAPPC) presenteerde vandaag een plan voor verhoging van de vleesprijs, met het doel met de meeropbrengst een fonds te vormen dat boeren helpt duurzamer te produceren.

Tekst gaat verder onder de tweet

De coalitie is gericht op enerzijds het beprijzen van klimaat- en milieukosten en dierenwelzijnskosten van de vleesproducten, en anderzijds op een betere beloning van producenten. Tegelijk moeten ook consumenten met een krappe beurs ondersteund worden.

De TAPP-coalitie bestaat uit een breed palet aan organisaties, variërend van Varkens in Nood, Arts en Leefstijl tot Kipster en Netwerk Grondig. LTO Nederland heeft zich er (nog) niet bij aangesloten.

Tekst gaat verder onder de tweet

Heffing moet leiden tot ander consumptiepatroon

Volgens TAPP bedragen de maatschappelijke kosten (milieu-, klimaat- en dierenwelzijnskosten) in 2030 voor kip € 2,00, voor varkensvlees € 4,50 en voor rund- en kalfsvlees € 5,70 per kilo. Als die bedragen in de vorm van heffingen op het vlees worden gelegd, zal dat leiden tot een verandering van het consumptiepatroon. Tegelijk kan de opbrengst van heffingen worden gebruikt om bedrijven op te kopen en te innoveren in duurzame (biologische) productie.

Gemiddelde vergoedingen per bedrijf

De gemiddelde vergoedingen kunnen per bedrijf oplopen tot jaarlijks bijna € 72.000 voor een pluimveebedrijf, zo’n € 30.000 voor een varkensbedrijf, € 19.000 voor een melkveebedrijf en ruim € 7.000 voor een akkerbouwbedrijf. De vergoedingen hebben onder andere betrekking op een vergoeding voor het houden van minder dieren.

Soortgelijke afspraken in Europees verband

Bij de berekeningen is uitgegaan van een heffing op de consumptie in Nederland. De productie voor export wordt in dit model niet extra belast. Doel is wel om in Europees verband tot soortgelijke afspraken te komen. De bedoeling is dat in februari van het volgend jaar een Europese coalitie een soortgelijk plan op Europese schaal zal presenteren.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Goed bedoeld. Echter. Daar gaan weer een heleboel direkteurtjes en commissies van betaald worden. En de boer hij ploe...terd voort.

 • veldzicht

  Ik zou maar oppassen met die milieugroeperingen al varkens in nood , netwerk grondig e.d.Die hebben maar een doel en dat is de mensen van het vlees af krijgen.Ze zijn al jaren bezig hogere belasting op vlees en minder op groenten en fruit.(Als of al het fruit zo gezond is,veel fruit bestaat uit suiker en water)Het zal er wel weer op neer komen,de mensen moeten meer voor vlees betalen en de boer krijgt er iets bij waar hij verschrikkelijk veel voor moet doen.

 • Hilhorst100

  Alles blijft aan de strijkstok hangen, de linkse ratten drukken hun zin erdoor, veestapel halvering. En Jan met de pet kan aan de frikandel

 • farmerbn

  Altijd goed narekenen die linksen. Zijn daar niet goed in en rekenen altijd naar hen toe. Doen net of ze de boer willen helpen maar in feite willen ze de boer weg hebben.

 • Renate

  Waardeloos. Geloof je dat echt, komt ten goede van de bedrijven?! Dat bv NetwerkGrondig zich hiermee inlaat! Schandalig!

 • agratax(1)

  Gaat deze heffing ook op importvlees van buten de EU gelden? Zo ja kan dit dan zonder problemen te maken met de vrije markt afspraken??
  hoe lang zal het duren tot de beleidsmakers weer gaan tornen aan wat ze steevast "Subsidie" of "inkomenssteun"zullen noemen net als met hectare toeslagen, bedoelt om het kosten verschil voor Europese landbouw en wereldmarktprijzen te compenseren. Bij het vlees zal het dezelfde gaan gebeuren, want links heeft maar 1 doel Veehouderij eg uit Nederland en landbouw elimineren ten gunste van natuur en natuurbeleving.

 • faeane

  heffing op vlees = duurder
  duurder = consumptie overschakeling naar goedkoper junkfood
  als ze 'konijnenvoer en duurzaam vlees' willen moeten ze er maar zelf voor betalen

 • Maas1

  <>
  <>

 • Bennie Stevelink

  Waarom richten ze zich alleen op vlees? Alle efficiënte voedselproductie veroorzaakt milieuschade, plantaardig net zo goed als dierlijk.

 • FvZ

  waarom eigenlijk geen vleesvergoeding , er bestaat toch ook km-vergoeding ?

 • kuiken007

  subsidie slurper kipster er ook bij, dat belooft weinig goeds!!!

 • Tinus1

  Ja, 😂 @kuiken dacht ik ook al....tja als je zo'n super concept hebt hoef natuurlijk niet bij te snabbelen....

 • nvanrooij1

  Het doel is gewoon minder vee.
  Waarom worden de milieu- klimaatkosten van alle consumptie- en luxe goederen niet uitgerekend, dan hebben ze nog wat te rekenen en zijn ze weer even zoet.

 • john***

  groente en fruit zouden juist duurder moeten worden, daar beland veel te veel vn zo in de kliko.

 • EL

  @agratax natuur is bijzaak voor de linkse kliek, stikstof ruimte om hun luxe leven veilig te stellen is hoofdzaak!

 • info36

  Wanneer houdt alle ellendige bemoeizucht nou eens op.

 • wmeulemanjr1

  Dacht dat er nog vrije handel mogelijk was, dus niet, laat het communisme maar komen...

 • Mbmb

  Je ziet wie dit zijn, alleen maar anti figuren. Willen gewoon de veehouderij saneren. Netwerk grondig valt de eigen collega s in de rug aan. Niets goeds van te verwachten.

 • Kringloopboer

  Die centen is elke boer weer kwijt aan CO2 heffing want die komt er toch .
  Eerst nog voor de grootvervuilers maar die berekenen het toch door.
  zowel de toeleveranciers als de verwerkende industrie.
  Gr kringloopboer

 • L Hoeve

  google even tristatecity dan snap je waarom we ineens stikstof hebben !!

 • Gat

  Minder dieren zodat er meer ruimte komt om te bouwen en natuur. Ohwja dat onderzoek op 1000 man heb ik gelezen. Dat geeft echt een beeld van je bevolking. Wordt echt tijd voor een opstanding van het volk in heel europa. Tijd om die rotte tent in brussel om te trekken.

 • Kringloopboer

  Nou daar gaan we dan iedereen kan natuurlijk wel afgeven op netwerk grondig .
  Maar Ik vind het stom dat LTO het met FDF op een akkoordje heeft gegooid .En de rest buiten de deur hebben gezet
  En dan aalt dijkhuizen naar voren schuiven het boegbeeld van de bio industrie .
  De polarisatie is begonnen
  Lees onder opinie het artikel van Jan vulings maar van vandaag
  Daar heb ik al een mening gegeven
  Gr kringloopboer

 • oeleboele

  En deze groeojes bepalen de regels en uitkeringen en halen langzaam de stop aan.

  Het kan veeeel simpeler. Gewoon de boer meer voor zijn product betalen door de supers, via de tussenhandel. Dan kan een boer ook met minder vee, of teelt een normale goed belegde boterham verdienen, zonder subsidie.

  Want als je het goed bekijkt, worden via de boer, de supers enorm gesusidieerd.

 • L Hoeve, dit is dan ook de reden dat ze de depositiewaarde zo ontzettend streng in ons land hebben en deze norm niet willen optrekken en nu met zijn allen zitten te azen op de stikstof uit de landbouw.Ondertussen doodleuk doorgaan met de grenzen wagenwijd open laten staan voor nieuwe Nederlanders met de heersende woningnood en stikstofnood onbegrijpelijk .

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.